Μελέτη ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα»: Τριπλασιασμός των Θέσεων Εργασίας στις ΑΠΕ την Περίοδο 2008-2012

 
16 iene news 330x280 Μελέτη ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα»: Τριπλασιασμός των Θέσεων Εργασίας στις ΑΠΕ την Περίοδο 2008 2012

«Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα»: Τριπλασιασμός των Θέσεων Εργασίας στις ΑΠΕ την Περίοδο 2008-2012

Επενδύσεις ύψους 40 δισ. ευρώ στην ενέργεια εκτιμά το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης ότι θα πραγματοποιηθούν έως το 2020, δίχως ωστόσο να προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αντισταθμίζονται από τη μείωση που αναμένεται σε παραδοσιακούς κλάδους όπως η διύλιση και εμπορία πετρελαίου, οι λιγνίτες κλπ.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου με θέμα «Ενέργεια και Απασχόληση στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η απασχόληση στον τομέα της ενέργειας, παρά την κρίση των τελευταίων ετών, αυξήθηκε σημαντικά, από 82.059 άτομα το 2008 σε 93.630 το 2012. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου οι απασχολούμενοι στο ίδιο διάστημα σχεδόν τριπλασιάστηκαν (από 11.292 σε 32.354). Αντίθετα, καταγράφεται σημαντική μείωση στον τομέα του πετρελαίου συνολικά (διύλιση, χονδρικό και λιανικό εμπόριο) από 30.487 σε 25.552 άτομα.

Για το διάστημα ως το 2020, σύμφωνα με τη μελέτη, οι προγραμματισμένες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, τα δίκτυα φυσικού αερίου, στην έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντισταθμίζονται, ωστόσο, από την αναμενόμενη μείωση της απασχόλησης στη ΔΕΗ, καθώς και τη διύλιση και την εμπορία πετρελαίου λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, τόνισε ότι για να επενδυθούν νέα κεφάλαια στην ενέργεια, πρώτη προϋπόθεση είναι μια πραγματικά ελεύθερη αγορά, η οποία θα επιτρέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς και να θεσπιστεί ένα ορθολογικό πλαίσιο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών το οποίο θα είναι ελκυστικό για τους επενδυτές και θα διασφαλίζει εύλογες αποδόσεις στις επενδύσεις, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Αναφερόμενος γενικότερα στις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Μίχαλος επισήμανε ότι το μείγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας δεν είναι πλέον διατηρήσιμο και ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, η οποία θα οδηγήσει στη σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.

«Αν κάποιοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η ώθηση αυτή θα έρθει αυτόματα με το τέλος -ή τη μονομερή κατάργηση- του μνημονίου, κάνουν λάθος και παραπλανούν τους πολίτες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και κατέληξε: «Το μνημόνιο, αργά ή γρήγορα, θα τελειώσει. Αλλά στη θέση τής «επάρατης» τρόικας, θα είναι πλέον οι αγορές. Οι οποίες δανείζουν με πολύ αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με το παρελθόν. Με άλλα λόγια, θα περάσουμε σε ένα διαφορετικό καθεστώς παρακολούθησης και αξιολόγησης, το οποίο θα είναι μάλλον αυστηρότερο».

Τέλος, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα πετρέλαια του Πρίνου και πρόεδρος της Καβάλα Oil Β. Παππάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, εφόσον ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε, τόνισε ωστόσο, ότι οι διαδικασίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, καθώς όπως μεταξύ άλλων είπε, η περιβαλλοντική άδεια για τη συγκεκριμένη γεώτρηση χρειάστηκε τρία χρόνια για να εκδοθεί και ο ΦΠΑ επιστρέφεται με καθυστέρηση ενός έτους.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.