Γιατί η Amazon αρχίζει να πετάει

 
Aibotix X6 Green 8307 web 6411af6b Γιατί η Amazon αρχίζει να πετάει

Γιατί η Amazon αρχίζει να πετάει

Το σχέδιο για παραδόσεις πακέτων μέσω μη επανδρωμένων μικρών ελικοπτέρων μοιάζει τρελό, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται και ρεαλιστικό.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το κεφάλαιο κυλούσε ελεύθερα προς τις διαδικτυακές νεοσύστατες εταιρείες και οι επενδυτές ανέβαζαν την τιμή της μετοχής της Amazon.com στη στρατόσφαιρα, o Jeff Bezos ήταν γεμάτος φιλόδοξες ιδέες για το μέλλον — της εταιρείας του. Συνάδελφοι χαρακτήριζαν αυτές τις ονειροπολήσεις ως «παραλήρημα πυρετού».

Την εποχή εκείνη, η Amazon ήταν ευρέως γνωστή ως το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στο Διαδίκτυο. Αλλά ο Bezos είχε βάλει στο νου του το μεγαλεπήβολο σχέδιο να μετατρέψει την εταιρεία του στο πιο μεγάλο κατάστημα λιανικής στον κόσμο. Η αξιοθαύμαστη, κατά τα άλλα, ιδέα προϋπόθετε την αποθήκευση των προϊόντων στα σπίτια και τα διαμερίσματα των ίδιων των κούριερ που παρέδιδαν με τα μηχανάκια τους τα πακέτα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ήταν μια απάντηση στο πρόβλημα της παράδοσης που αποκαλούνταν «πρόβλημα του τελευταίου χιλιομέτρου». Πώς θα μπορούσε η Amazon να παραδίδει φθηνά στην πόρτα του πελάτη, χωρίς να τον χρεώνει με τσουχτερά έξοδα αποστολής; Οι εργαζόμενοι έξυναν τα κεφάλια τους απορημένοι στο άκουσμα της λύσης που πρότεινε ο Bezos. Αντιμετώπιζαν ήδη το θέμα των κλοπών από εργαζομένους μέσα από τις αποθήκες. Η ιδέα να υπάρχει απόθεμα εμπορεύματος σε τυχαίες αποθήκες τούς φαινόταν παρανοϊκή.

Σήμερα, τα κεφάλαια ρέουν και πάλι ελεύθερα προς τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, καθώς και η μετοχή της Amazon σημειώνει ρεκόρ ανόδου, με την τιμή της να κυμαίνεται στα 400 δολάρια. Και ο Bezos κάνει και πάλι μεγάλα όνειρα. Την 1η Δεκεμβρίου κατέπληξε τον κόσμο της τεχνολογίας και κέρδισε εύκολα το παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων πριν από τη γιορτινή περίοδο με την αποκάλυψη ενός σχεδίου να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα ελικόπτερα -τα «octocopters»- για τη μεταφορά μικρών δεμάτων σε πελάτες εντός 30 λεπτών.

Το σχέδιο ακούστηκε σαν ακόμα ένα παραλήρημα του Bezos. Είναι σχεδόν αξεπέραστα προς το παρόν τα τεχνολογικά, νομικά και πολιτιστικά εμπόδια που πρέπει να υπερβούν τα ελικοπτεράκια πριν βρεθούν πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας και αποθέσουν μπροστά στην πόρτα του σπιτιού μας ένα μπουκάλι γάλα. Ωστόσο, ο Bezos εμφανίζεται απτόητος. «Ξέρω ότι αυτό μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας», είπε σε έναν έκπληκτο Charlie Rose. «Δεν είναι».

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, η Amazon, με κάθε νέα φάση ανάπτυξης, θα πρέπει να επανεξετάζει τη φυσική των εργασιών της. Η αλυσίδα εφοδιασμού ms, που λειτούργησε καλά το 2012, με πωλήσεις 61 δισ. δολαρίων, δεν θα μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά σε μία πενταετία από τώρα, όταν ο τζίρος της Amazon μπορεί να έχει φτάσει τα 200 δισ. δολ.

Είναι δύσκολο να συλλάβει ο νους, για παράδειγμα, το πώς η εταιρεία θα μπορούσε εύκολα να στρατολογήσει 200.000 προσωρινούς εργαζoμένους στις ΗΠΑ για την περίοδο των γιορτών, ειδικά αν η αγορά εργασίας αρχίσει να θερμαίνεται. Για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της αλυσίδας εφοδιασμού της, η Amazon πέρυσι αγόρασε την Kiva Systems, μια εταιρεία ρομποτικής της οποίας τα αυτόνομα ρομπότ εδάφους θα μπορούσαν μια μέρα να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε ορισμένους ρόλους στις αποθήκες.

