Το Πράσινο Ταμείο στηρίζει και προωθεί τις αειφορικές δράσεις των Δήμων

 
53 ypeka 330x170 Το Πράσινο Ταμείο στηρίζει και προωθεί τις αειφορικές δράσεις των Δήμων

Το Πράσινο Ταμείο στηρίζει και προωθεί τις αειφορικές δράσεις των Δήμων

Εγκρίθηκε η ένταξη έργων στα Χρηματοδοτικά Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, τα οποία αφορούν στην ολοκλήρωση εκκρεμών μελετών Πολεοδομικού Σχεδιασμού και στην Αστική Αναζωογόνηση, που στηρίζουν και προωθούν δράσεις αειφορικών αναπλάσεων των Δήμων της χώρας. Οι δράσεις αφορούν σε παρεμβάσεις αναζωογόννησης πάρκων, ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων που στόχο έχουν την ανάδειξη την πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως τα μνημεία του Δήμου Πειραιά και της πόλης της Ελευσίνας, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, μελετών ή εκπονήσεων Σχεδίων Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων, που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν δράσεις αναβάθμισης των αστικών κέντρων. Περιλαμβάνονται ακόμα έργα που αφορούν στην απομάκρυνση αποβλήτων άγνωστης προέλευσης εντός αστικών περιοχών με στόχο την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την εξής δήλωση:

«Το Πράσινο Ταμείο αποτελεί βασικό εργαλείο χρηματοδότησης αειφορικών δράσεων των Δήμων, που στόχο έχουν κατά κύριο λόγο την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάστασή του, καθώς και τη στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Απαιτείται λοιπόν αυτές τις στρατηγικές να τις σχεδιάζουμε αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, με ισορροπημένο, βιώσιμο, αειφορικό τρόπο. Πιστεύουμε βαθιά πως δεν έχουμε πια περιθώριο να σπαταλούμε τον εθνικό μας χώρο σε κατεσπαρμένες ανοργάνωτες και χωρίς σχέδιο δράσεις, αλλά την ισόρροπη περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη που όλοι φιλοδοξούμε να έχουμε στον τόπο μας. Σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΕΚΑ μέσω του Πράσινου Ταμείου επιδιώκει το συντονισμό για συνέργειες με τις τοπικές κοινωνίες που μπορούν να είναι δίοδοι αναβάθμισης των αστικών κέντρων».

Στα έργα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες κατηγορίες δράσεων:

Α. ‘Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού 2013’ –Ολοκλήρωση εκκρεμών μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού:

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 61 προτάσεων με προϋπολογισμό 4.005.824,54 €., τα οποία αφορούν σε πληρωμή μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης ακολουθώντας τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης.

Β. Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ‘Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015’ – Συμβολή στις Αστικές Παρεμβάσεις’:

Εγκρίθηκαν 25 συνολικά προτάσεις που αφορούν σε:

o     Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς – 688.680,92 €

o     Εκπόνηση Μελετών και Οριστικών Μελετών – 767.670,80 €

o     Περιβαλλοντικά Έργα στον Μητροπολιτικό Φορέα ΑΔΠΠ Αττικής – 260.000 €

Γ. Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ‘Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015’ – Αντιμετώπιση αυθαιρεσίας / παρανομίας στο οικιστικό περιβάλλον’:

Αφορά σε απομάκρυνση αποβλήτων άγνωστης προέλευσης όταν αυτά εντοπίζονται εντός αστικών περιοχών με στόχο την πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.