Με επιδότηση η αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου

 
21 fisiko aerio fot 330x248 Με επιδότηση η αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου

Με επιδότηση η αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έδωσε συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, στο ΥΠΕΚΑ με θέμα την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστος Μπαλάσκας, κι ο Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Μπακούρας.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης Τύπου:

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Σας καλέσαμε σήμερα, εδώ, για να σας παρουσιάσουμε το πρόγραμμα επιδότησης για τη μετατροπή των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο σε συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο σε κατοικίες.

Γνωρίζετε ασφαλώς τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, την Νάντια Γιαννακοπούλου και το Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον Κωστή Μαθιουδάκη.

Στη συνέχεια της δικής μου παρουσίασης να σας ενημερώσω ότι οι δυο Γενικοί Διευθυντές της ΕΠΑ Αττικής και της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, θα σας παρουσιάσουν λεπτομέρειες του Προγράμματος που θα περιγράψω σε αδρές γραμμές.

Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας πως είναι σαφές ότι σε μια εποχή κρίσης πρέπει όλοι να παίρνουμε πρωτοβουλίες, μάλιστα θετικού χαρακτήρα, που αξιοποιούν τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομαλή ροή των οικονομικών μεγεθών, ώστε να δώσουμε πνοή στην εθνική οικονομία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και ασφαλώς, να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Γνωρίζετε πολύ καλά τι ζήσαμε τους προηγούμενους δυο χειμώνες με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ένα φαινόμενο το οποίο εμφανίστηκε εξαιτίας πολύ συγκεκριμένων οικονομικών συνθηκών και προκλήθηκε από την υπερβολική καύση βιομάζας. Επίσης γνωρίζετε πολύ καλά τα μέτρα που πήραμε την περσινή χρονιά. Όμως όλα αυτά θεωρούμε ότι δεν είναι επαρκή και πρέπει να συμπληρωθούν και με τις δράσεις που σήμερα θα ανακοινώσουμε.

Ο πρώτος στόχος του προγράμματος, λοιπόν, είναι να μειώσουμε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στον επερχόμενο χειμώνα.

Ο δεύτερος στόχος του προγράμματος είναι να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος στα νοικοκυριά της χώρας. Αναφέρομαι στη δυνατότητα με τη χρήση φυσικού αερίου να μειωθεί ως και κατά 40% το κόστος θέρμανσης στις περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Επισημαίνω ότι ακόμη και με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι κατά πάνω από 35% φθηνότερο από το πετρέλαιο.

Ο τρίτος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των συστημάτων θέρμανσης, που σημαίνει καλύτερο αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα το οποίο σας παρουσιάζουμε, έχει ως ωφελούμενους τα φυσικά πρόσωπα, τους πολίτες που κατέχουν κατοικία, η οποία θερμαίνεται με πετρέλαιο είτε αυτόνομα είτε με κεντρική θέρμανση, στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με τιμή ζώνης κάτω από 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, πρέπει να είμαστε σαφείς σε τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα.

1) Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση την οποία έχουμε ήδη έτοιμη και θα καταθέσουμε για ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

2) Απαιτείται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα περιγράφει τις λεπτομέρειες και θα είναι ο οδηγός του προγράμματος – θα σας τη δώσουμε σήμερα να την έχετε στη διάθεσή σας. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες πέντε ημέρες και την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ μετά τη διαβούλευση.

3) Επειδή δεν πρέπει να διακοπεί η ομαλή ροή αιτήσεων προς τις τρεις ΕΠΑ, έτσι όπως γίνεται μέχρι σήμερα, διευκρινίζουμε ότι από αύριο θα συνεχίσουν να είναι υποψήφιοι επιλέξιμοι, είτε ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε δεν ενταχθούν. Κατά συνέπεια, όσοι είχαν σκοπό να ενταχθούν και να υποβάλουν αιτήσεις στις τρεις ΕΠΑ, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν ομαλά και πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν ομαλά. Αν ενταχθούν στο πρόγραμμα θα είναι έτσι κι αλλιώς επιλέξιμοι.

4) Αυτό που θα σας ανακοινώσουμε σήμερα είναι ότι μπορέσαμε να διασφαλίσουμε τα χρήματα από τα διαρθρωτικά προγράμματα. Δεν προβλέπεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κάποια επιπλέον χρηματοδότηση, κατά συνέπεια δεν θα πρέπει όσοι έχουν προγραμματίσει από τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο, να υποβάλουν αιτήσεις για σύνδεση με το φυσικό αέριο, να αναμένουν με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον κάτι επιπλέον.

