ΔΕΔΔΗΕ: Λεφτά δεν υπάρχουν για έξυπνους μετρητές

 
44 metritis dei1 330x277 ΔΕΔΔΗΕ: Λεφτά δεν υπάρχουν για έξυπνους μετρητές

ΔΕΔΔΗΕ: Λεφτά δεν υπάρχουν για έξυπνους μετρητές

Οι έξυπνοι μετρητές είναι ένα project που στην κυριολεξία θα αλλάξει τα πάντα γύρω από την αγορά ηλεκτρισμού και θα δώσει νέες δυνατότητες σε εταιρείες προμηθευτές και καταναλωτές. Στην Ελλάδα η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής, η θυγατρική της ΔΕΗ ΔΕΔΔΗΕ, έχει αναλάβει, μετά από απόφαση τον περασμένο Φεβρουάριο, να φέρει σε πέρας το φιλόδοξο έργο εγκατάστασης έξυπνων μετρητών στο 80% των καταναλωτών μέχρι το 2020. Η αρχή ήδη πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα μέσω του πιλοτικού προγράμματος για την εγκατάσταση 60 χιλιάδων μετρητών, έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εάν δεν ξεκινήσει η υλοποίησή του τους επόμενους μήνες υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια. 

Στο όλο εγχείρημα ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά», που αφορά στη χρηματοδότηση. Δεν υπάρχουν τα λεφτά που φτάνουν το 1 δις ευρώ, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Κόλλιας, ο οποίος αποκάλυψε ότι ήδη έχει ανατεθεί σε σύμβουλο μελέτη για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του δικτύου.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνεται και η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανάπτυξη των έργων, πχ στο έργο των έξυπνων μετρητών. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια και η απόφαση θα ανήκει αποκλειστικά στο βασικό μέτοχο και την πολιτεία, ανέφερε ο κ. Κόλλιας, ο οποίος δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, όπου τα δίκτυα διανομής παραμένουν υπό τον απόλυτο κρατικό έλεγχο. Ακόμη και στην Ιταλία η κρατική Enel διαθέτει το 34% και το υπόλοιπο έχει διατεθεί σε μικρομετόχους, με τη μορφή εταιρείας λαϊκής βάσης, ανέφερε ο κ. Κόλλιας προσθέτοντας ότι σε χώρες όπως η Γερμανία τα τοπικά δίκτυα διανομής έχουν παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες ή δήμους.

Σε κάθε περίπτωση εάν θέλουμε να προλάβουμε έστω και με καθυστέρηση μιας πενταετίας το στόχο για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στα δίκτυα ηλεκτρισμού, θα πρέπει να τρέξουμε και άμεσα η πολιτεία να λάβει τις αποφάσεις της.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κόλλιας, πλάνο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που ούτως ή άλλως θα ήταν αδύνατο να γίνει όσο η κυριότητα των παγίων της εταιρείας παραμένει υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ. Για να προχωρούσε δηλαδή πλάνο εισόδου ιδιώτη επενδυτή θα έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσει το θέμα των παγίων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ οι στόχοι της εταιρείας τα επόμενα χρόνια συνοψίζονται στο τρίπτυχο εκσυγχρονισμός των δικτύων, αποδοτικότερες υπηρεσίες και αναδιοργάνωση της εταιρείας. Στο τρίτο σκέλος μάλιστα προβλέπεται να υπάρξει μείωση του αριθμού των καταστημάτων και αύξηση της εξυπηρέτησης των πελατών από το internet και τηλεφωνικά. Στο ίδιο πλαίσιο σχεδιάζεται η σταδιακή μείωση του αριθμού των περίπου 7000 εργαζομένων κατά περίπου 10% σε συνδυασμό με ανανέωση του τεχνικού προσωπικού. Γιαυτό το σκοπό η εταιρεία ζητεί την πρόσληψη 500 τεχνικών, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Κόλλιας «εναερίτες 50 χρονών όσο είναι ο μέσος όρος ηλικίας της εταιρείας, δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του δικτύου και των καταναλωτών».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία, ο ρυθμός αποκοπών μετρητών παρουσιάζει ελαφρά αύξηση και φτάνει τις 350 χιλιάδες ετησίως από 300 χιλιάδες πριν λίγα χρόνια. Από αυτόν τον αριθμό περίπου το 60% επανασυνδέεται.

Αρκετά έντονο είναι πάντως το πρόβλημα των παράνομων επανασυνδέσεων αλλά και των ρευματοκλοπών. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ αρκετές οργανώσεις υπόσχονται και πραγματοποιούν επανασυνδέσεις, για τις οποίες ωστόσο υπόλογος είναι ο καταναλωτής. Έτσι μετά τον επανέλεγχο, εφόσον δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές, το ρεύμα ξανακόβεται ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου παράβαση τότε αφαιρείται ο μετρητής. Επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ τηρώντας κοινωνικά κριτήρια έχει στραφεί νομικά εναντίον αρκετών περιπτώσεων. Έτσι έχουν ήδη υποβληθεί 2500 μηνύσεις για ρευματοκλοπές.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.