Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990 οι εκπομπές της ΕΕ

 
37 ρυποι par 330x260 Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος: στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990 οι εκπομπές της ΕΕ

Η παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990 στη ΕΕ

Η παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2011, κατέγραψε μείωση 3,3% πέφτοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA).

Η πτώση σε σχέση με το 2010 είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και ισοδυναμεί με την εξοικονόμηση155 εκ.τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον, οι συνολικές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρόπερσι ήταν κατά 18,4% χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το ποσοστό πέφτει στο 17% εάν ληφθούν υπόψη οι παγκόσμιες εκπομπές της αεροπλοΐας.

Σύμφωνα πάντως με τον οργανισμό, οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν στις δάφνες τους, καθώς η μείωση που κατεγράφη αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη χαμηλότερη ζήτηση θέρμανσης λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που επικράτησαν το χειμώνα του 2011.

«Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφές ότι επιτυγχάνει πρόοδο στην κατεύθυνση των στόχων τις για τις εκπομπές», δηλαδή για μείωσή τους κατά 20% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Τζάκλιν Μαγκλέιντ.

Την ίδια ώρα, η έκθεση του EEA διαπιστώνει αύξηση στην κατανάλωση καυσίμων με μεγάλη ένταση άνθρακα, ενώ η παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας καθώς και η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίστηκαν. «Εάν η Ευρώπη πρόκειται να κάνει με επιτυχία τη μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλού άνθρακα, θα χρειαστεί σταθερές επενδύσεις στην τεχνολογία και στην καινοτομία», πρόσθεσε η Μαγκλέιντ.

Από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση προκύπτει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα της μείωσης των εκπομπών, το 2011, οφείλονται στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στον αντίποδα, οι εκπομπές Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ισπανίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατέγραψαν μείωση 1,9% μεταξύ 2010 και 2011. Την περίοδο 1990-2011 ωστόσο σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 10%.

Πηγή:www.naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.