Πωλείται το 30% της παραγωγής της ΔΕΗ

 
deh Πωλείται το 30% της παραγωγής της ΔΕΗ

Πωλείται το 30% της παραγωγής της ΔΕΗ

Θέμα ημερών είναι η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», που αφορά στην πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού και του εμπορικού χαρτοφυλακίου της σημερινής ΔΕΗ. Πρόκειται για τη δεύτερη πράξη στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της επιχείρησης ηλεκτρισμού που ξεκίνησε με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, εταιρείας 100% θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει και διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού. Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού αναμένεται εντός των ημερών, μόλις εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τον διαχωρισμό και το πέρασμα σε άλλη εταιρεία, τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, παραγωγικών μονάδων συνολικής ισχύος 2.400 MW. Από αυτές τα 1.400 MW θα αντιστοιχούν σε λιγνιτικές μονάδες μαζί με τα ορυχεία λιγνίτη που τους αντιστοιχούν και τα υπόλοιπα σε υδροηλεκτρικά (500 MW) και σε εργοστάσια με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Στην νέα εταιρεία, σύμφωνα με την υπουργική πράξη που έχει δημοσιευτεί από το καλοκαίρι, θα περάσουν αναλογικά τόσο το 30% του εμπορικού χαρτοφυλακίου όσο και οι υποχρεώσεις της μητρικής που αντιστοιχούν. Η νέα εταιρεία θα πωληθεί.

Οσο για τις μονάδες που θα περάσουν στο νέο σχήμα, πληροφορίες στο παρελθόν ανέφεραν τη Μελίτη στη Φλώρινα και το Αμύνταιο από τους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά του Νέστου και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που έχουν διαμηνύσει την κάθετη αντίθεσή τους.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.