Τα χρήματα τα οποία θα διαθέσουμε, είναι ένα συνολικό ποσό 15 εκ. ευρώ. 10 εκ. ευρώ για την Αττική, 2 εκ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκ. ευρώ για τη Θεσσαλία.  Ο προϋπολογισμός όπως τον ανέλυσα στα τρία επιμέρους τμήματά του, προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από το γνωστό ΕΠΠΕΡΑΑ. Οι ωφελούμενοι σε αριθμό νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα είναι: Για την Αττική 30.000 νοικοκυριά, για τη Θεσσαλονίκη 7.000 νοικοκυριά και για τη Θεσσαλία 9.000 νοικοκυριά.

Αναφορικά με τη διαδικασία, πρέπει να σας πω ότι στην προετοιμασία που κάναμε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, φροντίσαμε να έχει δυο πολύ βασικά χαρακτηριστικά.

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι να μην έχει καθόλου γραφειοκρατία. Ουσιαστικά θα ακολουθείται η διαδικασία που έτσι κι αλλιώς ακολουθείται και τώρα από οποιονδήποτε πολίτη όταν θέλει να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου, με μόνο ένα επιπλέον δικαιολογητικό το οποίο απαιτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη σειρά προτεραιότητας.

Αυτό το έχουμε απολύτως διευκρινίσει και οργανώσει με τις τρεις ΕΠΑ και κατά συνέπεια με απλό αντιγραφειοκρατικό και απολύτως διαφανή τρόπο θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων. Το ποσό της επιχορήγησης φτάνει έως και 60% του συνολικού κόστους μετατροπής. Βάζουμε ένα ανώτατο όριο, τις λεπτομέρειες θα σας τις περιγράφουν οι Γενικοί Διευθυντές των ΕΠΑ, επιτρέψτε μου μόνο να δώσω κάποια παραδείγματα.

Στο πρώτο παράδειγμα, όταν έχουμε μια αυτοτελή κατοικία το μέσο κόστος κατασκευής είναι περίπου 2.000 €. Το πρόγραμμα θα δώσει 1.000 € δηλαδή θα επιδοτήσει το 50% του κόστους. Στο δεύτερο παράδειγμα, μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και δέκα διαμερίσματα έχουμε μέσο κόστος κατασκευής 5.000 €. Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει 3.000 € άρα ξεπερνούμε κατά πολύ το 50%. Και στο τρίτο παράδειγμα μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση που έχει 20 διαμερίσματα μέσο κόστος 9.000 €, το πρόγραμμα θα δώσει 5.500 €.

Εγώ θα ολοκληρώσω τη δική μου παρουσίαση προσθέτοντας ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία:

Πρώτον, οι τρεις εταιρείες παροχής αερίου εκτός από αυτά που ανακοινώνουμε σήμερα, είναι έτοιμες να δώσουν και επιπλέον κίνητρα στους πολίτες για να μειωθεί ή για να χορηγηθεί δωρεάν το φυσικό αέριο αναφορικά με τα τέλη σύνδεσής τους, τα τέλη σύνδεσης των πολιτών.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την πιθανή ερώτηση «Τι θα συμβεί σε περίπτωση ουκρανικής κρίσης και αν υπάρξει κάποια πιθανότητα να διακοπεί το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά». Διευκρινίζουμε απολύτως, με κάθε σαφήνεια, ότι με όλες τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού και τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας σήμερα και το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται επ’ ουδενί και σε καμία περίπτωση και στο χειρότερο σενάριο, να υπάρξει διακοπή παροχής φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της χώρας, που είναι συνδεδεμένα με δίκτυο φυσικού αερίου, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις βασικές υποδομές της χώρας.

Τέλος να σας ανακοινώσω ότι αύριο στις 5, η ώρα το απόγευμα εδώ, στο Υπουργείο, θα συναντηθώ με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο έχουμε μια πολύ καλή και στενή συνεργασία και στη διάρκεια των Συμβουλίων Υπουργών Ενέργειας. Θα συζητήσουμε αρκετά ζητήματα. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει του «Πλαισίου Κλίμα και Ενέργεια 2030».

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τον Αντικαγκελάριο και άλλους τρεις συναδέλφους μας Υπουργούς Ενέργειας πήραμε πριν λίγους μήνες μια πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας και προτείναμε στην ΕΕ ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας να γίνει αποδεκτός. Και πράγματι οι πέντε Υπουργοί Ενέργειας που υπογράψαμε την κοινή επιστολή πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πια ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί αποδεκτό στόχο για το σύνολο των κρατών – μελών.

