Απόψεις ΕΣΜΥΕ στη διαβούλευση της ΡΑΕ για το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους

 
97 ESMYE 330x150 Απόψεις ΕΣΜΥΕ στη διαβούλευση της ΡΑΕ για το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους

Απόψεις ΕΣΜΥΕ στη διαβούλευση της ΡΑΕ για το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ) συμμετείχε στη Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί της Εξέλιξης του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) και εξέδωσε το συνημμένο Δελτίο Τύπου με θέμα «Απόψεις ΕΣΜΥΕ στη διαβούλευση της ΡΑΕ για ΜΑΜΚ».

Ολόκληρο το δελτίο τύπου:

«Αξιότιμε κε Αντιπρόεδρε,

Σε συνέχεια της πρόσκλησης της ΡΑΕ για συμμετοχή στη διαβούλευση για τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους σας παραθέτουμε τις απόψεις μας.

Η πρόταση της ΡΑΕ σχετικά με την επαναφορά του ΜΑΜΚ και μάλιστα προνομιακά ως προς τους καρπωτές των χρηστών του σε σχέση με τον αντίστοιχο μηχανισμό που ίσχυε προ 6μηνού, μας βρίσκει αντιδιαμετρικά αντίθετους.

Είναι επιβεβαιωμένο ότι η επί ετών, εφαρμογή του ΜΑΜΚ επέφερε πολλαπλά προβλήματα άμεσα στην χοντρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά στο Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, μέσω της τεχνικής μείωσης της ΟΤΣ και των λοιπών στρεβλών ελλειμμάτων που δημιούργησε. Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους κατάργησής του.

Σήμερα, με εδραιωμένο πλέον το μειωμένο φορτίο ζήτησης, την υπερκάλυψη της απαιτούμενης ισχύος ακόμα και σε ώρες αιχμής, τη νομοθετική δέσμευση για εξισορρόπηση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ – αν και ακόμη οι παραγωγοί βιώνουν 5μηνη υπερημερία- και την ανάγκη πίεσης του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους της επαναφοράς του ΜΑΜΚ στην παρούσα χρονική στιγμή και μάλιστα με την συγκεκριμένη μορφή.

Η προσπάθεια καθιέρωσης νέων κανόνων λειτουργίας της αγοράς ενέργειας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πρώτα την πλήρη άρση των στρεβλώσεων που επικρατούν και παράλληλα να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποκαλύπτει το πραγματικό κόστος των συμβατικών καυσίμων και δεν θα υποτιμά, άδικα και τεχνητά, τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, μέσω των διαφόρων κρυφών ή άλλων επιδοτήσεων προς τη συμβατική παραγωγή, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στο να σταματήσει η δυσφήμιση των ΑΠΕ και η χρέωση τους με ότι «κακό» συμβαίνει στην αγορά ενέργειας.

Η διαμόρφωση νέων κανόνων και ο εξορθολογισμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά μέσω δημόσιας διαβούλευσης που ευελπιστούμε ότι θα οργανώσει το ΥΠΑΠΕΝ στο επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία θα συμπεριλάβει το σύνολο των θεμάτων και όχι αποσπασματικά κάποια τμήματα της, στην οποία είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε με τις αναλυτικές μας προτάσεις, όπως άλλωστε έχουμε κάνει και στο παρελθόν.

Παραμένουμε αρωγοί και συμπαραστάτες σας σε κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης και εξορθολογισμού της ευρύτερης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά σας δηλώνουμε ευθαρσώς πως δε θα συνδράμουμε εθελοτυφλώντας, σε αποτυχημένα ετεροχρονισμένες πρακτικές που αντιτίθενται στην κοινή λογική και τη συνείδηση της αγοράς.

Με εκτίμηση
Για τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ)
Κώστας Βασιλικός
Αντιπρόεδρος Δ.Σ.»

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.