Α. Ζερβός: Πετύχαμε πρωτοφανή για ενεργειακή εταιρεία προσαρμογή

 
92 DEH 330x300 Α. Ζερβός: Πετύχαμε πρωτοφανή για ενεργειακή εταιρεία προσαρμογή

Α. Ζερβός: Πετύχαμε πρωτοφανή για ενεργειακή εταιρεία προσαρμογή

Στην «επώδυνη» όπως είπε αναδιάρθρωση και τις αναγκαίες προσαρμογές των στρατηγικών προτεραιοτήτων με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στο συνέδριο Επενδύοντας στην Ενέργεια, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός.

Όπως είπε η ΔΕΗ προχώρησε σε πρωτοφανείς για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ενέργειας περικοπές μισθολογικών και λοιπών δαπανών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για τη μείωση του δανεισμού. «Παρά τις τεράστιες δυσκολίες όχι μόνο δεν παρεμποδίσθηκε ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΔΕΗ, αλλά πετύχαμε, με πολύ κόπο και προσπάθεια, να ολοκληρώσουμε ένα αξιοζήλευτα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Ζερβός.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ομιλία του στις επενδύσεις στις ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και στο άνοιγμα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε χώρες των Βαλκανίων αφενός με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τα υδροηλεκτρικά στα Σκόπια, αφετέρου με την ίδρυση θυγατρικών σε Τουρκία και Βουλγαρία (μαζί με την ελβετική Alpiq) που θα έχουν ως αρχικό αντικείμενο δραστηριότητας το διασυνοριακό εμπόριο.

Ολόκληρη η ομιλία:

Κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Καλή σας μέρα και καλή χρονιά,

Συγχαίρω τους διοργανωτές του σημερινού συνεδρίου που με την έλευση του νέου έτους μας δίνουν την ευκαιρία να προσδιορίσουμε και να αναφερθούμε στους στόχους μας για το 2014, ένα έτος το οποίο – χάρη στις σκληρές θυσίες των προηγούμενων ετών    – μπορεί και πρέπει να μείνει στην ιστορία ως το έτος εξόδου για την Ελλάδα από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε η χώρα μας τον τελευταίο μισό αιώνα.

Όπως το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, έτσι και η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη βιομηχανία του τόπου, τα τελευταία χρόνια μπήκε σε μια διαδικασία επώδυνης αναδιάρθρωσης και αναγκαίων προσαρμογών των στρατηγικών της προτεραιοτήτων,   με στόχο όχι μόνο τη δραστικότερη και αμεσότερη μείωση του λειτουργικού της κόστους αλλά και παράλληλα τη διατήρηση μιας κρίσιμης για τη ΔΕΗ αλλά και τη χώρα αναπτυξιακής και επενδυτικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας.
Ο δρόμος παραμένει δύσβατος. Η πρόκληση όμως είναι τεράστια και εθνικής σημασίας.

Αποδείξαμε στους μετόχους και στους καταναλωτές μας, πως μπορούμε και θέλουμε να προσαρμοστούμε άμεσα στη νέα σκληρή χρηματοοικονομική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε, προτάσσοντας αποκλειστικά το εθνικό και επιχειρηματικό συμφέρον σε άμεση συνάρτηση και με απόλυτο σεβασμό στο συμφέρον του καταναλωτή.
Θυμίζω πως η ΔΕΗ προχώρησε σε πρωτοφανείς για ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρισμού περικοπές μισθολογικών και λοιπών δαπανών, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την επικαιροποιημένη μελέτη του διεθνή οίκου Booz Allen.

