H Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει την πώληση της ΔΕΠΑ

 
depa H Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει την πώληση της ΔΕΠΑ

Προσφορές για τις εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Τορπίλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πώληση της ΔΕΠΑ: Με παρέμβαση της E.Ε., που, διαμήνυσε στη Gazprom ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία εξαγοράς ναυάγησε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, προκαλώντας αμηχανία και προβληματισμό στην κυβέρνηση και αφήνοντας μία «μαύρη τρύπα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που είχαν προϋπολογιστεί για το 2013.

«Υψηλά ιστάμενες πηγές από τη Μόσχα μας διεμήνυσαν ότι από τις επαφές με τις Βρυξέλλες διέβλεψαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έθετε αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις» δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για πληροφορίες της ελληνικής πλευράς από Βρυξέλλες, αλλά για το πώς η Μόσχα διερμηνεύει τη στάση των Βρυξελλών.

Ο υφυπουργός, σε άτυπη ενημέρωση που έκανε χθες στους δημοσιογράφους, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση για το θέμα, δεν σχολίασε την επίσημη θέση της Gazprom, η οποία ως εκείνη την ώρα δεν είχε ανακοινωθεί.

Επίσης η Gazprom, δια του εκπροσώπου Τύπου της, επέρριψε την ευθύνη στα χρέη τρίτων προς τη ΔΕΠΑ και τις μη επαρκείς εγγυήσεις από ελληνικής πλευράς. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας πάντως Αλεξάντερ Μεντβίεντεφ μίλησε για συνεκτίμηση των πλεοκτημάτων και των μειονεκτημάτων που οδήγησαν στην απόφαση, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι και παραμένει στρατηγικός εταίρος, δεν υπάρχει πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά και ότι αντίθετα η παρουσία μας θα ενισχυθεί και σχεδιάζουμε περαιτέρω συνεργασία στα ενεργειακά».

Στον διαγωνισμό δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τη ΔΕΠΑ και μόνον μία, της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν Socar για τον ΔΕΣΦΑ.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωναν ανοιχτά ότι η επιτροπή ήταν αυτή που αποθάρρυνε τη Gazprom από το να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης εξαγοράς της ΔΕΠΑ, διαμηνύοντας στη ρωσική πλευρά πως παρόμοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προβλήματα ανταγωνισμού και δεσπόζουσας θέσης. Tα διευθηντήρια Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κατέστησαν σαφές ότι αντιτίθενται στο deal αναφέρουν οι Financial Times σε ανταπόκριση από την Αθήνα , ενώ και η Wall Street Journal κάνει λόγο για προειδοποίηση της Ε.Ε. προς τον ρωσικό όμιλο να μην προχωρήσει, επικαλούμενη Ελληνες αξιωματούχους.

Κυβερνητικές πηγές πρόσθεσαν ότι από την περασμένη Παρασκευή «κάτι άλλαξε στη στάση της Gazprom», που μέχρι την Πέμπτη έδειχνε ότι συνεχίζει κανονικά, αφήνοντας να εννοηθεί αυτό που επηρέασε καθοριστικά ήταν η παρέμβαση της Κομισιόν.

Επισήμως η εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε διέψευσε τα περί ανάμειξης του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και χαρακτήρισε αβάσιμα σχετικά δημοσιεύματα. Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της να αναμειγνύεται σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης πριν ολοκληρωθούν.

Αλλά από το φθινόπωρο του 2012 η Κομισιόν διερευνά τη Gazprom για δεσπόζουσα θέση σε χώρες της Α. Ευρώπης και για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών, κάτι που εκ των πραγμάτων θέτει την Επιτροπή σε θέση ισχύος έναντι της Μόσχας.

