Σύσκεψη Υπουργού ΠΕΚΑ, με Εκπροσώπου​ς Περιβαλλον​τικών Οργανώσεων και Φορέων Διαχείριση​ς

 
ypeka1 Σύσκεψη Υπουργού ΠΕΚΑ, με Εκπροσώπου​ς Περιβαλλον​τικών Οργανώσεων και Φορέων Διαχείριση​ς

Σύσκεψη Υπουργού ΠΕΚΑ, με Εκπροσώπου ς Περιβαλλον τικών Οργανώσεων και Φορέων Διαχείριση ς

Το συνολικό μεταρρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τόσο του συστήματος προστατευόμενων περιοχών, όσο και των Φορέων Διαχείρισης, βρέθηκε στο επίκεντρο πολύωρης συνάντησης του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και εκπροσώπους των εννέα Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, σε μια προσπάθεια να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό το εθνικό σύστημα προστασίας της Φύσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπεία από τις ΜΚΟ, «Δίκτυο Μεσόγειος SOS», «WWFΕλλάς», «Αρχέλων», «Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», «Εταιρία Προστασίας Πρεσπών», «Mom/ Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», «Αρκτούρος»και «Καλλιστώ» και στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

«Ο σεβασμός στη φύση και τη βιοποικιλότητα αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», επεσήμανε ο Υπουργός ΠΕΚΑ και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να καταβάλουν προσπάθεια προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία, αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία των φορέων διαχείρισης.

Ο κ. Μανιάτης ζήτησε από τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων να καταθέσουν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την ολοκλήρωση της έκδοσης των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης Προστασίας της Φύσης, και τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των φορέων, με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και βιωσιμότητας τους, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα ανάπτυξης προσοδοφόρων για τους φορείς δραστηριοτήτων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών ευρωπαϊκών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ, καθώς και την αναζήτηση πρόσθετων κονδυλίων. Ζήτησε, παράλληλα, την στενή και αρμονική συνεργασία των περιβαλλοντικών οργανώσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να υπάρξουν άμεσες εκταμιεύσεις κονδυλίων και να διασφαλιστεί η απορροφητικότητα των πόρων.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Μανιάτης ζήτησε από τις υπηρεσίες να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάθεσης και υλοποίησης της δράσης για την Παρακολούθηση (Monitoring) των Βιοτόπων και των στοιχείων βιοποικιλότητες της χώρας μας. Τέλος, προέτρεψε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους Φορείς Διαχείρισης να δρομολογήσουν και να εντείνουν τη στενότερη συνεργασία τους με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, ώστε να καταρτιστούν ρεαλιστικά σχέδια διαχείρισης, τα οποία θα καταστήσουν την προστασία του περιβάλλοντος συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Όπως τόνισε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, «χρειαζόμαστε σύγχρονα σχέδια διαχείρισης που εφαρμόζονται εύκολα και μπορούν να κινητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες, καθιστώντας τες συμμάχους στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που θα στηρίζεται στην ενδυνάμωση του εθνικού συστήματος προστασίας της φύσης».

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.