Η Ανακύκλωση πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ

 
recycling Η Ανακύκλωση πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ

Η Ανακύκλωση πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), του παλαιότερου και μεγαλύτερου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών στη χώρα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης οΚώστας Ασκούνης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), βασικού μετόχου της ΕΕΑΑ (35%) με ισχυρή εκπροσώπηση και στη διοίκησή της.

Στη συνάντηση από πλευράς ΕΕΑΑ συμμετείχαν ο Λ. Κόμης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Φ. Προβατάς εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο ΔΣ, ο Καθηγητής Θ. Λέκκας, επιστημονικός σύμβουλος της ΕΕΑΑ και ο Γενικός Διευθυντής Ι. Ραζής.

Παρουσίασαν το έργο της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα, δαπανώντας 260.000.000 ευρώ μέχρι σήμερα για την εξάπλωση 135.000 μπλε κάδων σε 274 Δήμους (87% του πληθυσμού), την δωρεάν παραχώρηση 415 οχημάτων ανακύκλωσης, τη λειτουργία 29 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), δημιουργώντας 2.200 θέσεις εργασίας. Ζήτησαν υποστήριξη σε επί μέρους προβλήματα λειτουργίας όπως η άτυπη συλλογή, η εισφοροδιαφυγή, η διασφάλιση της ισονομίας και του υγιούς ανταγωνισμού μέσα από ουσιαστικούς και αυστηρούς ελέγχους και έθεσαν ορισμένα οικονομικά αιτήματα εν όψει της κατάρτισης του νέου εξαετούς επιχειρησιακού σχεδίου. Δεσμεύτηκαν στην ενδυνάμωση των προσπαθειών επέκτασης της ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα της προώθησης της ανάκτησης της γυάλινης συσκευασίας μέσω ειδικών κωδώνων.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ ζήτησε μια ουσιαστική τομή στο έργο της Ανακύκλωσης, ευρεία ενημέρωση και άμεσες δράσεις, με αισθητά αποτελέσματα στην κοινωνία και τους πολίτες που πρόθυμα την αγκαλιάζουν, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΚΑ την θεωρεί πυλώνα της περιβαλλοντικής προστασίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με αναπτυξιακή προοπτική. Υπογράμμισε την ευθύνη της Εταιρείας στην επίτευξη των εθνικών στόχων της ανακύκλωσης συσκευασιών που η εθνική και κοινοτική νομοθεσία ορίζει. Διαβεβαίωσε για την αποδοχή οποιασδήποτε θετικής πρότασης στην κατεύθυνση αυτή αλλά απέκλεισε κάθε σκέψη αύξησης εισφορών ή επιβολής νέων τελών ανακύκλωσης, που σ’ αυτή τη συγκυρία θα επιβαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις. Αναγνώρισε τον καταλυτικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο έργο της ανακύκλωσης και ζήτησε από την ΚΕΔΕ προτάσεις ουσιαστικής αναβάθμισής του, βελτίωσης των υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών και  λύσεις πρωτοπόρας και σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων, με συναντίληψη και αίσθημα συνευθύνης.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.