Επιδοτούμενα δάνεια ως 800.000 ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρόγραμμα “Επιχειρηματική Επανεκκίνηση”

 
6 euro fot sunblog 330x248 Επιδοτούμενα δάνεια ως 800.000 ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρόγραμμα Επιχειρηματική Επανεκκίνηση

Δάνεια ως 800.000 ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκιο 4,5%

Δάνεια ως 800.000 ευρώ προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης και επενδύσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο το πρόγραμμα “Επιχειρηματική Επανεκκίνηση”.

Συγκεκριμένα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης 4ετούς διάρκειας έως 300.000 ευρώ και δάνειο για επενδύσεις 5ετούς-10ετούς διάρκειας έως 800.000 ευρώ με επιτόκιο 4,5%.

Το νέο ταμείο έχει στη διάθεση του 550 εκατ. Ευρώ, τα οποία προέρχονται από τη συνεπένδυση μεταξύ του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) και τραπεζών και διαμορφώνεται στο 1:1. Δηλαδή 275 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της ΕΤΕΑΝ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικών πόρων και άλλα 275 εκατ. ευρώ από τις 14 τράπεζες που θα συμμετάσχουν.

Μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν και όσες έχουν υπαχθεί και σε άλλα προγράμματα αλλά και στον επενδυτικό νόμο.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν άμεσα να απευθύνονται στη συνεργαζόμενη τράπεζα της επιλογής τους για την υποβολή αίτησης.

Η Δράση έχει ως στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Σημειώνεται ότι το κόστος των δανείων που θα χορηγηθούν από τη συγκεκριμένη δράση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις καθώς, λόγω της σχέσης συνεπένδυσης μεταξύ Ταμείου και τραπεζών (1:1) και δεδομένου ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας εισφέρονται άτοκα, η επιτοκιακή επιβάρυνση περιορίζεται στο 50% του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού της επιχείρησης.

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των επιλέξιμων οικονομικών κλάδων που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια.

Τα δάνεια θα παρέχονται με ευνοϊκούς όρους και θα αφορούν:

α) δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ειδικού σκοπού (κεφάλαια κίνησης), με εύρος από 10.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχειρήσεως, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν θα υπερβαίνει τους 48 μήνες.

β) σε δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων με εύρος που θα διαμορφώνεται από 10.000 ευρώ έως 800.000 ευρώ, με διάρκεια 5-12 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες έως 2 έτη, ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης. Συγκεκριμένα τα δάνεια αφορούν σε επενδυτικά σχέδια που:
• υπάχθηκαν στον Ν.3299/2004
• εντάχθηκαν σε άλλα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης
• δεν εντάχτηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και δεν έχουν υλοποιηθεί

Συνεργαζόμενες Τράπεζες για τη Δράση ΤΕΠΙΧ – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση:
-Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
-Alpha Τράπεζα
-Eurobank
-Νέα Proton Τράπεζα
-Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.