Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Τέλος η χρηματοδότηση «βρώμικων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

 
11 investment fot 330x248 Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Τέλος η χρηματοδότηση «βρώμικων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Τέλος η χρηματοδότηση «βρώμικων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση των περισσότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα, στο πλαίσιο των προσπαθειών των «28» για επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Η ΕΤΕ ανακοίνωσε ότι τα νέα και ανακαινισμένα εργοστάσια θα έχουν δικαίωμα χρηματοδότησης μόνον εφόσον εκπέμπουν κάτω από 550 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλοβατώρα, ένα όριο που οι συμβατικές μονάδες υπερβαίνουν. Ένας τρόπος εξασφάλισης δανείου, σύμφωνα με την τράπεζα, θα μπορούσε να είναι η ταυτόχρονη παραγωγή θερμότητας για δημοτικά ή εμπορικά συστήματα ή η καύση βιομάζας.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να υιοθετήσει ακόμη αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα ή φυσικό αέριο στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κριτήριά του συνάδουν με την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα και ότι θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ.

«Η υιοθέτηση των νέων κριτηρίων δανεισμού αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ενεργειακές επενδύσεις που υποστηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικατοπτρίζει τις επείγουσες προκλήσεις δανεισμού που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ενεργειακός τομέας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Μιχάι Τανασέσκου, αντιπρόεδρος της ΕΤΕ αρμόδιος για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων.

Τα τελευταία 6 χρόνια, η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 11 δισεκατομμυρίων σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα και κυρίως φυσικό αέριο. Της ανακοίνωσής της είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις από άλλους οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να χρηματοδοτεί τέτοιες μονάδες μόνο σε «σπάνιες περιπτώσεις».

Πηγή:www.naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.