Η Siemens μειώνει τις εκπομπές CO2 για τη Marriott κατά τουλάχιστον 10%

 
19 Co2 Fot 330x248 Η Siemens μειώνει τις εκπομπές CO2 για τη Marriott κατά τουλάχιστον 10%

Η Siemens μειώνει τις εκπομπές CO2 για τη Marriott κατά τουλάχιστον 10%

Η διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott International έχει στόχο την μείωση τον εκπομπών CO2 στην Ευρώπη τουλάχιστον κατά 10% ετησίως. Παράλληλα, στοχεύει στη μείωση κατανάλωσης νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στα ξενοδοχεία της, κατά 20% μέχρι το 2020. Μέσω του προγράμματος Ενεργειακής Απόδοσης (Energy Efficiency Program – EEP), η Siemens βοηθά τον ξενοδοχειακό όμιλο να επιτύχει αυτόν το φιλόδοξο στόχο με τα αποτελέσματα από τις πρώτες εφαρμογές να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν ένα δίλλημα: Ενώ δέχονται πιέσεις να μειώσουν τα κόστη και να τα καταστήσουν πιο προβλέψιμα, πρέπει να το κάνουν χωρίς να επηρεάσουν τις ανέσεις που απολαμβάνουν οι πελάτες τους. Παράλληλα, οφείλουν να εξοικονομήσουν πόρους, να προστατεύσουν το περιβάλλον και να αναπτύξουν μια βιώσιμη εικόνα – προκλήσεις που είναι δύσκολο να επιτευχθούν με τη χρήση συμβατικών μέτρων. Παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και οι διοικητικές ομάδες των μεγάλων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Πώς διανέμεται, όμως, το κόστος ενέργειας στην εταιρεία; Τι ποσοστό από αυτές τις δαπάνες σχετίζεται με τις εγκαταστάσεις, δηλαδή πόση ενέργεια καταναλώνει κάθε κτίριο; Είναι σπάνιο να βρεθεί διαφάνεια σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, αλλά όταν εντοπίζεται, τι μπορεί να γίνει για την περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους; Πώς τα διάφορα μέτρα επηρεάζουν την άνεση ή την παραγωγικότητα; Και τελικά, ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας ενός κτιρίου, για την μείωση του κόστους ενέργειας χωρίς να επηρεαστεί η άνεση, καθώς και για τη συνολική μείωση της κατανάλωσης σε βιώσιμη βάση;

Παρόμοια ερωτήματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τα στελέχη της Marriott International. Με σχεδόν 3.900 ξενοδοχεία σε 72 χώρες, η Marriott είναι μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων παγκοσμίως. Τα 18 brands της εταιρείας συμπεριλαμβάνουν τα Ritz-Carlton, Renaissance Hotels και Courtyard by Marriott. Στην Ευρώπη, η εταιρεία διαθέτει περίπου 290 ξενοδοχεία. Από το 2007 η Marriott έχει εκφράσει τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, Marriott στοχεύει στη μείωση της καταάλωσης ενέργειας και νερού σε όλα τα ξενοδοχεία της παγκοσμίως κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2020. Τα πρώτα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου έγιναν τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η  Marriott στοχεύει στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα ξενοδοχεία της στην Ευρώπη, στη μείωση τον εκπομπών CO2 και στη βελτίωση του κτιριακού αυτοματισμού όπου είναι εφικτό.

Τα ενεργειακά κόστη και οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 15%

Για να υλοποιήσει τα σχέδιά της, η Marriott απευθύνθηκε στο τμήμα κτιριακών αυτοματισμών της Siemens. Με το καινοτόμο προόγραμμα Energy Efficiency Program, το οποίο δοκιμάστηκε πρώτα με επιτυχία στις δικές της εγκαταστάσεις, η Siemens ήταν ο ιδανικός συνεργάτης για να βοηθήσει τη Marriott να επιτύχει τους στόχους της. Ως διεθνής εταιρεία, με παρουσία σε περισσότερες από 160 χώρες, η Siemens είναι σε θέση να επεκτείνει το πρόγραμμα της Marrriott  σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το πρώτο έργο που επέλεξε να υλοποιήσει η Marriott ήταν ο ενεργειακός εκσυγχρονισμός του Paris Charles de Gaulle Airport Marriott Hotel, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 και βρίσκεται στο προάστιο Roissy.

Με το Energy Efficiency Program, η Siemens επιτρέπει στους πελάτες της να ελέγχουν με διαφάνεια τις λειτουργίες του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, οι λύσεις της Siemens συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα χρήσης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη προτάσεων για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του κτιρίου. Οι προτάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν από την εξομάλυνση των υφιστάμενων διακυμάνσεων στα συστήματα διαχείρισης έως το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης αναμόρφωσης του κτιρίου.

Μετά από εκτενή ανάλυση, η Siemens πρότεινε τα ακόλουθα μέτρα για το ξενοδοχείο της
Marriott στο Roissy:

-          Αναβάθμιση της ανάκτησης θερμότητας στα τέσσερα πιο σημαντικά συστήματα εξαερισμού

-          Βελτίωση ελέγχου των συστημάτων αερισμού

-          Εφαρμογή αερισμού βάσει ζήτησης μέσω αισθητηρίων CO2

-          Παροχή ζωντανής απεικόνισης της κατανάλωσης ενέργειας

-          Απομακρυσμένη παρακολούθηση και λειτουργία της εγκατάστασης για ένα χρόνο, με την υλοποίηση των ευρημάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η αναβάθμιση των συστημάτων αερισμού ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2013, μετά από εργασίες που διήρκησαν μόλις 1 μήνα. Παράλληλα, εφαρμόστηκαν προγράμματα απεικόνισης και απομακρυσμένης παρακολούθησης. Σαν αποτέλεσμα, τα ενεργειακά κόστη και οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 15%, μέσα στους έξι πρώτους μήνες λειτουργίας. Επιπλέον, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο ξενοδοχείο της Marriott στο Roissy μειώθηκε κατά 6% και 17% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.