Η ενεργειακή στροφή της Ε.Ε.

 
57 περιβαλλον Fot 330χ330 Η ενεργειακή στροφή της Ε.Ε.

Η ενεργειακή στροφή της Ε.Ε.

Πλώρη για εναλλακτικές προοπτικές που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη βάζει η Ευρώπη, η οποία στρέφεται στην τεράστια ποσότητα αναξιοποίητης ενέργειας των ωκεανών. Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, με τη στροφή αυτή τα οφέλη θα είναι «εντυπωσιακά» και υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 5,4 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. με 500 δισ. ευρώ τζίρο ετησίως. Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι θάλασσες μπορούν να παράγουν το 75% των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. μέχρι το 2030, από ανάμειξη κυμάτων, παλίρροιας, ωκεάνιας θερμικής ενέργειας και ενέργειας αλατοβαθμίδας.

«Οσο παλεύουμε να βγούμε από την κρίση και όσο μας στερεύουν οι χερσαίες πηγές, είναι φυσικό να στραφούμε στους ωκεανούς», είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προωθεί σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη ενέργειας που προέρχεται από τη θάλασσα, δίνοντας ώθηση στη νέα «γαλάζια ενέργεια» με στόχο την πλήρη εκβιομηχάνισή της. Θα χρησιμοποιούνται όλες οι τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές θαλασσών και ωκεανών αλλά και υπεράκτια αιολικά πάρκα με τελικό στόχο την απεξάρτηση της οικονομίας της Ε.Ε. από τον άνθρακα. Επιδίωξη είναι να εξασφαλιστούν αξιόπιστες και ασφαλείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το υψηλό τεχνολογικό κόστος αλλά και τα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, εφόσον οι θαλάσσιες οδοί και η ανάπτυξη των υποδομών μπορούν να επηρεάσουν τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πρώτη φάση του εγχειρήματος ο κίνδυνος μετατροπής της θαλάσσιας εκμετάλλευσης σε χρυσοθηρία.

Από τα προβλήματα που θα πρέπει ακόμη να επιλυθούν είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση που παραμένει δύσκολη αλλά και τα σημαντικά εμπόδια στις υποδομές, όπως η σύνδεση στο δίκτυο ή η πρόσβαση σε κατάλληλες λιμενικές εγκαταστάσεις ή ειδικά σκάφη.

Υπάρχουν όμως και διοικητικά εμπόδια, όπως οι πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης και συγκατάθεσης, που καθυστερούν τα σχέδια και αυξάνουν τις δαπάνες. Είναι λοιπόν ουσιώδους σημασίας όλα αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν τάχιστα προκειμένου να δρομολογηθούν οι συνθήκες ώστε η ωκεάνια ενέργεια να δημιουργήσει τις νέες, υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, ιδίως στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης -όπως είναι η χώρα μας- που συχνά πλήττονται από υψηλή ανεργία.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ήδη πολλές πρωτοβουλίες σχετικές με την ωκεάνια ενέργεια. Χάρη στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, θα δημιουργηθεί ένα φόρουμ μέσω του οποίου θα συγκεντρώνονται γνώσεις και εμπειρογνωσία, θα δημιουργούνται συνέργειες, θα παρέχονται δημιουργικές λύσεις και θα προωθείται η ανάπτυξη του τομέα. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους ενδιαφερομένους να αναπτύξουν έναν στρατηγικό χάρτη πορείας για την ωκεάνια ενέργεια, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει αργότερα τη βάση για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πρωτοβουλία.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.