ΓΣEBEE:Αντίθετη με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο

 
Fotolia 43527219 XS 300x200 ΓΣEBEE:Αντίθετη με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο

Μέτρα προκειμένου να προληφθεί η κατάρρευση των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων

Την έντονη αντίθεσή της στη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και Ταμεία που συμφωνήθηκε με την τρόικα και -σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει- προβλέπει έως και 48 δόσεις εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, αναφορικά με τις φημολογούμενες ρυθμίσεις για αποπληρωμή οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο.

«Ο κοινωνικός χρόνος ανοχής έχει σχεδόν εξαντληθεί. Όταν προηγούμενες ρυθμίσεις απέδωσαν ελάχιστα, είναι προφανές ότι η νέα δυσμενέστερη ρύθμιση, η οποία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, δεν έχει καμία προοπτική. Τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες είναι υπερβολικά πολλοί, για να μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος τα βράδια…» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΒΕ και καταθέτει τις προτάσεις της που θα επιτρέψουν στις εταιρείες, αλλά και στα Ταμεία να μείνουν ζωντανά.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την τρόικα, για θέσπιση μίας έκτακτης «τελευταίας» ρύθμισης για αποπληρωμή οφειλών προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 48 δόσεις, με κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31/12/2012 και επιτόκιο 8,75%.

Με την προωθούμενη ρύθμιση, εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ, μία μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ της τάξης π.χ. των 10.000 ευρώ θα δημιουργήσει για έναν ασφαλισμένο που πληρώνει τρέχουσα εισφορά 860 ευρώ/δίμηνο, μία νέα υποχρέωση που θα φτάνει τα 1.280 ευρώ (τρέχουσα εισφορά + δόση ρύθμισης).

«Αυτό το ποσό λειτουργεί από μόνο του αποτρεπτικά για ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση» τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ και προσθέτει:

«Αν μάλιστα προϋποθέτει και την καταβολή των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2013, τότε είναι βέβαιο, πως ουδείς θα δυνηθεί να εισαχθεί σε αυτήν. Δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι περισσότεροι από 300.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, έχουν περάσει στην κατηγορία των οφειλετών μόλις την τελευταία τριετία. Απόρροια της δραματικής συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων τους».

Οδεύουμε προς το τέλος των Ταμείων;

Η πλήρης κατάρρευση των επιχειρήσεων θα οδηγήσει ταυτόχρονα και τα Ταμεία στο τέλος τους προειδοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ και καλεί τον υπουργό Οικονομικών σε διάλογο μαζί της για εύρεση ρεαλιστικών προτάσεων.

«Αν ο υπουργός Οικονομικών θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι από την συνεχιζόμενη ύφεση, πρέπει να διαμορφώσουμε από κοινού, ένα νέο πλαίσιο ρεαλιστικών προτάσεων» αναφέρει στην επιστολή της η Συνομοσπονδία και τονίζει:

«Η πλήρης κατάρρευση των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει ταυτόχρονα και τα ασφαλιστικά ταμεία ΟΑEΕ και ΙΚΑ, στο τέλος τους. Αυτός ο φαύλος καθοδικός κύκλος ανακόπτεται μόνο με παρεμβάσεις, που με ρεαλισμό θα στοχεύουν στην “επαναδραστηριοποίηση” κρίσιμης μάζας οφειλετών, διατηρώντας παράλληλα ενεργούς όσο το δυνατόν περισσότερους ασφαλισμένους».

Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ υπενθυμίζει πως προς αυτήν την κατεύθυνση έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, το οποίο «πρέπει να λειτουργήσει ως βάση διαλόγου.
Σε κάθε περίπτωση απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει το «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά το 2014.

Με το «πάγωμα» των παλαιών οφειλών θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του.

Σημειωτέον ότι με τις σημερινές διατάξεις αν κάποιος οφείλει και δεν ρυθμίσει τις οφειλές του, δεν μπορεί, να πληρώνει ούτε τις τρέχουσες εισφορές, έτσι ώστε να λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα για τη λειτουργία της επιχείρησής του.

Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους» σημειώνεται στην επιστολή.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.