Από τη δική μας πλευρά, ως Ελληνική Κυβέρνηση, το θεωρούμε πολύ σημαντική κατάκτηση, γιατί στη δική μας αντίληψη η εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα η εξοικονόμηση ενέργειας στα πάνω από 8 εκατομμύρια κτήρια της χώρας, αποτελεί την ελπίδα και την προοπτική του κατασκευαστικού τομέα, την ελπίδα και την προοπτική της οικοδομής με προοπτικές για δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, χωρίς να χρειάζεται κανείς να χτίσει καινούργια κτήρια. Με σκοπό να αναβαθμίσει ενεργειακά και αισθητικά τα ήδη υφιστάμενα, ουσιαστικά να ασκήσει μια φιλοπεριβαλλοντική, αειφόρο, βιώσιμη παρέμβαση στο υφιστάμενο κτηριακό απόθεμα της χώρας.

Η συνεργασία μας αυτή με τον κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα, θα συζητήσουμε και άλλα ζητήματα για παράδειγμα το ζήτημα των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, θα τον ενημερώσω επίσης –όπως θα κάνω και σε όλους τους συναδέλφους μου- για τις έρευνες των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα μάλιστα θα πάρουμε κι άλλες πρωτοβουλίες να αναδείξουμε τις προοπτικές της χώρας σε αυτό τον τομέα. Ασφαλώς ένα ζήτημα που θα αποτελέσει θέμα της συζήτησής μας θα είναι η πρόταση που έχουμε καταθέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και την οποία επίσης θα συζητήσουμε στο επερχόμενο άτυπο Συμβούλιο της Ιταλικής Προεδρίας, για να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσω της κατά προτίμηση και κατά προτεραιότητα τροφοδοσίας με υγροποιημένο φυσικό αέριο με LNG των χωρών αυτών, που πιθανά θα υποστούν κάποιες ζημίες εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, αν υπάρξει διακοπή του φυσικού αερίου για οποιονδήποτε λόγο.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις. Θα πρότεινα να γίνει πρώτα μια παρουσίαση και από τους δυο Γενικούς Διευθυντές ανά ΕΠΑ ανά εταιρεία παροχής αερίου των επιμέρους χαρακτηριστικών και μετά να επανέλθουμε.

Χ. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ: Καλησπέρα σε όλους. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, είμαι ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής. Ευχαριστούμε τον Υπουργό και τα στελέχη του Υπουργείου που μας δίνει τη δυνατότητα να βρισκόμαστε εδώ για να συμμετάσχουμε σε αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία επιδότησης της μετατροπής των εσωτερικών εγκαταστάσεων από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο.

Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που όπως είπε και ο κ. Υπουργός, έχει στόχο να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και όχι μόνο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Το φυσικό αέριο όπως όλοι γνωρίζετε είναι η πιο φιλικά περιβαλλοντική λύση από τα συμβατικά καύσιμα, είναι κάτι που επίσης δίνει μια πολύ σημαντική εξοικονόμηση σε σχέση με τις άλλες μορφές ενέργειας και έχει πάρα πολύ μεγάλη ενεργειακή απόδοση.

Η οικονομία που επιτυγχάνει τώρα σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι της τάξης του 40%. Στην προηγούμενη σεζόν η μέση εξοικονόμηση ήταν στο 42% και ακόμη και με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο η τιμή του φυσικού αερίου θα έχει διαφορά με το πετρέλαιο θέρμανσης στο επίπεδο του 35 με 40%. Περιμένουμε βέβαια να δούμε και τις τιμές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου βαίνουν μειούμενες το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε δει ότι από τον Ιανουάριο της προηγούμενης σεζόν μέχρι σήμερα λόγω των διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 11% στους καταναλωτές.

Επειδή έχουμε μαζί μας ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά ασχολούνται και ενδιαφέρονται για τη μείωση των ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντος, στο διάγραμμα φαίνεται η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου από το χρονικό διάστημα του Οκτωβρίου του 2012 και όπως βλέπετε υπάρχει μια μείωση της τάξης του 11%.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι στο χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2013, στο λεκανοπέδιο της Αττικής έγινε μια πολύ σημαντική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, της τάξης των 1.783 εκατομμυρίων τόνων. Είναι μια σημαντική συνεισφορά φυσικού αερίου στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο λεκανοπέδιο.

Η ύπαρξη δικτύου φυσικού αερίου κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Ας δούμε πρώτα την κάλυψη του φυσικού αερίου στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Καλύπτει 51 καλλικρατικούς Δήμους. Είναι 3.000 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης στο λεκανοπέδιο και ο κ. Μπακούρας θα σας πει  την κάλυψη και για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Σήμερα που μιλάμε, 800.000 νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο φυσικό αέριο. Έχουν συνδεθεί περίπου στα 300.000 νοικοκυριά. Υπάρχει δηλαδή μια σημαντική διείσδυση του φυσικού αερίου και εκτιμούμε ότι με τις ενέργειες αυτές που γίνονται, όπως αυτή σήμερα, η διείσδυση αυτή θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο και πραγματικά η λύση του φυσικού αερίου θ’ αντιπροσωπεύει την πιο οικονομική επιλογή για τους καταναλωτές.

