Στο €1,2-1,45 δισ. η αξία του ΑΔΜΗΕ

 
admie Στο €1,2 1,45 δισ. η αξία του ΑΔΜΗΕ

Στο €1,2-1,45 δισ. η αξία του ΑΔΜΗΕ

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον πλήρη διαχωρισμό της ΔΕΗ από τη θυγατρική των δικτύων μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, ανοίγει το δρόμο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του 66% της εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών, στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ θα εγκριθεί και θα δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία και θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες προθεσμίες για την υποβολή προσφορών.

Νωρίτερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάρτισης  της μεθοδολογίας υπολογισμού της απόδοσης και άρα των εσόδων που θα εισπράττει στο μέλλον ο ΑΔΜΗΕ (προ ημερών ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης του Ρυθμιστή). Με βάση την πρόταση του Ρυθμιστή, οι αποδόσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα, ωστόσο θα διαφοροποιηθούν για τα νέα σημαντικά έργα που θα κατασκευάσει ο διαχειριστής, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων. Ο λόγος για τη διαφοροποίηση της απόδοσης από έργα όπως οι Κυκλάδες, είναι προκειμένου να δοθεί κίνητρο στο νέο ιδιοκτήτη ώστε να επισπεύσει την κατασκευή τους.

Την ίδια στιγμή, μετά την JPMorgan η οποία τοποθέτησε στην τελευταία έκθεσή της (29 Νοεμβρίου) την αξία του ΑΔΜΗΕ στο 1,2 δις (άρα για το 66% η αξία υπολογίζεται στα 792 εκατ. ευρώ), η νέα έκθεση της Wood & Company, τοποθετεί την εύλογη αξία της εταιρεία δικτύων στο 1,45 δις ευρώ (με βάση τα εκτιμώμενα EBITDA της περιόδου 2014 – 2015).

Πάντως το ενδιαφέρον στην πρόσφατη έκθεση της Wood & Company είναι ότι οι αναλυτές της εταιρείας εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το τελικό αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης: αφενός η Ελλάδα έχει ένα «ανάμεικτο» ιστορικό προσπαθειών αποκρατικοποίησης ΔΕΚΟ αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον το Μάιο υπάρχουν εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση. «Εάν αυτές δεν πάνε καλά για τον κυβερνητικό συνασπισμό, η συνέχιση της διαδικασίας των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων θα μπορούσε να είναι πολιτικά επιβλαβής» αναφέρει η έκθεση.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.