Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το ειδικό τέλος ΑΠΕ

 
6 περιβαλλον παρκο fot 330x219 Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το ειδικό τέλος ΑΠΕ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το ειδικό τέλος ΑΠΕ

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν την καθυστέρηση, πέραν της διετίας, στην εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν.3851/2010 σχετικά με το Ειδικό Τέλος και παροχή κινήτρων στους οικιακούς καταναλωτές περιοχών που εγκαθίστανται έργα Α.Π.Ε. , βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτησή τους οι Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, ζητούν από τον Υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να ξεκινήσει άμεσα η απόδοση στους οικιακούς καταναλωτές του παρακρατηθέντος ποσού του ειδικού τέλους που προβλέπουν οι εν λόγω νόμοι.

Η ερώτηση αναλυτικά:

«Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση, πέραν της διετίας, στην εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν.3851/2010 σχετικά με το Ειδικό Τέλος και παροχή κινήτρων στους οικιακούς καταναλωτές περιοχών που εγκαθίστανται έργα  Α.Π.Ε.

Περισσότερα από δύο χρόνια πέρασαν από την ψήφιση του Ν.3851/2010 για την επιτάχυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πέραν της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που προκαλείται από την προχειρότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων Α.Π.Ε., πέραν της οφθαλμοφανούς πριμοδότησης του ιδιωτικού συμφέροντος εις βάρος του Δημοσίου που ενυπάρχει σαν κατεύθυνση στο θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί, φαίνεται επιπλέον καθαρά ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να εφαρμόσει τις ελάχιστες ρυθμίσεις που συμβάλλουν – έστω και ελάχιστα – στην οικονομική ανακούφιση κάποιων ομάδων καταναλωτών που επωμίζονται αρκετά από τα βάρη της καταστροφικής αυτής πολιτικής σε σχέση με τις Α.Π.Ε.

Συγκεκριμένα, δύο και πλέον χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.3851/2010, ακόμη δεν καταβάλλεται στους οικιακούς καταναλωτές των ΟΤΑ στους οποίους είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί ΑΠΕ τα ποσά που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος που προβλέπεται στο άρθρο 25 του Ν. 3468/2006, όπως ορίζεται με την τροποποίηση στο άρθρο 7 του Ν.3851/2010.

Όπως ενημερώνει το ερωτώμενο αρμόδιο Υπουργείο, στο έγγραφο του με αρ. πρωτ. 10554/04.05.2011 με θέμα «Απάντηση στην Υπ. Αριθμ. 14727/11.04.2011 Ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας κ. Ν. Τσούκαλη», μέσα στο χρονικό διάστημα «από τη δημοσίευση του Ν.3851/2010 έως και την υπογραφή της σχετικές Υπουργικής Απόφασης, ο Αρμόδιος Διαχειριστής παρακρατεί το 1% επί της προ ΦΠΑ αξίας πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και θα αποδοθεί αναδρομικά στους τελικούς δικαιούχους».

Επίσης, στο ίδιο έγγραφο, το αρμόδιο Υπουργείο ενημερώνει πως προτάθηκε «η κατάθεση τροποποίησης του στοιχείου (ι) της παραγράφου Α3 του άρθρου 25 του Ν.3468/2006, ώστε, αφενός,  να απλοποιηθεί η διαδικασία απόδοσης του παρακρατηθέντος ποσού στους τελικούς δικαιούχους…»

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.       Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η τροποποίηση του στοιχείου (ι) της παραγράφου Α3 του άρθρου 25 του Ν.3468/2006;

2.       Έχει υπογραφεί η εν λόγω Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στο έγγραφο αρ. πρωτ. 10554/04.05.2011; Εάν όχι, γιατί; Εάν ναι, το ειδικό τέλος 1% επί της προ ΦΠΑ αξίας πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνεχίζεται να παρακρατείται από τον Αρμόδιο Διαχειριστή;

3.       Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να ξεκινήσει άμεσα η απόδοση στους οικιακούς καταναλωτές του παρακρατηθέντος ποσού του ειδικού τέλους που προβλέπουν οι εν λόγω νόμοι;»

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.