Η μικρή ΔΕΗ υπό δημιουργία, για να προχωρήσει γρήγορα η αποκρατικοποίηση

 
92 DEH 330x300 Η μικρή ΔΕΗ υπό δημιουργία,  για να προχωρήσει γρήγορα η αποκρατικοποίηση

Υπό δημιουργία η μικρή ΔΕΗ

Στη συνάντηση του ΥΠΕΚΑ με την τρόικα στην οποία παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου , ο  γ.γ. Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης και ο γ.γ. Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι κ. Ματίας Μορς και Μπομπ Τράα, συζητήθηκε πέρα από τα ελείμματα στην αγορά ηλεκτρισμού και την εξυγίανσή του και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Η τρόικα είχε ήδη στα χέρια της από την περασμένη εβδομάδα το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» και την παραχώρησή της σε ιδιώτες και υπέβαλε τις παρατηρήσεις της πάνω σε αυτό. Πηγές του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι δεν εκφράστηκαν ουσιώδεις αντιρήσεις. Το χαρτοφυλάκιο της «Μικρής ΔΕΗ» περιλαμβάνει μονάδες με αντιπροσωπευτικό μείγμα καυσίμων (λιγνίτη, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο) συνολικής ισχύος περίπου 1.900 MW, η οποία θα προσαυξηθεί στα 2.350 MW περίπου με τη συμμετοχή σε αυτή και της υπό σχεδιασμό λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα. Οι λιγνιτικές μονάδες που θα προσφερθούν στη «Μικρή ΔΕΗ» είναι η Μελίτη 1, από τις φυσικού αερίου αυτή της Κομοτηνής και από τις υρδοηλεκτρικές το συγκρότημα του Νέστου, συνολικής ισχύος περίπου 500 MW.

Επίσης στη  «Μικρή ΔΕΗ» θα περάσει και το ορυχείο του Αμυνταίου, καθώς και το ορυχείο της ΔΕΗ στη Βεύη. Σε αυτή θα περάσουν και οι 1.280 εργαζόμενοι στις προς πώληση μονάδες και ορυχεία, καθώς και 700 περίπου ακόμη από επιτελικές υπηρεσίες της επιχείρησης. Στη νέα εταιρεία θα δοθεί και η δυνατότητα απόκτησης ποσοστού μέχρι και 20% από τον τομέα της εμπορίας.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.