Δήλωση Υφυπουργού ΠΕΚΑ για την απόφαση της ΡΑΕ στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

 
papageorgiou Δήλωση Υφυπουργού ΠΕΚΑ για την απόφαση της ΡΑΕ στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Δήλωση Υφυπουργού ΠΕΚΑ, για την απόφαση της ΡΑΕ στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τη δέσμη ρυθμιστικών μεταβατικών μέτρων που δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας :

«Με τις σημερινές αποφάσεις της ΡΑΕ, ύστερα από τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ, γίνεται το καθοριστικό βήμα για την ομαλή μετάβαση στο τελικό στάδιο για την αγορά ενέργειας, δηλαδή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όπως είχαμε δεσμευθεί.

Τα ρυθμιστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν σήμερα οδηγούν στην σταδιακή εξυγίανση και τον εξορθολογισμό της αγοράς ενέργειας, μέσω της κατάργησης στρεβλώσεων και δομικών αδυναμιών και την εισαγωγή νέων μεθόδων για το άνοιγμα της αγοράς και την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού. Οι αυστηρά μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, διασφαλίζουν παράλληλα τη βιωσιμότητα ολόκληρης της αλυσίδας της αγοράς ενέργειας.

Στόχος είναι, το μεταβατικό αυτό πλαίσιο να διατηρήσει -σε μια δύσκολη συγκυρία- ζωντανούς όλους τους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς ενέργειας, που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τον ενεργειακό κλάδο, αλλά πρωτίστως για την οικονομία της χώρας. Επιπλέον, ο συνολικός σχεδιασμός για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, δίνει τη δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο σε όλους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που θα ισχύουν από το 2015 και που θα έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στο 2014.

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται στην εξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας με τομές που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όπως στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την αλματώδη διείσδυση των ΑΠΕ, στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς με το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, και βεβαίως στην προστασία των τελικών καταναλωτών.

Επόμενο βήμα είναι ο στρατηγικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για το ενεργειακό μείγμα που χρειάζεται η χώρα, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, ώστε όλες οι προσπάθειες και η τελική μετάβαση στο νέο ευρωπαϊκό μοντέλο αγοράς να δέσουν αρμονικά και να οδηγήσουν τη χώρα μας επιτυχώς στις μελλοντικές εξελίξεις».

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.