Στην Κύπρο ο Υπουργός ΠΕΚΑ για το «3ο Ενεργειακό Συμπόσιο»

 
44 μαννιατης 330x240 Στην Κύπρο ο Υπουργός ΠΕΚΑ για το «3ο Ενεργειακό Συμπόσιο»

Στην Κύπρο ο Υπουργός ΠΕΚΑ για το «3ο Ενεργειακό Συμπόσιο»

Διαδοχικές επαφές με υψηλόβαθμους Κυβερνητικούς Αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναχωρεί το βράδυ για την Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει στο «3ο Ενεργειακό Συμπόσιο» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σήμερα Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, θα γίνει δεκτός στις 11.30’ το πρωί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί με τονΠρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Ο κ. Μανιάτης θα έχει διμερείς συνεργασίες τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, όσο και με τους ομόλογούς του Υπουργούς, Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου & Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη.

Αύριο το βράδυ ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου, όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής του για τα ενεργειακά θέματα.

Την Παρασκευή, ο κ. Μανιάτης θα απευθύνει ομιλία προς τους συμμετέχοντες στο διεθνές Συμπόσιο, του οποίου κεντρικό θέμα είναι “Η Συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική”.

Κατά τις διήμερες εργασίες του, το Συμπόσιο θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων του ενεργειακού τομέα, όπως η ενεργειακή στρατηγική στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης Υδρογονανθράκων, η αγορά Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, η αγορά Ηλεκτρισμού, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η Ενεργειακή Αποδοτικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η θεματολογία του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής για το 2020.
  • Οι ενεργειακοί διάδρομοι της ΝΑ Ευρώπης και ο ρόλος της Κύπρου.
  • Οι έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το νέο ενεργειακό μείγμα και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή.
  • Οι βασικές ενεργειακές υποδομές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου, με παρουσιάσεις εταιρειών που συμμετέχουν στις έρευνες και γενικά στην όλη διαδικασία.
  • Η αναδιοργάνωση και φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο εν όψει του νέου μοντέλου λειτουργίας (3ο Ενεργειακό Πακέτο κλπ).
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενεργειακή αποδοτικότητα,  συμπαραγωγή, εξοικονόμηση ενέργειας και οι επιπτώσεις στις επενδύσεις και στη δημιουργία απασχόλησης.

Εκτός από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ομιλίες θα απευθύνουν ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, Αρχηγοί και εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ θα παρέμβουν περίπου 25 Ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, υψηλόβαθμα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, κρατικοί λειτουργοί, και εκπρόσωποι ενεργειακών “think tanks” από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.