Ξεχωριστές προσφορές της Sintez για τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

 
gas 2 Ξεχωριστές προσφορές της Sintez για τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

Πώληση των ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ

Με την τελική ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών να μετατίθεται τελικά στις 29 Μαΐου, εντείνονται οι διεργασίες στο περιθώριο του διαγωνισμού, που σηματοδοτεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας τη δεύτερη μεγάλη αποκρατικοποίηση της χρονιάς. Τν περασμένη εβδομάδα, το ΤΑΙΠΕΔ, προέβη σε μία σημαντική διευκρίνιση ικανοποιώντας σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η ρωσική εταιρεία Sintez στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ. Την ίδια στιγμή πάντως δεν έχει ακόμη σταλεί από το Ταμείο το σχέδιο σύμβασης (SPA) και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις κυρίως με την πλευρά της Gazprom, η οποία και έχει – ως γνωστόν – θέσει μια σειρά από ζητήματα και αιτήματα για αλλαγές στους όρους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα εστάλη διευκρινιστική ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό για όρο του διαγωνισμού. Στην επιστολή αναφερόταν ότι σε περίπτωση που ένας διαγωνιζόμενος είχε καταθέσει προσφορά για τον καθετοποιημένο όμιλο ΔΕΠΑ, στην φάση των μη δεσμευτικών προσφορών, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει στην τελική φάση χωριστές δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο στη Sintez να «τρέξει» στη διαδικασία για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, πίσω από τη Gazprom, η οποία και θεωρείται ως το ακλόνητο φαβορί. Ωστόσο σε περίπτωση που από την πλευρά των Βρυξελλών τεθούν συγκεκριμένοι όροι (π.χ. από την Επιτροπή Ανταγωνισμού) τότε η Sintez θα μπορεί να «καραδοκεί», ως ο δεύτερος προτιμητέος αγοραστής.

Όσο για τα υπόλοιπα αιτήματα για τροποποιήσεις στους όρους που έχουν τεθεί από την πλευρά της Gazprom, η ελληνική πλευρά μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ρωσικής εταιρείας, φέρεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει σχεδόν το σύνολο των 20 και πλέον σημείων (μείωση της ρήτρας, σταθερό φορολογικό, εγγύηση των χρεών προς ΔΕΠΑ, ρήτρα δραχμής κλπ).

Στον αντίποδα, όλα δείχνουν – όπως αποκάλυψε το Σάββατο το «Κ» – ότι για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, που έχει πιο έντονα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά σε αντίθεση με τη ΔΕΠΑ που η πώλησή της έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό αντίκτυπο, προβάδισμα έχει αποκτήσει η εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar. Θυμίζουμε ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ουάσιγκτον, στηρίζουν επί χρόνια τις προσπάθειές τους για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της Ευρώπης στα γιγαντιαία κοιτάσματα της Κασπίας, που ελέγχονται από το Αζερμπαϊτζάν. Έτσι η πιθανή εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, προσδίδει νέα δυναμική και ώθηση στον αγωγό TAP, δηλαδή το πρώτο έργο που θα συνδέσει τις κεντρικές αγορές της Ευρώπης με την Κασπία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές και να αναδειχθούν οι προτιμητέοι επενδυτές. Αμέσως μετά τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της σύμβασης πώλησης και μόλις διευθετηθούν κρίσιμες παράμετροι της πώλησης ο φάκελος της αποκρατικοποίησης θα πάει προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.