Το στοίχημα

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει μια όλο και πιο κυρίαρχη Amazon παραμένει το «πρόβλημα του τελευταίου χιλιομέτρου». Με όλο και περισσότερους πελάτες προνομίων να παραγγέλνουν μόνο ένα βιβλίο ή ένα DVD αντί για πολλά προϊόντα που μπορούν να συνδυαστούν σε κουτιά, πώς μπορεί η εταιρεία εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και ταυτόχρονα να εξακολουθεί να βγάζει κέρδος;

Μια απάντηση θα ήταν να έχει τα δικά της φορτηγά, όπως αυτά που χρησιμοποιεί ήδη για την παράδοση φρέσκων λαχανικών, όμως τα φορτηγά απαιτούν ακριβούς οδηγούς και καύσιμα, και σε αντίθεση με ένα φορτηγάκι της UPS ή της FedEx, το οποίο κάνει παραδόσεις και παραλαβές, τα οχήματα της Amazon μόνο παραδίδουν προϊόντα. Στον δρόμο της επιστροφής στην αποθήκη είναι ως επί το πλείστον άδεια και, ως εκ τούτου, μη αποδοτικά. Και εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι τα ελικοπτεράκια.

Ένα ατού – σήμα κατατεθέν του Bezos είναι η τάση του να συνδυάζει την τεχνολογία με τολμηρά, επικίνδυνα στοιχήματα που βάζει από μόνος του, τα οποία, σε άλλη περίπτωση, θα μπορούσαν να συνθλίψουν έναν συγκεκριμένο κλάδο. Έτσι ακριβώς έγινε αρχικά στον τομέα της λιανικής και στη συνέχεια στον χώρο των εκδόσεων με το Kindle.
Ένας στρατός από μη επανδρωμένα ελικοφόρα octocopters θα μπορούσαν να μαυρίσουν τον ουρανό πάνω από τις μεγάλες πόλεις και να θέσουν τα ακριβά φορτηγά εκτός δρόμων, βοηθώντας, έτσι, αφενός στην επίλυση του «προβλήματος του τελευταίου χιλιομέτρου» και αφετέρου δίνοντας στα προνομιούχα μέλη της Amazon τη δυνατότητα να επιδίδονται σε κάθε καταναλωτική τους παρόρμηση εύκολα – αλλά και εξαιρετικά κερδοφόρα για την εταιρεία.

Απλώς κοιτάξτε ψηλά…

Το να φτάσει εκεί, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε ο ίδιος ο Bezos, θα είναι μια τεράστια πρόκληση. Τα αυτόνομα ελικοπτεράκια θα πρέπει να είναι ασφαλή και φθηνά. Θα χρειαστούν μπαταρίες μεγάλης διάρκειας και έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη για να αποφεύγουν απροσδόκητε5 συναντήσει με πουλιά, κλαδιά ή τον άτυχο περαστικό. Ο Bezos προβλέπει ότι η παράδοση με ελικοπτεράκι μπορεί να είναι τεχνικά εφικτή από τη στιγμή που η Διοίκηση της Αεροπορίας των ΗΠΑ ανοίξει τους ουρανούς για τους μικρούς αερομεταφορείς, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη ήδη από το 201 5, αλλά το πιθανότερο είναι να μπορούν να πετάξουν το 2020 ή αργότερα.

«Θα μπορούσε να λειτουργήσει τις καλές ημέρες», λέει ο Ronald Arkin, διευθυντής εργαστηρίου κινούμενων ρομπότ στο Georgia Institute of Technology, ο οποίος θεωρεί τον άνεμο και τη βροχή ως τα κύρια εμπόδια. «Εύχομαι στην Amazon να συναντήσει καλό καιρό στις μελλοντικές προσπάθειές της».

Η είδηση για τα octocopter μπορεί να αποτελεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προσελ-κύοντας το ενδιαφέρον και τα κεφάλαια στον κόσμο των ρομποτικών αερομεταφορέων και προωθώντας, έτσι, την ταχεία του εξέλιξη. «Η ανακοίνωση της Amazon θα προκαλέσει κύμα επενδύσεων και καινοτομιών, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του hardware», λέει ο Chris Diebner, επικεφαλής τεχνολογίας της DreamHammer, η οποία κατασκευάζει συστήματα λογισμικού για μη ανδρωμένα αεροπλάνα. «Ελπίζω ότι γι’ αυτό το έκαναν».

Για χρόνια, ο Bezos κατάφερνε να κάνει στο τέλος τούς επιφυλακτικούς και τους αμφισβητίες να μετανιώνουν αγκαλιάζοντας και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Δεν μπορεί να κρύβεται πια. Έτσι, εάν θέλετε να ξέρετε πού θα βρίσκεται η Amazon σε πέντε χρόνια -εντάξει, ίσως σε δέκα χρόνια-, απλώς κοιτάξτε ψηλά.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.