Πιο κοντά στη ΔΕΠΑ η Gazprom διά χειρός Sintez

 
21 fisiko aerio fot 330x248 Πιο κοντά στη ΔΕΠΑ η Gazprom διά χειρός Sintez

Υπό προϋποθέσεις σε Gazprom και Sintez θα καταλήξουν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Ο ρωσικός όμιλος Sintez φαίνεται ότι τελικώς δεν θα υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει το «παρών» στη τελική διαδικασία για τον ΔΕΣΦΑ, όπως ανέφερε το Dow Jones, επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η τελική απόφαση για το αν θα υποβάλουμε δεσμευτική πρόταση (για τον ΔΕΣΦΑ) θα ληφθεί στο άμεσο μέλλον, ύστερα από την εξέταση της τελικής εκδοχής των συμφωνιών μετόχων και του συμβολαίου πώλησης», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Ο ρωσικός όμιλος, που ανήκει στον μεγαλοεπιχειρηματία Λεοντίντ Λεμπέντεφ, είχε δραστηριοποιηθεί στον διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής Negusneft και ήταν ο μόνος που είχε καταθέσει ενδεικτική πρόταση τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για την 100% θυγατρική ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προσφέρει τότε ενδεικτικό τίμημα της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες, ανεβάζοντας πολύ υψηλά τον πήχυ. Δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν κατηγορήσει τη Sintez ότι ουσιαστικά λειτουργεί σαν το «εφεδρικό χαρτί» για τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, o οποίος έχει υποβάλει ενδεικτική προσφορά μόνον για τη ΔΕΠΑ και όχι για τον ΔΕΣΦΑ, γνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για το τρίτο ενεργειακό πακέτο και η σχετική εθνική νομοθεσία δεν της επιτρέπουν, ως καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία να αγοράσει τον ΔΕΣΦΑ, στον οποίο ανήκουν οι αγωγοί και η διαχείριση του δικτύου. Σήμερα, που η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τη Gazprom στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ φαίνεται πως «κλείδωσε», μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας και τη τροποποίηση των όρων της «συμφωνίας πώλησης και αγοράς» στην οποία κατάληξε το ΤΑΙΠΕΔ το βράδυ της Παρασκευής, η Sintez αποφάσισε να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Προσφορές 
Προ ολίγων εβδομάδων και ύστερα από επίσκεψη του κ. Λεμπέντεφ στην Αθήνα και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο όμιλος είχε εξασφαλίσει από το ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα να καταθέσει ξεχωριστές προφορές για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο εδώ και καιρό, η Sintez έδινε την εντύπωση ότι το ενδιαφέρον της είχε ατονήσει και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ακόμα και για τον ΔΕΣΦΑ, η συμμετοχή της μπορεί να είναι μόνον τυπική, αν τελικώς καταθέσει προσφορά.

πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.