ΙΕΝΕ:«Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013»

 
16 iene news 330x280 ΙΕΝΕ:«Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013»

«Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013»

Η διεθνής διάσταση της ενέργειας, οι επενδυτικές προοπτικές και η σχέση ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής αποτελούν τις θεματικές στις οποίες θα δώσει έμφαση το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στις 3-4 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387). Το φετινό «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, με κεντρικό θέμα τη «Βιωσιμότητα & Ασφάλεια του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος», θα εξετάσει τις ραγδαίες αλλαγές στο ενεργειακό ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. σε συνδυασμό με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου.

Το συνέδριο πρόκειται να ανοίξει με βαρυσήμαντη ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο οποίος αναμένεται, μεταξύ άλλων, να τονίσει τον αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας αναφορικά με τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης.

Στην Ε.Ε. γενικότερα, όπως και ειδικότερα στη χώρα μας, η ύφεση και οι περιοριστικές πολιτικές οδηγούν σε αναθεώρηση της πολιτικής στήριξης των ΑΠΕ, κυρίως μέσω της δραστικής μείωσης των εγγυημένων τιμών (feed-in tariffs), ενώ, παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες για ανακάλυψη και αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, στο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013», για τις αλλαγές της ενεργειακής ατζέντας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο θα μιλήσουν ο ενεργειακός αναλυτής της Διεύθυνσης Διεθνών Ενεργειακών Οικονομικών του ΙΕΑ, Δρ. Fabian Kesicki, ο Δρ. Leo Drolas, Εκτελεστικός Διευθυντής του διεθνούς φήμης ενεργειακού Ινστιτούτου CGES με έδρα το Λονδίνο, και ο καθηγητής Uwe Leprich, του Institute for Future Energy Systems (IZES) της Γερμανίας. Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής, στην ομιλία του, πρόκειται να επικεντρωθεί στη σημασία της χώρας μας ως ενεργειακού εφοδιαστικού διαδρόμου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Οι επενδύσεις και η αναπτυξιακή διάσταση των ενεργειακών έργων και υποδομών θα διαδραματίσουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία το προσεχές χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας υπέρβασης της παρούσας πρωτοφανούς κρίσης. Ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, αλλά και η εξοικονόμηση ενέργειας αναμένεται να αποτελέσουν βασικούς πόλους έλξης ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στις προοπτικές των επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα θα αναφερθούν, μεταξύ άλλων, οι κκ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas και Δημήτρης Γεωργαντώνης, Γενικός Δ/ντής, της ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε.

Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διοργανωθεί Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική», με στόχο την ανάλυση των προκλήσεων που συνεπάγονται για τον ελληνικό ενεργειακό κλάδο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη σημερινή κρίσιμη, ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Με συντονιστή έναν εκ των κορυφαίων αναλυτών Γεωπολιτικής στην χώρα μας, τον Δρ. Ιωάννη Μάζη, καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, στο Τμήμα Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αθηνών, στους συμμετέχοντες στη συζήτηση περιλαμβάνονται κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, αναλυτές, επαγγελματίες του χώρου της ενέργειας, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων κ.ά.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, ομιλητές στο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ θα είναι κορυφαίοι εκπρόσωποι κρατικών και θεσμικών φορέων, εταιρειών, επαγγελματικών ενώσεων, ειδικοί, ακαδημαϊκοί κ.ά. από όλο το φάσμα του κλάδου της ενέργειας στην Ελλάδα.

Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2013» και εφέτος πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνοντας τις εξής ενότητες:

  • Διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις
  • H αναπτυξιακή και γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας
  • Η οικονομική κρίση και η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη
  • Ασφάλεια του Ελληνικού ενεργειακού συστήματος και περιφερειακές παράμετροι
  • Μετασχηματισμός του ηλεκτρικού τομέα και αγορά ηλεκτρισμού
  • Η πορεία προς τους στόχους του 2020/2030 και ο ρόλος των ΑΠΕ
  • Φυσικό αέριο – Έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων
  • Ελληνική και διεθνής αγορά πετρελαίου, τελευταίες εξελίξεις και τάσεις
  • Ενέργεια και εξωτερική πολιτική
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.