Στενεύουν τα περιθώρια βιωσιμότητας των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

 
24 geld fot 330x248 Στενεύουν τα περιθώρια βιωσιμότητας των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια βιωσιμότητας των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αφού στην πίεση της ΔΕΠΑ για τακτοποίηση ανεξόφλητων οφειλών ύψους 400 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία, έρχεται να προστεθεί η πρόβλεψη της ΡΑΕ για τον περιορισμό του ποσοστού ανάκτησης μεταβλητού κόστους κεφαλαίου (Cost Recovery) από το 10% στο 5% από την 1η Ιουλίου.

Πρόκειται για τον περίφημο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους κεφαλαίου που θεσπίστηκε ως μεταβατική ρύθμιση μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, προς ενίσχυση των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ως αντάλλαγμα στην αδυναμία ανταγωνισμού του φθηνού καυσίμου του λιγνίτη που διαθέτει μόνο η ΔΕΗ.

Ο μηχανισμός αυτός επιβάρυνε τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με ένα κόστος της τάξης των 270 εκατ. ευρώ το 2012, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ θα φτάσει στα 415 εκατ. ευρώ το 2013.

Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μέσω του Συνδέσμου τους ΕΣΑΗ απέστειλαν επιστολή στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να μη μειωθεί το περιθώριο μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους, χωρίς να υπάρξει ταυτόχρονα κατάλληλη αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός του μηχανισμού των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος).

Μέσω των ΑΔΙ, το σύνολο των μονάδων που παρέχουν ενέργεια στο σύστημα απολαμβάνουν ένα εγγυημένο έσοδο ετησίως. Ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ εισπράττει ΑΔΙ για μονάδες που ουσιαστικά έχουν παύσει να λειτουργούν (Λαύριο 1 & 2, Αλιβέρι 3&4 και Αγ. Γεώργιος 8 & 9) καθώς και μονάδες, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΔΕΗ θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί (Πτολεμαΐδα 2 και Λίπτολ) μειώνοντας κατ’ αντιστοιχία τα έσοδα των μονάδων. «Θα ήταν καταστροφικό για τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς και την ήδη εύθραυστη οικονομική τους θέση, ενώ θα ανέτρεπε τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίζονται οι δανειακές συμβάσεις των εταιρειών- μελών μας, με αποτέλεσμα πλήρη αδυναμία αναχρηματοδότησής τους» επισημαίνει ο ΕΣΑΗ.

Στο μεταξύ, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αναζητούν οδό διαφυγής και από τη πίεση που τους ασκεί η ΔΕΠΑ μέσω εξωδίκων για την τακτοποίηση τακτοποίηση των ανεξόφλητων οφειλών. Η εταιρεία ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΠΑ η οποία και εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σε εκκρεμότητα βρίσκεται αίτηση και της εταιρείας Εlpedison. H ΡΑΕ ζήτησε από τη ΔΕΠΑ να μην προχωρήσει στη διακοπή της παροχής αερίου και να μην προβεί σε άλλη ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει την ενεργειακή τροφοδοσία τη χώρας, μέχρις ότου υποβάλει πλήρεις και τεκμηριωμένες απόψεις για τα όσα αναφέρονται στη σχετική καταγγελία.

πηγή: kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.