Λόγω ακριβού χρήματος η «μετανάστευση» της ΒΙΟΧΑΛΚΟ

 
bioxalco Λόγω ακριβού χρήματος η «μετανάστευση» της ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Λόγω ακριβού χρήματος η «μετανάστευση» της ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Το ακριβό κόστος χρήματος στην Ελλάδα υποχρεώνει τον μεγαλύτερο μεταλλουργικό όμιλο της χώρας, να μεταφέρει την έδρα του στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο βασικός λόγος για τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο είναι να ανοίξει γραμμές πίστωσης σε ξένους τραπεζικούς ομίλους προκειμένου να εξασφαλίσει μελλοντικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τόσο τις επενδύσεις των θυγατρικών όσο και πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης.

Αυτή τη χρονική στιγμή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού ομίλου, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος είναι δανεισμένος σχεδόν αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες με τις οποίες διατηρεί άριστη συνεργασία και βρίσκεται αυτή την περίοδο σε αναδιάρθρωση του δανεισμού που εξυπηρετείται κανονικά. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διεύρυνση της περιόδου απόσβεσης επιβαρύνει τις χρηματοοικονομικές ροές του ομίλου.

Για τη διοίκηση της Βιοχάλκο δεν υφίσταται θέμα χαμηλότερης φορολόγησης στις Βρυξέλλες, αφού στο Βέλγιο ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 34% έναντι 26% που είναι ο αντίστοιχος συντελεστής στην Ελλάδα, ενώ όπως διευκρινίζεται τα μερίσματα που εισπράττει η μητρική εταιρεία συμμετοχών από τις θυγατρικές της θα συνεχίσουν να φορολογούνται στην Ελλάδα. Η χθεσινή ανακοίνωση όπως ήταν φυσικό προκάλεσε κραδασμούς στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αν και η διοίκηση της Βιοχάλκο υπογραμμίζει ότι δεν μεταφέρονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις των θυγατρικών.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη είχαν ενημερωθεί κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης για την απόφαση της μεταφοράς της έδρας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η διοίκηση της Βιοχάλκο είχε ξεκινήσει να αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για το άνοιγμα πιστωτικών γραμμών από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η μετοχή της Βιοχάλκο θα παύσει να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο και θα είναι εισηγμένη στο Euronext. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση προς το χρηματιστήριο Αθηνών, η Βιοχάλκο θα απορροφηθεί από τη θυγατρική της Viohalco S.Α., εταιρεία συμμετοχών που εδρεύει στο Βέλγιο.

Εν συνεχεία το νέο σχήμα που θα προκύψει, θα απορροφήσει την Cofidin (Compagnie Financière et de Développement Industriel), εταιρεία χόλντινγκ της οικογένειας Στασινόπουλου. Η Cofidin κατέχει τώρα το 13,3% των μετοχών της Βιοχάλκο. Με τη συγχώνευση αυτή θα αυξηθεί η απευθείας συμμετοχή της οικογένειας Στασινόπουλου στη «νέα» (βελγική) Βιοχάλκο. Οποιοι κατέχουν μετοχές Βιοχάλκο θα μπορούν να τις ανταλλάξουν με ισάριθμες της εταιρείας που θα προκύψει από τις δύο διαδοχικές συγχωνεύσεις.

Στο νέο σχήμα θα ενταχθεί και η εταιρεία Cofidin (συμφερόντων βασικών μετόχων), με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια του ομίλου να ενισχυθούν περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Βιοχάλκο κατά το α΄ εξάμηνο 2013 ανήλθε στο 1,510 δισ., μειωμένος κατά 13,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 43,1 εκατ., έναντι 82,7 εκατ., το 2012, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και δικαιωμάτων τρίτων, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 57,4 εκατ., έναντι ζημιών 37,1 εκατ. του α΄ εξαμήνου του 2012.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, από το υψηλό ενεργειακό κόστος, από το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, από την επιβράδυνση της ζήτησης στις οικονομίες της Ευρωζώνης και από τη βαθιά ύφεση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.