Συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγών ηλιακής ενέργειας με το ΥΠΕΚΑ

 
7 fot solar1 330x220 Συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγών ηλιακής ενέργειας με το ΥΠΕΚΑ

Συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγών ηλιακής ενέργειας με το ΥΠΕΚΑ σε αναζήτηση βιώσιμης λύσης για τις ΑΠΕ

Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των παραγωγών ηλιακής ενέργειας για τις παρεμβάσεις που χρειάζονται στο πλαίσιο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών, όπως το «new deal» και άλλα μέτρα, καθώς ούτε η μεγάλη αύξηση του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αρκεί για να καλυφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Πρόκειται για την «εναρκτήρια» συνάντηση, όπως τη χαρακτηρίζουν από το υπουργείο, του νέου γύρου διαλόγου που ξεκινά, προκειμένου να βρεθεί μία μόνιμη και βιώσιμη λύση. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και το λεγόμενο «new deal», το εθελοντικό «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών για ήδη λειτουργούντα φωτοβολταϊκά, με αντάλλαγμα την επιμήκυνηση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης πώλησης ενέργειας στον ΛΑΓΗΕ.

Δάνεια
Για όσους από τους επενδυτές έχουν λάβει δάνεια, η πρόταση προβλέπει μείωση των δόσεων και επιμήκυνση των δανείων με εύλογο επιτόκιο, σε συμφωνία βέβαια με τις τράπεζες, οι οποίες διαφορετικά κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Το σχέδιο για τις νέες περικοπές προβλέπει κλιμάκωση, ανάλογα με την «ηλικία» του έργου και το κόστος κτήσης, δεδομένου ότι οι τιμές των συστημάτων έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω ωρίμασης της τεχνολογίας.

Αν δεν υπάρξει εθελοντική συμφωνία των παραγωγών με το υπουργείο για το «ύψος» του κουρέματος στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά, τότε είναι πιθανόν το υπουργείο να λάβει σκληρότερα μέτρα. Πρόσφατα ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Εττινγκερ μίλησε για εύλογη απόδοση των επενδύσεων στις ΑΠΕ γύρω στο 7%-8%, ένα ποσοστό που αν το υιοθετούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, τότε θα έπρεπε να προχωρήσει σε πολύ δραστική μείωση της ταρίφας.

Η μεσοσταθμική τιμή της ενέργειας απο συμβατικά καύσιμα (λιγνίτη και φυσικό αέριο) ανέρχεται στα 70-75 ευρώ/ Mwh, ενώ το μέσο κόστος της φωτοβολταϊκής ενέργειας ανήλθε σε 420 ευρώ./MWh σε τιμές 2012 και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2013 λόγω της λειτουργίας περισσότερων σταθμών, παρά τη μείωση των εγγυημένων τιμών για τις νέες μονάδες στα 200 ευρώ/MWh για το 2013.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.