Καμιά εγκατάσταση νέας μονάδας ΑΠΕ τον Σεπτέμβριο

 
7 fot solar1 330x220 Καμιά εγκατάσταση νέας μονάδας ΑΠΕ τον Σεπτέμβριο

Καμιά εγκατάσταση νέας μονάδας ΑΠΕ τον Σεπτέμβριο

Μετά τη ραγδαία ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων, η εγκατάσταση νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιέπεσε σε στασιμότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τον Σεπτέμβριο. Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας ιδιαίτερα όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά, που είχαν πρωταγωνιστήσει στο ?μπουμ?, είχαν σαν αποτέλεσμα να μη σημειωθεί καμία νέα εγκατάσταση ΑΠΕ.

H ισχύς των φωτοβολταϊκών, για τα οποία ως γνωστόν η έκδοση νέων αδειών έχει παγώσει ως το τέλος του χρόνου, έμεινε στα 2.021,32 MW όση και τον προηγούμενο μήνα. Ομως από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου η νέα φωτοβολταϊκή ισχύς που προστέθηκε στο σύστημα έφθασε στα 617,58 MW, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2012 τα πρόσθετα ?ηλιακά? μεγαβάτ έφθασαν τα 1.047.

Μόνον τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τα περιοριστικά μέτρα, ?κινήθηκαν? ελαφρά, φθάνοντας στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 343 MW , έναντι 342 ΜW του Αυγούστου και 340 MW του Ιουλίου. Τον Ιανουάριο τα οικιακά φωτοβολταϊκά αριθμούσαν 294,37 Mw στο διασυνδεδεμένο και 20,47 MW στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα. Πλέον στα μη συνδεδεμένα νησιά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες φθάνουν στα 23,98 ΜW.

Η αιολική ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα, που αφορά στην ηπειρωτική χώρα και τα συνδεδεμένα νησιά, παρέμεινε σταθερή στα 1.519,92 MW, όσα και τον Αύγουστο. Στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου προστέθηκαν συνολικά 54 MW, ενώ στο δωδεκάμηνο που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου το αιολικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 66,82 MW.

Κανένα νέο έργο δεν καταγράφηκε στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, που έχουν μείνει στάσιμες εδώ και μήνες. Η εγκατεστημένη ισχύς στα μικρά υδροηλεκτρικά περέμεινε στα 217,88 MW όσο ήταν και τον Ιανουάριο. Ενδεικτικό της πολύ περιορισμένης ανάπτυξης που παρουσιάζει ο τομέας είναι ότι από τον Σεπτέμβριο 2012 ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 στο σύστημα προστέθηκαν μόλις 4,88 MW. Aνάλογη εικόνα παρουσιάζει το βιοαέριο-βιομάζα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 45,56 MW έναντι 44,75 MW του Ιανουαρίου και 45 MW του Σεπτεμβρίου 2012. Στάσιμη στα 90,07 MW παρέμεινε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου ? Σεπτεμβρίου και η ισχύς των μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΥΘΗΑ).

Tα περιοριστικά μέτρα στις ΑΠΕ επιβλήθηκαν για να ελεγχθεί το τεράστιο έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς, του φορέα που μέσω του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Το συσσωρευμένο έλλειμμα του λογαριασμού ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και μία από τις πολλές συνέπειές του είναι οι παραγωγοί να εξοφλούνται, όταν εξοφλούνται, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 25 Οκτωβρίου, ο ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για την εξόφληση τιμολογίων παραγωγής Μαρτίου για 8.130 εγκαταστάσεις ΑΠΕ με πληρωτέο ποσό ως 22.000 ευρώ για κάθε μία., ενώ αναμενόταν και μία δεύτερη εντολή για πληρωμές ως 90.000 ευρώ για 270 πρόσθετες μονάδες. Με τις δύο αυτές πληρωμές ο ΛΑΓΗΕ θα έχει εξοφλήσει το 75% των μονάδων ΑΠΕ για τον Μάρτιο (!).

Πάντως ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με επιστολή του προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας ζητεί να αρθεί η αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών , που ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Οι προθέσεις του υπουργείου στο θέμα αυτό δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Πηγή:www.imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.