Το «κούρεμα» των φωτοβολταϊκών στην ατζέντα τρόικας-ΥΠΕΚΑ

 
31 panel Fot 330x250 Το «κούρεμα» των φωτοβολταϊκών στην ατζέντα τρόικας ΥΠΕΚΑ

Το «κούρεμα» των φωτοβολταϊκών στην ατζέντα τρόικας-ΥΠΕΚΑ

Τρία σενάρια για το πώς θα γίνει το «κούρεμα» στις ταρίφες που εισπράττουν οι παραγωγοί των φωτοβολταικών, μεταξύ των οποίων και η μεσοσταθμική τους μείωση κατά 45%, συζητά τις τελευταίες ημέρες το ΥΠΕΚΑ με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να επέλθει η οριστική συμφωνία.

Το «New Deal», όπως αποκαλείται η νέα συμφωνία που καλούνται να υπογράψουν οι χιλιάδες παραγωγοί φωτοβολταικών με την πολιτεία, μπροστά στην αδυναμία της τελευταίας να καταβάλει τις υψηλές εγγυημένες τιμές του παρελθόντος, βρίσκεται στο επίκεντρο των συναντήσεων του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με το ΥΠΕΚΑ.

Αν και το πιο σοβαρό θέμα, αυτό του «κουρέματος» στις τιμές (σσ: η αρχική πρόταση μιλούσε για μεσοσταθμικό 45%, μετά υπήρξε εναλλακτική για 35%, κ.οκ.) δεν έχει ακόμη “κλειδώσει”, ωστόσο εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με τα κίνητρα που θα δοθούν σε όσους ενταχθούν στη νέα αυτή συμφωνία.

Έτσι, οι πληροφορίες, φέρουν τις τράπεζες να έχουν συμφωνήσει σε παράταση κατά τουλάχιστον 2 χρόνια της διάρκειας των δανείων που έχουν χορηγήσει στους παραγωγούς, χωρίς ωστόσο να δέχονται μειώσεις στα επιτόκια με τα οποία έχουν συναφθεί οι συμβάσεις αυτές. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος επενδυτής φωτοβολταικού έχει συνάψει δάνειο με τράπεζα διάρκειας 8 ετών, τότε αυτή αυξάνεται στα 10 χρόνια, κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα, η εγγυημένη διάρκεια της πώλησης του παραγόμενου από φωτοβολταικά ρεύματος στην πολιτεία, δηλαδή στον ΛΑΓΗΕ, προτείνεται από το ΥΠΕΚΑ να αυξηθεί κατά 5 με 7 χρόνια.

Δείγμα πάντως του πόσο δύσκολη είναι η επίτευξη οριστικής συμφωνίας είναι και το γεγονός ότι ακόμη δεν δίνεται σαφής απάντηση στο ερώτημα, για το αν τελικά η συμμετοχή των χιλιάδων επενδυτών φωτοβολταικών στο «κούρεμα», δηλαδή στο New Deal, θα είναι υποχρεωτική ή εθελοντική με αντάλλαγμα κάποια κίνητρα, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Παραμένει δηλαδή το ερώτημα, τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι παραγωγοί φωτοβολταικών δεν δεχθούν να «κουρευτεί» η εγγυημένη τιμή που σύνηψαν μέσω σύμβασης πριν από κάποια χρόνια με την πολιτεία, οπότε προσφύγουν στη δικαιοσύνη, μιλώντας για αθέτηση από το Δημόσιο των υποχρεώσεων του, και τελικά δικαιωθούν.

«Παίζει» 6μηνη παράταση

Πάντως τα τελικά ποσοστά του κουρέματος (35%, 45%, κ.ο.κ.) εξαρτώνται από το αν η τρόικα θα δεχθεί να εγκρίνει παράταση στο χρονοδιάγραμμα για το μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Κανονικά, το έλλειμμα πρέπει να έχει μηδενσιθεί στο τέλος του 2014. Το υπουργείο ωστόσο έχει ζητήσει να υπάρξει 6μηνη παράταση, δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, κάτι που σε μια τέτοια περίπτωση σημαίνει ότι το ύψος του «κουρέματος» θα είναι μικρότερο.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση του ΥΠΕΚΑ είναι ότι αν όχι το Νοέμβριο, το αργότερο κάπου στα μέσα Δεκεμβρίου, θα έχει «κλειδώσει» η οριστική συμφωνία, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2014 να τεθεί και σε εφαρμογή.

Πηγή:www.tanea.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.