Ευθύνες στην Ε.Ε. από την CAP GEMINI: Θα κλείσουν εργοστάσια φυσικού αερίου λόγω ΑΠΕ

 
23 diesel fot 330x248 Ευθύνες στην Ε.Ε. από την CAP GEMINI: Θα κλείσουν εργοστάσια φυσικού αερίου λόγω ΑΠΕ

Ευθύνες στην Ε.Ε. από τηνCAP GEMINI: Θα κλείσουν εργοστάσια φυσικού αερίου λόγω ΑΠΕ

Περίπου το 60% των εργοστασίων ηλεκτρισμού της Ευρώπης που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο θα αναγκαστεί να κλείσει ως το 2016, προκαλώντας αυξημένο κίνδυνο μπλακ άουτ ενώ οι τιμές του ρεύματος θα ανεβαίνουν, εκτιμά η γαλλική εταιρία συμβούλων Cap Gemini, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει και σχετική έρευνα της PwC, η οποία επισημαίνει ακόμα ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί δραματικά, υποχωρώντας κοντά στο επίπεδο των αποθεμάτων ασφαλείας και προβλέπει ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των εταιριών ηλεκτρισμού ως το 2030.

«Οι μονάδες φυσικού αερίου , που είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια ηλεκτροδότησης στις ώρες αιχμής αντικαθίστανται με μονάδες ΑΠΕ που παράγουν πολύ πιο ακριβό, μη προβλέψιμο ηλεκτρισμό» αναφέρει η Cap Gemini.

Μια μονάδα φυσικού αερίου πρέπει να λειτουργεί στο 57% της δυναμικότητάς της για να είναι οικονομικά βιώσιμη. Ομως η αθρόα εγκατάσταση ΑΠΕ σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού έχει οδηγήσει τις μονάδες αυτές στο κλείσιμο, την υπολειτουργία ή τη θέση σε επιφυλακή (standby).

Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν στην Ευρώπη μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 51 GW, περίπου όσο το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό του Βελγίου, της Τσεχίας και της Πορτογαλίας !.

Σήμερα η Ευρώπη διαθέτει 130.000 MW σε μονάδες φυσικού αερίου.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.