Βερολίνο
Ενστάσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη ΔΕΠΑ φέρεται να έχει διατυπώσει και το Βερολίνο τόσο μέσω της κυβέρνησης προς τη Μόσχα όσο και μέσω του Γερμανού επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ στο επίπεδο της Κομισιόν. Το τελευταίο διάστημα ο Γκ. Ετινγκερ εμφανίζονταν αρνητικός στην εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom και με πιο ισορροπημένη θέση στο θέμα των αγωγών μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Επισήμως, η Gazpom απέδωσε την απόφασή της στα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΠΑ και τη μη επαρκή κάλυψη τους από την ελληνική πλευρά. «Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις οτι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ομίλου Σεργκέι Κυπριγιάνοφ, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες εξαγοράς μπορεί να διαρκούσαν ακόμα ένα χρόνο μέχρι να κλείσουν, ενώ η εταιρεία βαρύνεται με ανεξόφλητους λογαριασμούς, ενώ εκκρεμεί και η αναδιάρθρωση για τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ. «Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τις κρατικές ρυθμίσεις για τη ΔΕΠΑ. Ολα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, ενώ από τώρα θα έπρεπε να οριστικοποιηθεί το αντίτιμο, χωρίς συνυπολογισμό των παραγόντων αυτών» συμπλήρωσε.

Πρόκειται για δηλώσεις που ενόχλησαν το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο σε σχετική ανακοίνωση, αφού αναφέρει λεπτομερώς τις εγγυήσεις, καταλήγει «Επιχειρηματικότητα σημαίνει ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων. Ενας απο αυτούς είναι και τα εισπρακτέα υπόλοιπα κάθε εταιρείας. Σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται η αποχή από τον διαγωνισμό και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και ενδελεχείς διαδικασίες μηνών. Ας αναζητηθούν αλλού τα αίτια και όχι στην ελληνική πλευρά.»

Μάλιστα το ταμείο έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τυχόν χρέη ηλεκτροπαραγωγών προς την ΔΕΠΑ ως τις 31/12/2015 μέχρι του ποσού των 180 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αναφέρει ότι έδωσε «απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για τη μη επιδείνωση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή».

Οσο για τη μαύρη τρύπα, της τάξης του 1 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 2,6 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος ως έσοδο από τις αποκρατικοποιήσεις, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το ποσό θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2014, αφού είναι αδύνατον να καλυφθεί φέτος ο στόχος, που υποβαθμίζεται στο 1,6 δισ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Μαΐου προβλέπει πως αν υπάρξουν αποκλίσεις απο τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων για δύο διαδοχικά τρίμηνα θα πρέπει να αυξηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος με πρόσθετες περικοπές δαπανών, εκτός και αν συμφωνηθούν «άλλες προσαρμογές» με την τρόικα.

Ο υφυπουργός Ενέργειας εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες περιπλοκές με την τρόικα για το ζήτημα αυτό και είπε πως θεωρεί ότι μπορεί να διευθετηθεί μέσα από εποικοδομητική συζήτηση με την τρόικα, με την οποία υπάρχει καλή συνεργασία. Πάντως χθες το θέμα δεν συζητήθηκε με την τρόικα στη σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών.

Η επόμενη ημέρα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ παραπέμπεται για το τέλος του χρόνου ή το 2014. Οπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Παπαγεωργίου ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και θα υπάρξει επαναπροκήρυξη σε καλύτερη χρονικά στιγμή για την ελληνική οικονομία, που θα επιτρέψει σε όλες τις ετιαρείες, ακόμα και σε αυτές που είχαν ενδιαφερθεί στην προηγούμενη φάση, να συμμετάσχουν. «Το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις» ανέφεραν το ταμείο και τα ΕΛΠΕ σε σχετικές ανακοινώσεις τους.

Ποιοί οφείλουν στη ΔΕΠΑ
Στα 111,45 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της Αλουμίνιον Α.Ε. του ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΠΑ, έναντι 53,3 εκατ. ευρώ το 2012 σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ. Η «Κόρινθος Power» οφείλει 29,8 εκατ. ευρώ, έναντι 54,6 εκατ. ευρώ το 2012, η Protergia χρωστά 46,4 εκατ. ευρώ από 74,8 εκατ. ευρώ το 2012, η Elpedison χρωστά 48,3 εκατ. ευρώ από 144,1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, η Motor Oil οφείλει περί τα 37 εκατ. ευρώ, από 35 εκατ. ευρώ και η Ηρων 25,5 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές του ομίλου Μυτιληναίου το 2012 ανέρχονταν σε 182,6 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΠΑ αναφέρει σε έγγραφό της ότι τους δύο τελευταίους μήνες ο ρυθμός είσπραξης αυξήθηκε. Τον Μάιο εισπράχθηκαν 235 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα, τον Απρίλιο 102 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο 80 εκατ. ευρώ.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.