Ας μη σας κουράζω περισσότερο μ’ αυτά και ας περάσουμε λίγο στο πρόγραμμα του Υπουργείου. Το πρόγραμμα της επιδότησης, προβλέπει ποσά επιχορήγησης ανά κατηγορία εγκατεστημένης ισχύος. Χωρίζουμε σε 5 κατηγορίες: Ας ξεκινήσουμε με τις εγκατεστημένες ισχείς λεβήτων σε κατοικίες, μέχρι 35.000 θερμίδες οι οποίες είναι στην ουσία είτε μεμονωμένα διαμερίσματα είτε μονοκατοικίες. Υπολογίζουμε ότι το μέσο κόστος είναι 1.800 ευρώ, με τα 1.000 ευρώ που δίνεται ως επιδότηση, καλύπτεται το 60% της δαπάνης. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις πάνω από 35.000 θερμίδες, έως και 120.000 θερμίδες, ανάλογα αν οι πολυκατοικίες αλλάζουν εκτός από τον καυστήρα που είναι υποχρεωτικό για να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση του φυσικού αερίου, αν αλλάξουν και τον λέβητα, τότε διαφοροποιείται το κονδύλι της επιχορήγησης.

Στην πρώτη περίπτωση είναι από 1.500 ευρώ χωρίς αλλαγή λέβητα, ενώ είναι 2.000 ευρώ εφ’ όσον γίνει και η αλλαγή του λέβητα. Τα στοιχεία αυτά προφανώς θα τα έχετε και υπάρχουν μέσα στην προκήρυξη η οποία θα βγει σε διαβούλευση, θα έχετε τη δυνατότητα να τα επεξεργαστείτε και να τα χρησιμοποιήσετε.

Για πάνω από 200.000 θερμίδες που είναι πολυκατοικίες οι οποίες έχουν μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων, το κονδύλι που προβλέπεται με την αλλαγή του λέβητα, είναι στα 5.500 ευρώ. Πάλι αυτό αντιστοιχεί σε 60% της συνολικής δαπάνης που θα κάνει η πολυκατοικία για ν’ αλλάξει το σύστημα από το πετρέλαιο θέρμανσης στο φυσικό αέριο.

Για ποιους είναι και ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της επιδότησης: Προβλέπεται για τους οικιακούς. Εάν σε μια πολυκατοικία το 50% των διαμερισμάτων είναι για οικιακή χρήση και όχι για εμπορική χρήση, τότε είναι επιλέγοντες πελάτες, είναι επιλέξιμες οι δαπάνες τους.

Η τιμή ζώνης πρέπει να είναι μέχρι τις 2.500 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιες περιοχές σε Δήμους στο λεκανοπέδιο της Αττικής εξαιρούνται. Εξαιρείται για παράδειγμα ολόκληρος ο Δήμος της Φιλοθέης. Εξαιρούνται μεγάλες περιοχές των Δήμων της Γλυφάδας, της Βούλας, του Ελληνικού, της Ερυθραίας, της Κηφισιάς, του Ψυχικού. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι για να βοηθηθούν εκείνοι οι οποίοι πραγματικά το χρειάζονται.

Από την υποβολή και υπογραφή σύμβασης στις εταιρείες αερίου από την επόμενη μέρα, από αύριο δηλαδή, όσες συμβάσεις υπογραφούν είναι επιλέξιμες. Θα έχουν το δικαίωμα να επιδοτηθούν. Το πρόγραμμα θα ισχύσει μέχρι   30/4/2015. Η κατάθεση των τελικών δικαιολογητικών από τους επιδοτούμενους και από τους εγκαταστάτες, θα πρέπει να υποβληθούν για να μπορούν να επιδοτηθούν και να καταβληθούν τα τιμολόγια, μέχρι τις 30/7/2015.

Φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν ερωτήσεις. Συνεχίζω: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως και από τον Υπουργό, το συνολικό ποσό επιχορήγησης για την Αττική είναι 10 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμούμε ότι θα καλύψει 30.000 νοικοκυριά. Είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός που πιστεύουμε ότι θα καλυφθεί και θα μπουν στη δράση πάρα πολλοί επιδοτούμενοι.

Για να περάσουμε και στα προωθητικά σχήμα που έχει η ίδια η εταιρεία, η ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, θα μιλήσω μόνο για την ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ σ’ αυτό το κομμάτι. Προβλέπονται εκπτώσεις και προσφορές στα τέλη σύνδεσης και για την κεντρική θέρμανση και για τις μονοκατοικίες. Βλέπετε στην οθόνη τα τέλη σύνδεσης. Για τις κεντρικές θερμάνσεις όταν είναι κάτω από 140.000 θερμίδες επιδοτούμε κατά 50% τα τέλη σύνδεσης ενώ  όταν η εγκατεστημένη ισχύ είναι πάνω από 140.000 θερμίδες τότε δίνουμε δωρεάν τα τέλη σύνδεσης.

