Ε.Ε.: Προς μείωση των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τρόφιμα

 
13 energiaka fyta fot 330x248 Ε.Ε.: Προς μείωση των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τρόφιμα

Ε.Ε.: Προς μείωση των βιοκαυσίμων που αντικαθιστούν τρόφιμα

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι τα βιοκαύσιμα που παράγονται από ζάχαρη, αραβόσιτο ή σόγια εκπέμπουν ίση ή ακόμη και μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα που αντικαθιστούν.

Με ισχνή πλειοψηφία και κατόπιν συμβιβασμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε «ναι» στη μείωση των συμβατικών βιοκαυσίμων που παράγονται από τρόφιμα στον κλάδο των μεταφορών.

Παρά τις έντονες πιέσεις από τη βιομηχανία των βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς, η εισήγηση της ευρωβουλευτού των φιλελευθέρων Κορίν Λεπάζ, η οποία προβλέπει την επιβολή «πλαφόν» 6% στη χρήση τέτοιων καυσίμων επί της συνολικής ζήτησης καυσίμων για τις μεταφορές έως το 2020, υιοθετήθηκε με 356 ψήφους υπέρ και 327 κατά. Σημειώνεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν 10%.

Επιπλέον, έως τα τέλη της δεκαετίας, η κατανάλωση προηγμένων βιοκαυσίμων που βασίζονται σε φύκια ή ορισμένους τύπους αποβλήτων, θα πρέπει να έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 2,5% στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι τα βιοκαύσιμα που παράγονται από ζάχαρη, αραβόσιτο ή σόγια εκπέμπουν ίση ή ακόμη και μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα που αντικαθιστούν. Επιπλέον, η καύση των καλλιεργειών αυτών «εκτοπίζει» την παραγωγή τροφίμων με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Μαρκ Ολιβιέ Ερμάν από την Oxfam είπε ότι έστω και αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από το τίποτα, όμως κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι «αγνοεί τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη». «Αυτός ο αναιμικός συμβιβασμός σημαίνει ότι η πείνα και η περιβαλλοντική καταστροφή θα συνεχιστούν παρότι θα μπορούσαν να αποτραπούν», υποστήριξε ο Ερμάν. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν ευάλωτοι στις ασταθείς τιμές των τροφίμων, στην αποψίλωση και την αρπαγή γης.»

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ωστόσο επέκρινε και η βιομηχανία βιοκαυσίμων, κάνοντας λόγο για έναν «απελπιστικά αδύναμο συμβιβασμό», ο οποίος «θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων απασχόλησης και των επενδύσεων», αποσταθεροποιώντας την ίδια τη βιομηχανία.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.