Μετά την τρόικα με την έγκριση της Κομισιόν, το new deal για το φωτοβολταϊκά

 
18 Fot netzs 330x330 Μετά την τρόικα με την έγκριση της Κομισιόν, το new deal για το φωτοβολταϊκά

Mε την έγκριση της Κομισιόν το new deal για το φωτοβολταϊκά

Εντός της εβδομάδας θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις σχετικά με το περίφημο new deal για τα φωτοβολταϊκά (μείωση των τιμών με τις οποίες πληρώνονται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί βάσει των υπογεγραμμένων συμβάσεων).

Όπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, στόχος είναι οι ρυθμίσεις να έχουν πάρει την έγκριση της Κομισιόν, ώστε να μην υπάρξει μεταγενέστερη εμπλοκή και για αυτό το σκοπό, τα μέτρα θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το πρόβλημα βεβαίως που υπάρχει με αυτή τη νέα αναβολή των ανακοινώσεων είναι ότι την Τετάρτη στις 25 Φεβρουαρίου, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ η οποία και αποφασίζει για την επικύρωση της αναπροσαρμογής (αύξησης) του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων). Η αύξηση που με βάση την αρχική απόφαση (με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Μαρτίου) φτάνει το 98% μεσοσταθμικά, είναι απαραίτητη προκειμένου να οδηγηθεί σταδιακά σε μηδενισμό το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ νέα παράταση στην εφαρμογή της αύξησης, η οποία δεν θα φτάσει ποτέ στους καταναλωτές εάν εφαρμοστεί το new deal, αφού με τις νέες τιμές το έλλειμμα θα οδηγηθεί σε σταδιακή αποκλιμάκωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μικρότερη μείωση των τιμών πληρωμής των φωτοβολταϊκών (αρχικά είχε υπολογιστεί ότι θα χρειαζόταν μεσοσταθμική μείωση 45%) αφού θα υπάρξει μια λογιστική μείωση του ελλείμματος (μέσω της διαγραφής υφιστάμενων οφειλών του ΛΑΓΗΕ) που θα οδηγεί σε μικρότερη ανάγκη για κούρεμα, στα επίπεδα της έκτακτης εισφοράς που πληρώνουν σήμερα τα φωτοβολταϊκά (30%). Παράλληλα στο κούρεμα θα υπαχθούν και τα φωτοβολταϊκά του προγράμματος για τις στέγες, ενώ οι όποιες μειώσεις θα συνοδευτούν με επιμήκυνση των συμβάσεων.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.