Στουρνάρας: Oκτώ προϋποθέσεις για να βγεί η χώρα από την κρίση

 
stournaras Στουρνάρας: Oκτώ προϋποθέσεις για να βγεί η χώρα από την κρίση

Γιάννης Στουρνάρας

Η περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, εφόσον βέβαια η Ελλάδα επιτύχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα, αποτελεί το “κλειδί” για να “σταθεί η χώρα στα πόδια της” υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε τα κράτη- μέλη που έχουν επωφεληθεί από την κρίση θα πρέπει να δεχτούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη αυτά προς τα κράτη- μέλη που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση.

Ανέφερε δε ως παραδείγματα αυτής της ανακύκλωσης τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την μείωση του χρέους των κρατών- μελών μέσω συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως αποφασίστηκε για την χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο

Επίσης ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις ακόλουθες οκτώ προϋποθέσεις ώστε να η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδυαστεί με οικονομική ανάπτυξη:

  1. Διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος.
  2. Άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια και αποκατάσταση ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία.
  3. Πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΤΕπ, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα.
  4. Βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου τομέα. “Δεν πρέπει να μειώσουμε μόνο τον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά να βελτιώσουμε και την ποιότητα. Υπάρχουν εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι, στην ηλικιακή κλίμακα 35-45, τους οποίους οφείλουμε να προαγάγουμε, απομακρύνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
  5. Αποδοτική αξιοποίηση των 44 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά Ταμεία για την περίοδο 2013-2020. Έχουμε ζητήσει από δύο κορυφαίες δεξαμενές σκέψεις της χώρας να συνεργαστούν και να εκπονήσουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και το νέο πρότυπο απασχόλησης.
  6. Περαιτέρω βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, γιατί από πλευράς κόστους εργασίας έχουμε πετύχει ήδη πολύ σημαντική μείωση. Η μείωση του κόστους εργασίας στον επιχειρηματικό τομέα προβλέπεται γύρω στο 20% για την περίοδο 2012-2014, υπερβαίνοντας το στόχο του Προγράμματος για 15% στο σύνολο της οικονομίας.Η βελτίωση θα επιτευχθεί με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που ακόμη παραμένουν κλειστά (το 72% έχει ήδη ανοίξει) και απομακρύνοντας τα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  7. Εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, επιταχύνοντας την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και κάνοντας περισσότερο ανταγωνιστική την αγορά ενέργειας.
  8. Ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Εξάλλου χαμηλότερα κατά 1,3 δισ. ευρώ ή 9,9% έναντι του μνημονιακού στόχου κινήθηκαν οι δαπάνες των υπουργείων και των φορέων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.