Στην αυτόνομη οικιακή θέρμανση τα ποσά είναι ανάλογα με το πόσα διαμερίσματα υπάρχουν σε κάθε κτίριο. Και σ’ αυτό το κομμάτι κάνουμε εκπτώσεις των τελών σύνδεσης. Πέρα όμως από αυτό το κομμάτι, και για εκείνους οι οποίοι δε θα καταφέρουν να μπουν στο πρόγραμμα των επιδοτήσεων, υπάρχει και η άτοκη χρηματοδότηση την οποία δίνει η εταιρεία για κεντρικές θερμάνσεις που είναι πάνω από 120.000 θερμίδες. Ενώ για τις αυτονομίες δηλαδή σε μεμονωμένα διαμερίσματα δίνουμε μέχρι 1.200 ευρώ ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη μετατροπή.

Δε θα ήθελα να σας κουράσω άλλο, φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν κάποιες ερωτήσεις.

Να δώσω το λόγο στον κ. Μπακούρα να σας πει κάποια ειδικότερα θέματα για τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη.

Λ. ΜΠΑΚΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κατ’ αρχάς ευχαριστώ και τον Υπουργό για την προαγωγή, είμαι Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων των δυο εταιρειών και θα ξεκινήσω με το ότι εμείς βρισκόμαστε στο νομό Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ξεκινήσαμε το 2000 με 7 καταναλωτές στη Θεσσαλία και 8 στη Θεσσαλονίκη, βιομηχανίες. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση μετά από 14 χρόνια, να τροφοδοτούμε το 52% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με φυσικό αέριο, 683.000, να τροφοδοτούμε όλα τα δημοτικά κτίρια, 764 δημοτικά και δημόσια κτίρια, 4.500 εμπορικούς καταναλωτές και σχεδόν το σύνολο των βιομηχανιών που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή.

Τροφοδοτούμε 12 από τους 14 καλλικρατικούς Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και κάναμε ένα δίκτυο που καλύπτει το 58% του συνόλου αλλά σε ορισμένους κεντρικούς Δήμους όπως η Θεσσαλονίκη και η Καλαμαριά, καλύπτει το 88%. Δηλαδή όσοι θέλουν να συνδεθούν στο φυσικό αέριο, είναι πάνω στο δίκτυο.

Στη Θεσσαλία ξεκινήσαμε από τη Λάρισα, από το Βόλο, φτάσαμε στην Καρδίτσα, Τρίκαλα και Δήμο Κιλελέρ και εκεί καλύπτεται κατά 50% ο πληθυσμός, 214.000 έχουν φυσικό αέριο και 34 βιομηχανίες. Επενδύουμε συνεχώς, το επόμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας το ήδη εγκεκριμένο είναι 45 εκατομμύρια ευρώ.

Φέτος, το 2014, κατασκευάζονται 35 χιλιόμετρα στη Θεσσαλονίκη, και 32 χιλιόμετρα στη Θεσσαλία. Και η συνεισφορά στο περιβάλλον το οποίο είναι ένα γεγονός που μας απασχολεί τα τελευταία δυο χρόνια, θεωρούσαμε ότι το είχαμε λύσει ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αφού μετά τη διείσδυση του φυσικού αερίου δεν υπήρχε πρόβλημα, τα δυο τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό το πρόβλημα λύνεται μόνο με αποφάσεις όπως αυτή που παίρνετε σήμερα από το Υπουργείο.

Γιατί σας λέω απλά, όταν ρωτάω τους ανθρώπους που βγαίνουν έξω στην πόλη, τους ρωτάω «τι σου λέει πελάτης, γιατί δε συνδέεται στο φυσικό αέριο;» μου απαντάνε «δεν έχω λεφτά». Να τα λεφτά, πάρε 1.000 ευρώ να συνδεθείς. Γιατί αν υπήρχαν αυτά τα χρήματα, θα είχε 95% διείσδυση το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία. Άρα έρχεται αυτό το πρόγραμμα και συνδέεται ο πελάτης στο φυσικό αέριο.

Γιατί οι εταιρείες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και να προχωρήσουν τα προγράμματα αλλά οι καταναλωτές όπως ξέρετε, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει το πρόβλημα το οικονομικό που περνούν όλες οι οικογένειες.

Τι κάνουμε τώρα: Κι εμείς όπως και η Αττική κάνουμε κάποια έκπτωση στα τέλη σύνδεσης, δηλαδή στις 86.000 θερμίδες που είναι περίπου 4 διαμερίσματα, αντί να πληρώσουν 1.400 ευρώ, πληρώνουν 600 ευρώ. 800 ευρώ έκπτωση. Και συνεχίζονται αυτές οι εκπτώσεις σε πλήθος καταναλωτών.