Παράλληλα κάνουμε συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση των οικονομικών του Ομίλου αποσκοπώντας σε δραστική μείωση του δανεισμού του μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, όχι μόνο δεν παρεμποδίσθηκε ο ενεργειακός σχεδιασμός της ΔΕΗ, αλλά πετύχαμε, με πολύ κόπο και προσπάθεια,  να ολοκληρώσουμε ένα αξιοζήλευτα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα καθώς επίσης αυτή την περίοδο πραγματοποιούμε το πολυπόθητο και αναγκαίο άνοιγμα σε νέες αναπτυσσόμενες και γειτονικές αγορές, προσδίδοντας νέες προοπτικές στην επιχειρηματικής μας δραστηριότητα.
Επιτρέψτε μου ενδεικτικά να αναφέρω ότι αυτά τα χρόνια της κρίσης πετύχαμε και ολοκληρώσαμε έργα όπως:
Τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο στο Αλιβέρι  – η πρώτη μας νέα μονάδα μετά από οκτώ περίπου χρόνια – που αποτελεί την πιο σύγχρονη θερμική μονάδα, με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης, σε όλη την επικράτεια.
Το νέο υδροηλεκτρικό σταθμό του Ιλαρίωνα, τον πρώτο μεγάλο υδροηλεκτρικό σταθμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
αλλά και
Τη νέα μονάδα στη Μεγαλόπολη που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία, με καύσιμο επίσης το φυσικό αέριο, με τη μεταφορά του μέσω αγωγών για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο.

Στο πλαίσιο της  προσπάθειας στρατηγικής επέκτασής της ΔΕΗ εκτός Ελλάδος, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με το έργο στην ΠΓΔΜ, το οποίο αφορά στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση δύο νέων Υδροηλεκτρικών σταθμών, αλλά και στη λειτουργία ενός ήδη υφιστάμενου σταθμού.  Με την επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού η ΔΕΗ, έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα την πλούσια τεχνογνωσία στα υδροηλεκτρικά έργα και της πολύ καλές γνώσης της αγοράς ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη θα είναι από τους πλέον αξιόπιστους διεκδικητές.
Αυτές τις μέρες, επίσης, ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες ίδρυσης θυγατρικών εταιρειών στο εξωτερικό, προκειμένου η ΔΕΗ να εισέλθει σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές με αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό συνέβη καθώς η Επιχείρηση έχει διαπιστώσει την αλλαγή του  επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στις αντίστοιχες αγορές άλλων χωρών.
Για το λόγο αυτό  λάβαμε την απόφαση  για την ίδρυση:
θυγατρικής εταιρείας, σε συνεργασία με την εταιρεία Alpiq, στη Βουλγαρία και
άλλης μια θυγατρικής εταιρείας, της οποίας η ΔΕΗ κατέχει το 100%, στην Τουρκία με αρχική αποστολή των εταιρειών αυτών,  την δραστηριοποίησή τους στο χώρο του διασυνοριακού εμπορίου.
Δεν περιοριστήκαμε όμως μόνο στην ολοκλήρωση των πολύ σημαντικών επενδύσεων που προανέφερα και στο άνοιγμα της ΔΕΗ σε νέες αγορές.

Με στόχο την περαιτέρω εξασφάλιση φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας και πάντα με την παράλληλη επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών  βάλαμε στέρεες βάσεις προκειμένου να δημιουργήσουμε το σπουδαιότερο και πλέον σύγχρονο ενεργειακό έργο που είναι και η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στη χώρα μας, ύψους 1,4 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ:
Αυτό, της νέας λιγνιτικής Μονάδας V στη Πτολεμαΐδα.
Ένα έργο κυριολεκτικά ζωής  για τη Δυτική Μακεδονία αλλά και για τη χώρα γενικότερα, καθώς εξασφαλίζουμε  πολύ υψηλές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις αξιοποιώντας παράλληλα τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της πατρίδας μας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.
Η κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V είναι στρατηγικής σημασίας έργο για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ, καθώς:
• με το χαμηλό λειτουργικό κόστος θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ.
• θα αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη και
• ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως η επένδυση αυτή  συνεισφέρει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της αναμένεται να απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της, θα επωφεληθούν άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους.
Ένα έργο για το οποίο, όχι απλά ολοκληρώσαμε με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά για το οποίο έχουμε ήδη σε μεγάλο βαθμό διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του και με όρους εξαιρετικά ευνοϊκούς, καθώς εξασφαλίσαμε ομολογιακό δάνειο ύψους € 739 εκατ. με κοινοπραξία ξένων τραπεζών και ετήσιο συνολικό κόστος κοντά στο 5% που θα υποστηρίζεται από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes.
Το ομολογιακό δάνειο αυτό, αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την εκκίνηση των εργασιών, ενώ το χαμηλό επιτόκιο – το χαμηλότερο που έχει δοθεί σε ελληνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια – αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι για τη βιωσιμότητα του έργου και αναγνώριση ότι η χώρα μας ανακτά τη διεθνή αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και μάλιστα μέσω της ΔΕΗ.

