Στο πλευρό των αγροτών με φωτοβολταικά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς

 
agrotika fotovoltaika Στο πλευρό των αγροτών με φωτοβολταικά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς

Στο Βελεστίνο, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα συνάντηση των ιδιοκτητών αγροτικών φωτοβολταικών πάρκων.

Την αφαίρεση της εξοντωτικής εισφοράς επί του τζίρου των αγροτικών φωτοβολταικών πάρκων και την άμεση πληρωμή των αγροτών από τον ΛΑΓΗΕ χωρίς καθυστερήσεις ζητά μεταξύ άλλων με επιστολή του στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στην έδρα του οποίου, το Βελεστίνο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση των ιδιοκτητών αγροτικών φωτοβολταικών πάρκων του νομού Μαγνησίας.

Η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των αγροτών και παρεχώρησε την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση της συνάντησης, όπου εκφράστηκε η απόγνωση των παρευρισκομένων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάρχουν αρκετοί αγρότες οι οποίοι αποφάσισαν να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες εγκαθιστώντας στα χωράφια τους φωτοβολταικά πάρκα και επιβαρυνόμενοι από το σχετικό κόστος, αλλά με την ελπίδα ότι η επένδυσή τους θα αποδώσει καρπούς. Στην πορεία, όμως τα δεδομένα άλλαξαν.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου παρευρέθηκε στη συνάντηση, συζήτησε το πρόβλημα με τους αγρότες, άκουσε τις προτάσεις τους τονίζοντας από την πλευρά της ότι ο Δήμος στέκεται αρωγός στα δίκαια αιτήματά τους.

«Είναι άδικο οι αγρότες, οι κύριοι δηλαδή εκφραστές του πρωτογενούς τομέα στον οποίο τόσο πολύ στηρίζει τις ελπίδες της για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η σημερινή κυβέρνηση, να καλούνται και να ανταποκρίνονται πριν μερικά χρόνια να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των φωτοβολταικών και τώρα να έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση από τις αδικαιολόγητες υπαναχωρήσεις της πολιτείας ως προς τα κέρδη που θα έχουν μελλοντικά» σημείωσε η κ. Λαΐτσου.

Και πρόσθεσε λέγοντας πως «οι αγρότες αυτοί δανείστηκαν από τις Τράπεζες, επένδυσαν, ρίσκαραν και πλέον αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό, καθώς από τη μια η πληρωμή τους από το ΛΑΓΗΕ καθυστερεί δραματικά αγγίζοντας και τους επτά μήνες, από την άλλη υφίστανται μια εξοντωτική έκτακτη εισφορά 30% επί του τζίρου τους. Αυτοί οι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τις νουθεσίες της πολιτείας να στραφούν στην πράσινη ενέργεια και τώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου που φιλοξένησε τη συνάντηση των αγροτών, σεβόμενος τον αγώνα που κάνουν, υιοθετεί το ψήφισμα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταικών Πάρκων και αποστέλλει επιστολή στα συναρμόδια Υπουργεία ζητώντας την αφαίρεση της έκτακτης αυτής εισφοράς και την άμεση πληρωμή από το ΛΑΓΗΕ. Επίσης ζητά να υπάρξουν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες που θα καθιστούν βιώσιμο το οικονομικό μοντέλο αποπληρωμής της παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «ως Δήμος Ρήγα Φεραίου είμαστε υπέρ της επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως μοναδικής λύσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά η πολιτεία θα πρέπει να διασφαλίζει τις επενδύσεις των αγροτών και των υπόλοιπων ενδιαφερομένων δημιουργώντας ένα σταθερό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο. Οι καιροί που ζούμε δεν επιτρέπουν ανατροπές, γιατί τα μόνα θύματα είναι οι αγρότες που κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα χωράφια τους».

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.