ΒΕΘ: Προτάσεις για αποπληρωμή οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις

 
Fotolia 43527219 XS 300x200 ΒΕΘ: Προτάσεις για αποπληρωμή οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις

Μέτρα προκειμένου να προληφθεί η κατάρρευση των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων

Σειρά μέτρων και δράσεων προκειμένου να προληφθεί η πλήρης “κατάρρευση των επιχειρήσεων και εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων” προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο πρόεδρος του οποίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος μετέφερε, χθες βράδυ, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη την αγωνία του βιοτεχνικού κόσμου για το μέλλον του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).
“Απαιτούνται δράσεις που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με λειτουργούσες όμως επιχειρήσεις” ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΒΕΘ κι επεσήμανε πως ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΕΕ είναι το γεγονός ότι η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.
Για την αναστροφή της κατάστασης, το ΒΕΘ προτείνει κεφαλαιοποίηση παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα να τις αποπληρώσει μετά το 2014.
“Με το ‘πάγωμα’ των παλαιών οφειλών θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώσει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του” επισημαίνεται.

Προτείνονται ακόμη:

  • ευνοϊκή ρύθμιση που θα προβλέπει μακρά διάρκεια αποπληρωμής (60 δόσεις),
  • χαμηλή δόση κατά την πρώτη διετία,
  • δυνατότητα στους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν κατέθεσαν έγκαιρα αίτημα υπαγωγής σε έως δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, να υποβάλουν νέα αίτηση,
  • σημαντική μείωση των τελών καθυστέρησης και επιπρόσθετων τελών μέχρι 100% και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την ένταξη σε ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοκκόρης, στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του ΒΕΘ, διατύπωσε – μεταξύ άλλων – την εκτίμηση πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα καταλήξουν στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε 48 δόσεις.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.