Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στη Γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”

 
44 μαννιατης 330x240 Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στη Γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στη Γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt”

Η εφημερίδα “Handelsblatt” δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, την οποία παραχώρησε στον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Αθήνα, Gerd Höhler.

Η συνέντευξη του Υπουργού ΠΕΚΑ, εντάσσεται σε δισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας με γενικό τίτλο «Φόβος για την έλλειψη φυσικού αερίου» και αναλυτικό ρεπορτάζ για την κατάσταση στην Ευρώπη.

Η συνέντευξη, με τίτλο «Πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε» και υπότιτλο «Ο πολιτικός θέλει να καλυφθούν τυχόν ελλείψεις στον ανεφοδιασμό με υγροποιημένο αέριο», ξεκινά με την εισαγωγή του συντάκτη, ο οποίος επισημαίνει ότι «ο έλληνας υπουργός Ενέργειας πρότεινε ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο».

Ακολουθεί η πλήρης μετάφραση του κειμένου συνέντευξης του Υπουργού ΠΕΚΑ :

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει η Ευρώπη να είναι προετοιμασμένη για έλλειψη ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον ερχόμενο χειμώνα;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη στην Ουκρανία. Με μια καλή συνεργασία και οργάνωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν, θα είμαστε στη θέση να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις αρνητικές συνέπειες. Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα βρούμε την κοινή λύση για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η θέση της Ελλάδας;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εισάγουμε το 60% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία. Οι αγωγοί διαπερνούν την Ουκρανία. Έχουμε επεξεργαστεί διάφορα σενάρια κρίσης. Δεν πιστεύω ότι τυχόν προβλήματα θα επηρεάσουν την οικονομία μας ή τα νοικοκυριά. Ευτυχώς, έχουμε έναν σταθμό υγροποιημένου αερίου κοντά στην Αθήνα, ο οποίος διαθέτει επαρκείς ποσότητες και έχει προσφάτως εκσυγχρονιστεί. Έτσι, από αυτόν μπορούν να επωφεληθούν ακόμη και οι γείτονές μας, εάν προκύψει οποιαδήποτε  δυσχέρεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Έστειλα μια επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας, Günther Oettinger, στην οποία προτείνω τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης. Θεμελιώδης αρχή της πρότασης είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Από τα 28 συνολικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10 ή 12 εξαρτώνται για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ουκρανία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καθένα. Τα υπόλοιπα κράτη όχι, οπότε πρέπει να βοηθήσουν τα άλλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μπορεί αυτό να λειτουργήσει στην πράξη;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πρέπει να προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε τυχόν ελλείψεις από το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών με την καλύτερη δυνατή χρήση των υφιστάμενων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «αποζημιώσουν» με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν είμαστε όλοι μαζί.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα μηχανισμό, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι τα πλεονάσματα του υγροποιημένου αερίου δεν θα χρησιμοποιούνται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, αλλά θα τα κρατάμε για τη δική μας χρήση στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε, επί παραδείγματι, με τον δικό μας σταθμό να τροφοδοτήσουμε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία. Η ιδέα είναι η εξής: σε μια κρίση αερίου στην Ευρώπη, εμείς, όλοι μαζί, θα αξιοποιήσουμε τη διαθέσιμη ποσότητα του υγροποιημένου αερίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πρέπει να γίνει σε μακροπρόθεσμη βάση;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στην κρίση υπάρχει μια ευκαιρία, αν μετατραπεί σε σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Τώρα θα φανεί η σημασία του να έχουμε διαφορετικές επιλογές στον ενεργειακό μας εφοδιασμό, αλλά και του να έχουμε διασυνδέσεις και καλύτερες δικτυώσεις στην Ευρώπη, με γραμμές υψηλής τάσης και αγωγούς αερίου.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.