Το έργο της Πτολεμαΐδας V, είναι μόνο ένα από αυτά που  έχουμε δεσμευτεί  στρατηγικά  να υλοποιήσουμε άμεσα καθώς ο στρατηγικός μας σχεδιασμός μας συμπεριλαμβάνει και άλλα σημαντικά έργα.
Ενδεικτικά,  για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά προβλέπετε η κατασκευή νέου θερμικού σταθμού στη Ρόδο, η  σταδιακή ένταξη νέων μικρότερων θερμικών μονάδων  στα υπόλοιπα μικροδίκτυα, ενώ για την  Κρήτη, προτεραιότητα δίνεται στο σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα.

Φυσικά, στο σχεδιασμό μας βασική θέση έχει και  το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, το οποίο είναι υψίστης σημασίας, τόσο από πλευράς ασφάλειας τροφοδοσίας όσο και από πλευράς οικονομικότητας.

Κυρίες και Κύριοι.
Το περιβάλλον στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχώς μετασχηματίζεται δομικά τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη τριών στόχων:
• την ασφάλεια εφοδιασμού,
• την προστασία του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων και του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και
• την οικονομική αποδοτικότητα

Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οι νέες καινοτόμες λύσεις έχουν αλλάξει το τοπίο στην ηλεκτροπαραγωγή δίνοντας ήδη σημαντικό μερίδιο αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που – σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των «έξυπνων δικτύων» – στοχεύουν στην επίτευξη πολύ χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην ανάπτυξη της θυγατρικής μας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», για την οποία προβήκαμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ολοκληρώσουμε έργα που ήδη έχουμε ξεκινήσει.
Στόχος της εταιρείας για την επόμενη τετραετία, είναι ο υπερδιπλασιασμός του χαρτοφυλακίου εγκατεστημένης ισχύς και φυσικά η αύξηση του μεριδίου της αγοράς μέσω μικρών και μεγάλων έργων, με μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, προσδίδοντας μια διαφορετική και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία σε περιοχές που το έχουν ανάγκη.

Είναι προφανές ότι ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας εξυπηρετείται με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο από τη ΔΕΗ, η οποία διευρύνει και εμπλουτίζει συνεχώς το ενεργειακό μείγμα της αξιοποιώντας ισορροπημένα τις δυνατότητες του λιγνίτη, των νερών της χώρας, τις ΑΠΕ και το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Θα ήθελα να τονίσω ότι ο ενεργειακός μας σχεδιασμός προχώρησε παράλληλα με μια – πρωτοπόρα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα  – πολιτική κοινωνικής υπευθυνότητας για την ενεργό ουσιαστική υποστήριξη των πελατών μας που δοκιμάζονται έντονα από την οικονομική κρίση.
Να θυμίσω ότι αναλάβαμε μια πολύ σημαντική κοινωνική υποχρέωση προσφέροντας προγράμματα διακανονισμών των οφειλών και ακόμα ευνοϊκότερους όρους για τους ευάλωτες συμπολίτες μας και στηρίξαμε ενεργά και από την αρχή το θεσμό της Πολιτείας για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που σήμερα αξιοποιούν περίπου πεντακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά.

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εργαζόμενοι και η Διοίκηση του Ομίλου μας είναι προσηλωμένοι στην προσπάθεια βελτιστοποίησης της λειτουργίας της, έχοντας ως προτεραιότητες την περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας, τη διαχείριση των εισπράξεων στην τρέχουσα περίοδο, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και την προσαρμογή της στρατηγικής της για ρυθμιστικά θέματα στο υπό διαμόρφωση νέο περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες απαιτούν υπευθυνότητα, ευαισθησία και αλληλεγγύη. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη και είμαστε πάντα δίπλα στον καταναλωτή και τον πολίτη όπως άλλωστε πράξαμε όλα τα χρόνια της πορείας μας ως εταιρεία κοινής ωφέλειας.
Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη και στη ΔΕΗ το κάνουμε πράξη.

Σας ευχαριστώ

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.