Όπως είπε και ο Γιώργος Μπαλάσκας, 11% φθηνότερο φέτος το φυσικό αέριο σε σχέση με τον περσινό χειμώνα που ξεκινήσαμε από 22% το 2010, ένα τελευταίο διάγραμμα που έχω και φτάνουμε περίπου στο 40%, 39%, 43%, ανάλογα πού θα βγει και το πετρέλαιο και πού θα βγει και η δική μας η τιμή γιατί τώρα γίνεται η τιμή του Οκτωβρίου. Άρα, αναμένεται να υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Το πρόγραμμα, δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί το εξήγησε ο συνάδελφος από την ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗ είναι το ίδιο πρόγραμμα, πιστεύω ότι θα πετύχει και θα πετύχει γιατί ο κόσμος σήμερα χρειάζεται βοήθεια, τα νοικοκυριά χρειάζονται βοήθεια. Εμείς τους βοηθάμε, τους βοηθά η πολιτεία, στη βιομηχανία τους βοηθήσαμε αυτά τα χρόνια γιατί η τιμή του φυσικού αερίου είναι 16% φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι.

Άρα οι εταιρείες παροχής αερίου κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να έρθει και η ανάπτυξη στις περιοχές μας αλλά και να βοηθήσουμε τους οικιακούς καταναλωτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω εκτός από την τιμή ζώνης αν υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια, γιατί ενδεχομένως ο αριθμός των ενδιαφερομένων να είναι περισσότεροι από 30 χιλιάδες ας πούμε στην Αττική. Δύο, αν θα μπορεί κάποιος που είναι συνδεδεμένος με μία πολυκατοικία με πετρέλαιο αλλά εξαρτάται από την υπόλοιπη πολυκατοικία να συνδεθεί αυτόνομα με το φυσικό αέριο, να εκμεταλλευθεί δηλαδή αυτό το κίνητρο το οποίο δίνεται.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να διευκρινίσουμε το εξής, το μόνο κριτήριο που τίθεται είναι το κριτήριο της τιμής ζώνης. Μας προβλημάτισε ασφαλώς το ζήτημα της ύπαρξης και εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά πια θα ήταν μία πολύ σύνθετη διαδικασία που θα ήθελε εξαιρετικά πολύπλοκους συνδυασμούς με τα φορολογικά ζητήματα.

Κατά συνέχεια το μόνο που τίθεται είναι τιμή ζώνης και αριθμός προτεραιότητας, όποιος καταθέσει τις αιτήσεις του. Γι΄ αυτό είπαμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους διακοπή της ομαλής ροής, αλλά σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες μας έχουν διαβεβαιώσει ότι διασφαλίζεται απολύτως η διαφάνεια και η αληθής σειρά προτεραιότητας κατά την κατάθεση των αιτήσεων.

Τώρα σε σχέση με το δεύτερο ζήτημα που είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές, κατά πόσον για τις αποφάσεις στις πολυκατοικίες θα υπάρχει σύμφωνα με τους κανονισμούς των πολυκατοικιών το 50% συν 1.

Είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, έχει απασχολήσει τους πάντες, πρέπει να σας πω ότι από την πλευρά των εταιρειών είναι προφανές ότι επιδιώκεται με την καλή έννοια η μη εφαρμογή του το 50% συν 1 γιατί είναι πιο εύκολο με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει σύνδεση με φυσικό αέριο αυτοτελώς.

Ταυτόχρονα το ζήτημα αυτό υπάρχει ήδη στο προσχέδιο του κειμένου, το οποίο θα δώσουμε σε διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στον Οκτώβριο, όμως θέλω να καταστήσω σαφές ότι υπάρχει και η άλλη οπτική γωνία, έτσι όπως αυτή για παράδειγμα εκφράζεται μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων οι οποίοι διαφωνούν απολύτως με τη συγκεκριμένη επιλογή.

Εμείς ως Υπουργείο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση την επιλογή, την έχουμε ήδη περιλάβει, είμαστε ανοιχτοί και επιδιώκουμε τη συζήτηση με όλα τα κόμματα, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με το σύνολο της κοινωνίας, διότι αυτό που προέχει είναι η ομαλή συμβίωση στις πολυκατοικίες, ασφαλώς η δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση κανένας μας δεν έχει ως στόχο να δημιουργήσει νέα προβλήματα στη συμβίωση πολλών οικογενειών μεταξύ τους έτσι όπως αυτό συμβαίνει στις πολυκατοικίες.

