Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη με τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη

 
53 ypeka 330x170 Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη με τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη

Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και συζήτησαν για τα θέματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ.

Κατά τη συνάντηση και στο πλαίσιο της Επιχείρησης Εθνικής Μεταρρυθμιστικής Χωρικής Ανασυγκρότησης του συνόλου της εδαφικής επικράτειας της χώρας, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε την πρόθεσή του για την επίσπευση κατάθεσης και ψήφισης του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης, που έχει εκπονηθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ). Πριν την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νόμου θα υπάρξει δημόσια παρουσίαση στους εμπλεκόμενους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Ενόψει των παραπάνω και στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου (Σ.Ε.Σ.) αναδείχθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Δήμου Θεσσαλονίκης, ως «Θεσσαλονίκη 2014-2020».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΕΚΑ, σημειώνοντας ότι υπεγράφη το Τεχνικό Δελτίο του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου (περικλειόμενη περιοχή: Δωδεκανήσου, Τσιμισκή, Ι. Δραγούμη, Εγνατία), σχετικού προϋπολογισμού 5.522.152,84 ευρώ, για το οποίο αναμένεται η απόφαση ένταξης στο ΕΠΠΕΡΑΑ με ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης το ΚΑΠΕ. Με την ένταξη του έργου αυτού θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις που αφορούν στην Πλατεία Εμπορίου και στην Περιοχή Πλατείας Χρηματιστηρίου που περιλαμβάνει ενίσχυση φυτεύσεων, δημιουργία ζωνών απρόσκοπτης πορείας τυφλών / ΑΜΚ, δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού κ.ά.. Επιπλέον, αναβαθμίζονται και γίνονται ήπιας κυκλοφορίας οι οδοί Φράγκων, Βέροιας, Λέοντος Σοφού, Βίκτωρος Ουγκό, Τύπου, Βαλαωρίτου, Καθολικών, Ορφανίδου, Ταντάλου και Κατούνη. Πεζοδρομούνται οι οδοί Αγίου Μηνά, Ηρώδου Αττικού, Ερνέστου Εμπράρ, τμήμα της Ερμού, Βηλαρά και Συγγρού, Καπποδιστρίου ως Βαλαωρίτου και τα στενά που καταλήγουν στη Δραγούμη, Πάικου, Ολ. Διαμαντή και Εδέσσης. Επίσης, αναβαθμίζονται τα πεζοδρόμια της οδού Δωδεκανήσου. Η βιοκλιματική αναβάθμιση, η οποία επιτυγχάνεται με τα παραπάνω έργα, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του μικροκλίματος.

Τέλος, η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη χρηματοδότηση του έργου «Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου διατηρητέου κτιρίου στην οδό Αναγεννήσεως» έχει εγκριθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου και ήδη χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αστική Αναζωογόννηση 2013».

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.