Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

 
17 fot haus 330x223 Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ένα νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014 απέστειλε το οικονομικό επιτελείο προς έγκριση στην τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στους βασικούς συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα (εντός σχεδίου ή εντός οικισμού).

Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής αναμένεται να προκύψουν ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τ.μ., ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για όσους έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής από 3.251- 4.250 ευρώ.

Νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου καθιερώνονται και για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκύπτει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Στόχος των αλλαγών είναι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα κτίσματα και τα οικόπεδα που βρίσκονται κυρίως σε χωριά και οικισμούς.

Το νέο σχέδιο προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. από 3,85 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Η μείωση των επιβαρύνσεων κατά 350 εκατ. εκτιμάται ότι θα προέλθει στα 250 εκατ. από τη νέα κλίμακα φόρου για τα οικόπεδα και 100 εκατ. ευρώ με τις αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου στα κτίσματα. Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές στο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων προβλέπουν:

Κτίσματα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Με το νέο σχέδιο τροποποιείται η κλίμακα του βασικού φόρου. Το πρώτο κλιμάκιο που αφορά τιμή ζώνης έως 500 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Για κτίσματα με τιμή ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ προβλέπεται μείωση του συντελεστή, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρείται ο βασικός φόρος για τα κτίσματα αντικειμενικής αξίας από 1.751 έως 3.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για κατοικίες αξίας από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνονται οι συντελεστές, ενώ μικρές διορθώσεις γίνονται για τα κτίσματα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας.

Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού. Με το νέο σχέδιο ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τ.μ. και φθάνει τα 30 ευρώ το τ.μ. για οικόπεδα αξίας άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ. Οι συντελεστές μειώνονται από 18% έως και 60% για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 100 ευρώ το τ.μ. Για οικόπεδα μεγαλύτερης αξίας άνω 200 ευρώ το τ.μ. οι συντελεστές αυξάνονται από 20% έως 67% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται στα οικόπεδα – φιλέτα σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική 3.000 έως 5.000 ευρώ το τ.μ.

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.