Για να συνοψίσω λοιπόν, ναι προβλέπεται σχετική ρύθμιση στο προσχέδιο, όμως η ρύθμιση αυτή θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, επαναλαμβάνω θα ακούσουμε και θα συζητήσουμε με τα κόμματα και θα συζητήσουμε με όλους τους κοινωνικούς εταίρους μέχρι στο τέλος η Βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω, τι προβλέπει η ρύθμιση για το 50 συν 1 η δική σας η πρότασή σας; Είναι να καταργηθεί δηλαδή το 50 συν 1 ή να διατηρηθεί ή κάτι άλλο;

Και το δεύτερο, το ποσό της επιδότησης θα το παίρνει στα χέρια κατευθείαν ο καταναλωτής, θα πηγαίνει στον Μηχανικό Εγκαταστάτη; Κι επειδή δεν είμαστε ούτε εμείς Μηχανικοί ούτε και ο κόσμος, μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς περιλαμβάνει το κόστος αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης, η επιδότηση δηλαδή σε τι αφορά;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απαντώ εγώ και στις δύο ερωτήσεις. Για τις λεπτομέρειες θα τα δείτε σε λίγο, σε δέκα λεπτά θα είναι στη διάθεσή σας το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, άρα όλα αυτά τα ζητήματα θα απαντηθούν.

Για το πρώτο ζήτημα του 51% δεν προτίθεμαι σήμερα να δώσω λεπτομέρειες, όταν θα έρθει η ώρα θα το δείτε στη δημόσια διαβούλευση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα δεν ισχύει η κατάργηση του 50% συν 1, κατά συνέπεια οι πολίτες λειτουργούν με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς των πολυκατοικιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΠΟΜΙΔΑ που διαφωνεί, σε τι διαφωνεί;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα τα πούμε όλα αυτά όταν θα έρθει η ώρα τους, αυτή τη στιγμή και μέχρι να δοθεί σε διαβούλευση επαναλαμβάνω η σχετική νομοθετική ρύθμιση, δεν έχουμε κανένα λόγο να το θέσουμε σε διάλογο χωρίς το κείμενο στη διάθεση των πάντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επαναλαμβάνω το εξής, για να είμαστε σαφείς προς κάθε κατεύθυνση: Το δικαιακό σύστημα της χώρας προβλέπει σήμερα και μέχρι να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων αλλαγή και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, ότι ισχύει, με βάση το συγκεκριμένο δεδομένο θα λειτουργήσουν οι πολίτες και όλες οι πολυκατοικίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ αντιλαμβάνεστε ότι επειδή θα τεθεί όπως λέτε σε δημόσια διαβούλευση η διατήρηση του 50 συν 1, σε περίπτωση που κατά τη δημόσια διαβούλευση αλλάξει αυτή η ρύθμιση που θα θέσετε, δηλαδή η κατάργηση του 50 συν 1, βρίσκεται στον αέρα όλη αυτή η προσπάθεια.

Διότι ξέρετε πολύ καλά και μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν οι άνθρωποι που είναι εδώ ότι τόσο καιρό παρά την πρόθεση πάρα πολλών να βάλουν αέριο στις πολυκατοικίες με θέρμανση δεν το έχουν καταφέρει, συνεπώς είναι κομβικό θέμα το να καταργηθεί ή όχι.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θεωρώ ότι απάντησα, δεν προτίθεμαι να επαναλάβω τις ίδιες απαντήσεις, άλλη ερώτηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω Υπουργέ ή και τα στελέχη της ΕΠΑ που έχουν εμπειρία από την αγορά, υπάρχει χρόνος αυτό το πρόγραμμα να εφαρμοστεί για τη φετινή περίοδο θέρμανσης;

ΧΡ. ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ: Ναι, όπως σας είπαμε από αύριο όλες οι συμβάσεις οι οποίες κατατίθενται στις κατά τόπους ΕΠΑ είναι επιλέξιμες, επομένως υπάρχει το χρονικό περιθώριο και να τοποθετηθούν οι μετρητές να γίνουν οι παροχετευτικοί αγωγοί και να γίνει η μετατροπή των εσωτερικών εγκαταστάσεων.

Σίγουρα δε θα μετατραπεί το σύνολο μέχρι το Δεκέμβριο, θα υπάρξει κι ένα κομμάτι το οποίο θα ακολουθήσει, όμως αυτό που έχουμε δει από την αγορά είναι ότι υπάρχει ένα κύμα μετατροπών εσωτερικών εγκαταστάσεων που ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά με το κλείσιμο της χειμερινής σαιζόν από το Φλεβάρη και μετά υπάρχει το επόμενο κύμα, το οποίο συνήθως ολοκληρώνεται στον Απρίλιο.

