Συμψηφισμός οφειλών σε όλο το Δημόσιο

 
Θα αφορά ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και χρέη που είναι σε διαδικασία ρύθμισης

3 calc fot sunblog 330x2481 Συμψηφισμός οφειλών σε όλο το Δημόσιο

Συμψηφισμός οφειλών σε όλο το Δημόσιο

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να περιληφθεί στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επεκτείνεται σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα η δυνατότητα συμψηφισμού των φορολογικών οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι προδιαγραφές βάσει των οποίων θα γίνεται ο συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων από ΦΠΑ μεταξύ του δημόσιου τομέα και ιδιωτών έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας έχει ζητήσει ο συμψηφισμός να επεκταθεί και να αφορά όλες τις απαιτήσεις.

Ειδικότερα, η σχετική νομοθετική διάταξη θα τροποποιεί τον Ν. 3943/2011 και θα επεκτείνει τον συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου από τον στενό δημόσιο τομέα σε όλους τους φορείς και οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών και επιτηδευματιών που υποχρεώνονται να πληρώνουν πλήθος φόρων την ώρα που το Δημόσιο τους χρωστά μεγάλα ποσά. Η νομοθετική παρέμβαση που ενδέχεται να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει πως κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή, ακόμα και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα με ποσά που οφείλει το Δημόσιο στους φορολογουμένους. Ετσι, οι οφειλές ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤΑ και άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών προς ιδιώτες θα συμψηφίζονται αυτόματα με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτόν και θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σήμερα στα 7 δισ. ευρώ, και θα δοθεί μεγάλη ταμειακή ανάσα σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ. Το εγχείρημα του συμψηφισμού των υποχρεώσεων Δημοσίου – ιδιωτών συντονίζει το γραφείο του κ. Στουρνάρα και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Φορολογικών Εσόδων και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που η υποδομή που απαιτείται από το ΓΛΚ δεν θα είναι εγκαίρως έτοιμη, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο να προηγηθεί ο συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων από τον ΦΠΑ μεταξύ του Δημοσίου και ιδιωτών, καθώς αυτή η υποδομή είναι σχεδόν ολοκληρωμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμψηφισμός θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. 

Πηγή:tanea.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.