Άμεση πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε καταθέσεις και δάνεια

 
3 calc fot sunblog 330x2481 Άμεση πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε καταθέσεις και δάνεια

Φορολογικοί έλεγχοι με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

“Μεγάλο αδερφό” βάζει το ΣΔΟΕ σε καταθέσεις και δάνεια όσων θα μπαίνουν στο ελεγκτικό του μικροσκόπιο. Ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες προκειμένου το ΣΔΟΕ να αποκτήσει μητρώο καταθέσεων και να ολοκληρώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα τους φορολογικούς ελέγχους στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου μέσω του ανοίγματος και των τραπεζικών λογαριασμών.

Στελέχη του ΣΔΟΕ παραπονιούνται ότι οι τράπεζες καθυστερούν πολλές φορές ακόμη και έξι μήνες προκειμένου να δώσουν τα στοιχεία των καταθέσεων όσων ελέγχονται καθυστερώντας με αυτόν τον τρόπο και την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι το ΣΔΟΕ έχει αποστείλει στις τράπεζες τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότερα από 5.000 αιτήματα προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών που ελέγχονται για φοροδιαφυγή. Ο έλεγχος γίνεται με βάση διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία πέρασε από τη Βουλή το 2010 και ορίζει ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να δικαιολογήσει την προσαύξηση της περιουσίας του, η οποία δεν προκύπτει από εμφανείς πόρους. Κλασικό είναι το παράδειγμα της αύξησης των τραπεζικών υπολοίπων ενός ελεύθερου επαγγελματία (πχ γιατρού, δικηγόρου ΚΛΠ), ο οποίος όμως δεν έχει δηλώσει τα σχετικά ποσά στις φορολογικές του δηλώσεις. Εφόσον δεν παράσχει πειστικές απαντήσεις στους ελεγκτές για την προέλευση των χρημάτων, τότε του επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι με συντελεστή έως και 45%, καθώς και πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο έλεγχος γίνεται ως εξής, ο ελεγκτής του ΣΔΟΕ παίρνει ως βάση τα τραπεζικά υπόλοιπα του ελεγχόμενου την πρώτη Ιανουαρίου ενός έτους και τα συγκρίνει με το υπόλοιπο την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Εφόσον υπάρχει θετική διαφορά από αυτή αφαιρούνται τα ποσά που μεταφέρθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό από άλλους λογαριασμούς του ίδιου φορολογούμενου. Υπολογίζονται με αυτόν τον τρόπο οι καταθέσεις ποσών που έκανε ο ίδιος ή τρίτοι στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Για παράδειγμα, εντοπίζονται με αυτόν τον τρόπο τα ποσά που καταθέτει σε μετρητά στον τραπεζικό του λογαριασμό ένας γιατρός του ΕΣΥ που λαμβάνει «φακελάκια» και καταθέτει στον τραπεζικό του λογαριασμό. Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών επεκτείνεται και στα άμεσα συγγενικά πρόσωπα του ελεγχόμενου (πχ. Σύζυγος, τέκνα).
Η παραπάνω διαδικασία παρουσίαζε καθυστερήσεις λόγω, όπως υποστήριζαν στελέχη του ΣΔΟΕ, καθυστερήσεων στην παροχή των στοιχείων από την πλευρά των τραπεζών.

Με το μητρώο καταθετών που δημιουργεί το ΣΔΟΕ οι ελεγκτές, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, θα αποκτούν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα με ηλεκτρονικό τρόπο και θα πληροφορούνται μέσα σε μερικές ημέρες ή και ώρες το εύρος της αύξησης των τραπεζικών υπολοίπων του φορολογούμενου που θα ελέγχεται.

Επίσης, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα ελέγχουν αποτελεσματικότερα και τους φορολογούμενους, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα εμφανίζονται να εξυπηρετούν πολύ μεγάλα τραπεζικά δάνεια. Η πρακτική που ακολουθούνταν από πολλούς, οι οποίοι διέθεταν σημαντικές καταθέσεις από αδήλωτα εισοδήματα ήταν να προσφέρουν αυτές τις καταθέσεις στην τράπεζα ως εγγύηση και στη συνέχεια να λαμβάνουν δάνεια κυρίως για την αγορά κατοικιών.

Στο πλαίσιο του ελέγχου θα εντοπίζονται οι αυξημένες καταθέσεις καθώς και τα ποσά που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση των δανείων και θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.

Η ανάγκη άμεσης διασύνδεσης των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΣΔΟΕ με τις τραπεζικές καταθέσεις έχει διαπιστωθεί από την ομάδα δράσης της Κομισιόν (ομάδα Ράιχενμπαχ), η οποία στην πρόσφατης έκθεσή της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα προανήγγειλε την δημιουργία του σχετικού αρχείου. Μάλιστα, η δημιουργία του ήταν μια από τις επικείμενες δράσεις που αναφέρονταν στην έκθεση με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.