Κι όπως θα θυμάστε πάντοτε τα εκπτωτικά προγράμματα που κάνουμε και οι προωθητικές ενέργειες τρέχουν σε δύο κύματα ειδικά από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Φλεβάρη και μετά μέχρι το τέλος Απριλίου ή Μαΐου, ανάλογα με την περίπτωση. Οπότε θεωρούμε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι θα έχει τη δυνατότητα να προλάβει τη φετινή σεζόν.

Λ. ΜΠΑΚΟΥΡΑΣ: Εκ μέρους της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης σε δύο μήνες θα έχουν απορροφηθεί αυτά τα χρήματα και στην ΕΠΑ Θεσσαλίας μέχρι το Γενάρη κι όλοι αυτοί θα έχουν χρήση φυσικού αερίου μέσα στο χειμώνα αυτό. Αυτοί που θα πάρουν αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο μέσα στον επόμενο χειμώνα, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο θα χρησιμοποιούν όλοι φυσικό αέριο, γιατί είναι και περιορισμένο το ποσό, εδώ, στην Αττική, είναι 10 εκατομμύρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, άρα δεν υπάρχει κενό από τη στιγμή που κάποιος διακόπτει τη χρήση πετρελαίου μέχρι να μπει στο αέριο;

Λ. ΜΠΑΚΟΥΡΑΣ: Όχι, κοιτάξτε να δείτε, από αύριο όσοι υπογράφουν συμβόλαιο θα κάνουν και αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα γίνει προκήρυξη του προγράμματος σε 15-20 μέρες και θα μπορούν να φέρουν όλα τα έγγραφα για να υπαχθούν στο πρόγραμμα. Αυτοί οι άνθρωποι θα περάσουν στη χρήση φυσικού αερίου αν αλλάξουν το λεβητάκι και κάνουν αυτόνομη θέρμανση θα πάρουν τα 1.000 ευρώ σε ένα κόστος μέσο όρο 2.000 ευρώ και θα πάρουν το 50%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με μοναδικό κριτήριο που θέσατε την τιμή ζώνης έχετε προβλέψει μήπως υπάρχει πληθώρα αιτήσεων και ξεπεραστεί ο αριθμός των 30 χιλιάδων; Και σε αυτή την περίπτωση τι μπορεί να γίνει, υπάρχει περίπτωση να επανέλθει κάποια στιγμή πιο αργά σε κάποια δεύτερη φάση το πρόγραμμα για να εξυπηρετήσει και τους πολίτες και τα νοικοκυριά που δε θα προλάβουν να κάνουν την αίτηση να συμπεριληφθούν στις πρώτες 30 χιλιάδες;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θέλω να είμαστε σαφείς σε όλα τα ζητήματα. Επειδή αυτό ήδη έχει συζητηθεί και με τις εταιρείες και πρέπει όλοι να σεβόμαστε και την ομαλή ροή εργασιών των εταιρειών, αυτό που διευκρινίζουμε από τη δική μας πλευρά είναι ότι το μέγιστο κονδύλι που καταφέραμε να διασφαλίσουμε είναι αυτό το οποίο και προαναφέραμε.

Δε γνωρίζω εάν θα εξαντληθεί, εύχομαι να εξαντληθεί, αλλά αυτό που με διαβεβαίωσαν απολύτως και οι τρεις ΕΠΑ είναι ότι με τα χρήματα αυτά μπορούμε πράγματι να δώσουμε μια σημαντικότατη ανάσα στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των αστικών κέντρων της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε ήθελα να ρωτήσω κ. Υπουργέ, είστε συναρμόδιος στα θέματα της θέρμανσης και της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου του πετρελαίου, στο πετρέλαιο αναφέρομαι.

Με δεδομένο το ότι η επιδότηση που γίνεται από το φυσικό αέριο δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες ας πούμε και το κόστος όλων των νοικοκυριών που βρίσκονται στο δίκτυο του φυσικού αερίου, εσείς ως συναρμόδιος εισηγηθήκατε για μεγαλύτερη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ή για διεύρυνση του επιδόματος καθώς και η μείωση αυτή που έγινε και πάλι δεν ανακουφίζει το σύνολο των νοικοκυριών;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα ήθελε να μηδενιστεί ο φόρος στο φυσικό αέριο και δεν θα ήθελε να μειωθεί σημαντικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Είναι προφανές ότι και η δική μας επιθυμία, ως Υπουργείο, θα ήταν να μειωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα ζητήματα συζητούνται εσωτερικά στην Κυβέρνηση και οι αποφάσεις ανακοινώνονται ως κυβερνητικές αποφάσεις. Προφανώς δεν προτίθεμαι δημόσια να πω τις συζητήσεις που έχουμε κάνει στην Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις τελικές της αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο δηλαδή να αυξηθεί περισσότερο το ποσό μείωσης του φόρου κατανάλωσης;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Απάντησα ήδη. Σας ευχαριστούμε πολύ.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.