Oικογενειακό ηλιακό αυτοκίνητο

 
auto Oικογενειακό ηλιακό αυτοκίνητο

Το όχημα της Solar Team Eindhoven ονομάζεται Stella και η οροφή του καλύπτεται από ηλιακά πάνελ

Φοιτητές από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν, στην Ολλανδία, έκαναν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου – όπως υποστηρίζουν – ηλιακού αυτοκινήτου που απευθύνεται σε οικογένειες, καθώς είναι τετραθέσιο και διαθέτει πολύ ευρύχωρο πορτ μπαγκάζ.

Το όχημα της Solar Team Eindhoven ονομάζεται Stella και η οροφή του καλύπτεται από ηλιακά πάνελ, τα οποία συλλέγουν περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειάζεται ο κινητήρας, διοχετεύοντας το πλεόνασμα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Οι 22 φοιτητές – από διάφορες σχολές και τμήματα του πανεπιστημίου – άρχισαν να αναπτύσσουν το πρωτότυπό τους από το μηδέν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και το είχαν έτοιμο μέσα σε μόλις έξι μήνες. Τον Οκτώβριο μάλιστα σκοπεύουν να το στείλουν στην Αυστραλία για να λάβει μέρος στο World Solar Challenge, στο πλαίσιο του οποίου ηλιακά αυτοκίνητα κατασκευασμένα από ομάδες πανεπιστημίων δείχνουν στην πράξη τι αξίζουν διανύοντας σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Το Stella κατασκευάστηκε από ίνες άνθρακα και αλουμίνιο. Οι δημιουργοί του φρόντισαν ο σχεδιασμός του να είναι όσο το δυνατόν πιο αεροδυναμικός, όχι όμως εις βάρος του χώρου. Παρότι οι φοιτητές δεν αποκαλύπτουν ποια είναι η ανώτατη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει, υποστηρίζουν ότι η αυτοδυναμία του φθάνει τα 600 χιλιόμετρα.

Επόμενος στόχος της ομάδας είναι να αποδείξει ότι το Stella αποτελεί μια πλήρη, βιώσιμη πρόταση για οικογένειες που θέλουν ένα «πράσινο» όχημα χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση ή τη χωρητικότητα. Γι’ αυτό και σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση πιστοποίησης για χρήση στους δρόμους πόλεων.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.