Συνάντηση ΣΠΕΦ με ΡΑΕ για στρεβλώσεις στην χονδρεμπορική αγορά

 
15 spef 330χ200 Συνάντηση ΣΠΕΦ με ΡΑΕ για στρεβλώσεις στην χονδρεμπορική αγορά

Συνάντηση ΣΠΕΦ με ΡΑΕ για στρεβλώσεις στην χονδρεμπορική αγορά

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 διεξήχθη συνάντηση στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τον Πρόεδρο κ. Ν. Μπουλαξή και λοιπά μέλη της Διοίκησης της Αρχής και του Δ.Σ. του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), εκπροσωπούμενου από τους κ.κ. Στ. Λουμάκη – Πρόεδρο και Γ. Σαμαρά – Οργ. Γραμματέα.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της διατήρησης της οικονομικής ευστάθειας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), η οποία με πολύ κόπο και θυσίες από μέρους των παραγωγών αποκτήθηκε και του μετασχηματισμού της προβληματικής αρχιτεκτονικής υπολογισμού της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία εισρέουν έσοδα στον ΕΛΑΠΕ για τις ανανεώσιμες εγχύσεις και που αυτά εσφαλμένα και συστηματικά αναπαριστούν μόνο το εναπομείναν σε λειτουργία συμβατικό κόστος (το οποίο νομοτελειακά τείνει στο μηδέν) λόγω των ΑΠΕ και όχι το αποφευγόμενο στην βάσει δηλαδή των εκτοπισθέντων από τις ΑΠΕ συμβατικών μονάδων που αποφεύχθηκε η λειτουργία τους.  Τοιουτοτρόπως επιδοτείται η λογιστική κερδοφορία της Προμήθειας από το επονομαζόμενο «ανταγωνιστικό» σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, η οποία και διεξάγει τον ανταγωνισμό της στο πλασματικά απομειωμένο αυτό έδαφος, ενώ στο τέλος καλείται η ΡΑΕ με την στρεβλά υπερτιμούμενη ρυθμιζόμενη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ να αποκαταστήσει τις ανισορροπίες επωμιζόμενη όμως μαζί με τις ΑΠΕ κόστος και δυσφήμιση που δεν τους αναλογούν.

Συζητήθηκε από τον ΣΠΕΦ τεχνική πρόταση του για την μεταρρύθμιση της προβληματικής αυτής αρχιτεκτονικής του ΕΛΑΠΕ στην βάση όχι του απλού εμπλουτισμού της νομοτελειακά μονίμως απομειούμενης εναπομένουσας συμβατικής χονδρεμπορικής αξίας του ρεύματος αλλά στην φιλοσοφία της αντικατάστασης της (για χρήση βάσης εσόδων του ΕΛΑΠΕ) από τιμή που θα αναπαριστά το οριακό λειτουργικό κόστος των συμβατικών μονάδων που οι ΑΠΕ εκτόπισαν.   Εκτίμηση του ΣΠΕΦ είναι πως αν η μεταρρύθμιση αυτή δεν προχωρήσει άμεσα, θα οδηγηθεί και το νέο σχέδιο λειτουργικής υποστήριξης των νέων στο εξής έργων ΑΠΕ σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού οι «ταριφοειδούς» μορφής αποζημιώσεις που σε αυτό προσφέρονται μέσω του feed in premium μοντέλου ή των δημοπρασιών δεν επιδρούν στο χονδρεμπορικό κόστος ενέργειας.  Συνεχίζουν δηλαδή να λογίζονται ως μηδενικές σε αξία οι προσφορές ισχύος των ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ) και να απομειώνουν πλασματικά περαιτέρω την αξία της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Κατά τον ΣΠΕΦ η διαιώνιση και επανάληψη αστοχιών του παρελθόντος στην βάση απολύτως πλέον γνωστών δομικών προβλημάτων της αγοράς είναι ανεπίτρεπτη, ενώ η εντύπωση που αποκομίσθηκε από την συνάντηση είναι πως η ΡΑΕ έχει άριστη γνώση της κατάστασης και των προβλημάτων αυτών και πως επιθυμεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.