Ελληνική πρωτιά σε εξοικονόμηση ενέργειας στο ευρωπαϊκό έργο «Ενεργειακές Γειτονιές2»

 
energia Ελληνική πρωτιά σε εξοικονόμηση ενέργειας στο ευρωπαϊκό έργο «Ενεργειακές Γειτονιές2»

Ελληνική πρωτιά σε εξοικονόμηση ενέργειας στο ευρωπαϊκό έργο «Ενεργειακές Γειτονιές2»

Το πρώτο βραβείο του ευρωπαϊκού έργου «Ενεργειακές Γειτονιές 2» έλαβε, σε τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες, μια ελληνική «ενεργειακή γειτονιά», το 7ο Γενικό Λύκειο Νέας Σμύρνης – ΕΣΤΙΑ1, επιτυγχάνοντας ρεκόρ εξοικονόμησης ενέργειας κατά 64,79%.

Το ευρωπαϊκό έργο«EN2 – EnergyNeighborhoods2”, Ενεργειακές Γειτονιές 2 -Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» στην Ελλάδα συντονίζεται από το ΚΑΠΕ και συμμετέχουν σε αυτό άλλες 15 Ευρωπαϊκές χώρες. Η κεντρική ιδέα του έργου ήταν να δημιουργηθούν 10-15 «Ενεργειακές Γειτονιές» σε κάθε χώρα και να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια τους κατά 9%, σε σύγκριση με τη συνολική κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς. Οι «Ενεργειακές Γειτονιές» στην ουσία ήταν μικρές ομάδες, π.χ. αθλητικοί/πολιτιστικοί σύλλογοι, τάξεις σχολείων, σύλλογοι γονέων, θεατρικές ομάδες, κ.λπ. Για ένα χρονικό διάστημα 4 μηνών (Δεκέμβριος–Μάρτιος) πραγματοποιήθηκε εβδομαδιαία καταγραφή των καταναλώσεων στα νοικοκυριά κάθε «Ενεργειακής Γειτονιάς», ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να συνδέσει τις δράσεις του με το αποτέλεσμα στην κατανάλωση, αλλά και να ενισχυθεί το αίσθημα συλλογικότητας, μιας και το τελικό ποσό εξοικονόμησης εξαρτιόταν τόσο από το εκάστοτε νοικοκυριό της Γειτονιάς όσο και από την «ομάδα» στο σύνολό της.

Στην Ευρωπαϊκή τελετή λήξης των Ενεργειακών Γειτονιών2 παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συμμετεχουσών χωρών, ενώ τα βραβεία στις «γειτονιές» όλων των χωρών απένειμε ο κ. Κυριάκος Γιαλόγλου, υπεύθυνος για τα Θέματα Καταναλωτή, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκός «Πάτρωνας» του έργου για την Ελλάδα. Στο βάθρο, τη 2 η θέση πήρε η «Ενεργειακή Γειτονιά» της Λετονίας, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία στην 3 η θέση, με εξοικονόμηση ενέργειας 51,43% και 47,98% αντίστοιχα.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.