Η λίστα της ντροπής από το “Έθνος”: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

 
28 dikaiosini fot 330x248 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Χάος επικρατεί στα θέματα που αφορούν τους επίορκους υπαλλήλους στο Δημόσιο

Την περιβόητη λίστα με τους επίορκους που παρέδωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες αποκαλύψε το «Εθνος της Κυριακής».

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι 1.301 υπάλληλοι με την άσκηση ποινικής δίωξης θα έπρεπε να τεθούν σε αργία λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Είναι τέτοιο το χάος που επικρατεί στα θέματα που αφορούν τους επίορκους υπαλλήλους στο Δημόσιο, που ανάγκασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να κοινοποιούνται στη δημόσια διοίκηση οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους που θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν αυτόματα τα πειθαρχικά συμβούλια. Οι ποινικές διώξεις κατά δημοσίων υπαλλήλων ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που κοινοποίησε αμέσως τα στοιχεία στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης μόλις του ζητήθηκε.

Το πολυδαίδαλο πειθαρχικό σύστημα που επικρατεί στο Δημόσιο, η άρνηση των δικαστικών λειτουργών να συμμετάσχουν στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών, καθώς και η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών επιτείνουν το χάος στην άσκηση της πειθαρχικής ευθύνης. Η επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας που επιθυμεί η κυβέρνηση θα προέλθει από τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και από έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό ο οποίος δεν θα επιτρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα όπως να «θάβονται» οι αποφάσεις των δικαστηρίων από τα πειθαρχικά συμβούλια, ή να υπάρχουν αθωωτικές αποφάσεις από τα υπηρεσιακά συμβούλια την ίδια στιγμή που τα δικαστήρια έχουν εκδώσει καταδικαστικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

assets LARGE t 420 54174219 type12128 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Η ρίζα του κακού
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε καταγγείλει στο πρόσφατο παρελθόν ότι τα πειθαρχικά συμβούλια που έχουν ακόμα και σήμερα πλειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων στη σύνθεσή τους, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό δίκαιο που έχει ψηφιστεί από το 2012 θα έπρεπε να είχαν πλειοψηφία δικαστικών, λειτουργούν ως «πλυντήρια» αθωωτικών αποφάσεων για να σώσουν τους συναδέλφους τους από την ποινή της αργίας. Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό του παράλυτου κράτους είναι ότι αρκετοί υπουργοί μέχρι και πρόσφατα δεν πίεζαν -ως όφειλαν ως πειθαρχικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών που εποπτεύουν- να συγκροτηθούν τα νέα πειθαρχικά, κάνοντας τα «στραβά μάτια» στην ελλιπή λειτουργία των οργάνων που έχουν την ευθύνη της επιβολής κυρώσεων.

assets LARGE t 420 54174220 type12128 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Σημαντικό πρόβλημα στην άσκηση πειθαρχικών κυρώσεων εντοπίζεται σε υποθέσεις όπου καταδικάζεται ένας υπάλληλος για αδίκημα χωρίς να αναζητείται και η ευθύνη των ανωτέρων του για πλημμελή έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέχρι πρότινος σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων με πλειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων αποτέλεσε σε αρκετές περιπτώσεις βραχίονα του πελατειακού κράτους, καθώς οι παρεμβάσεις πολιτικών στελεχών σε συνδικαλιστικά στελέχη για την αθώωση «ημετέρων» υπαλλήλων ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Το κομφούζιο με τους επίορκους έχει ενταθεί και από την ακατάσχετη αριθμολογία για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα. Αρχικά η τρόικα ζήτησε να απομακρυνθούν οι 7.000 επίορκοι με μήνυμα που έστειλε από το Ecofin το οποίο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, ο αριθμός των 7.000 επίορκων είχε παρουσιαστεί από τον αρμόδιο υπουργό Α. Μανιτάκη σε σύσκεψη με στελέχη της τρόικας, ως εκτίμηση για τις υποθέσεις των επίορκων που μπορεί να αναδειχτούν από τον έλεγχο του υπουργείου. Εντύπωση βέβαια προκάλεσε στους δανειστές το γεγονός ότι το υπουργείο έδειχνε αδύναμο να συγκροτήσει τα νέα πειθαρχικά από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε είχαν γίνει οι πρώτες αναφορές στο θέμα. Αυτή την περίοδο, ειδική ομάδα που λειτουργεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ελέγχει την πειθαρχική πορεία των συγκεκριμένων υποθέσεων.

assets LARGE t 420 54174221 type12128 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Σύμφωνα με το σχέδιο οι περιπτώσεις υπαλλήλων για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και αφορούν σοβαρά ποινικά αδικήματα θα τίθενται αυτοδίκαια σε αργία με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο «ξεπάγωμα» των πειθαρχικών υποθέσεων αναμένεται να παίξει ο γενικός επιθεωρητής, Λ. Ρακιντζής, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται οι 1.301 υπάλληλοι είναι σοβαρά και αφορούν υποθέσεις παράβασης καθήκοντος μέχρι πλαστογραφίες, παθητική δωροδοκία αλλά και ανθρωποκτονίες. Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί και του αριθμού των υπαλλήλων που έχουν κατηγορηθεί οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για παραπάνω από ένα αδικήματα.

Σύμφωνα με τη λίστα των επίορκων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μεγαλύτερη ομάδα υπαλλήλων στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες και δημοτικές επιχειρήσεις), όπου ο αριθμός των υπαλλήλων που διώκονται από το 2007 μέχρι το 2012 αγγίζει τους 619, που αντιστοιχεί στο 47% των περιπτώσεων.

Σωρεία υποθέσεων αφορούν υπαλλήλους πολεοδομιών, ενώ τα σοβαρότερα αδικήματα για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε υπαλλήλους της συγκεκριμένης κατηγορίας αφορούν ληστεία κατά συναυτουργία, καλλιέργεια κάνναβης κατ’ επάγγελμα, υπεξαιρέσεις ποσών άνω των 73.000 ευρώ και κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σε 9 υποθέσεις έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, και απιστία για ζημιά άνω των 150.000 ευρώ.

assets LARGE t 420 54174222 type12128 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Ακολουθούν οι 134 υπάλληλοι των νοσοκομείων που τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί (62) είναι γιατροί. Η πλειονότητα των υποθέσεων αφορά δωροδοκίες, παράβαση καθήκοντος, ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Από το σύνολο των 15 υπουργείων καθώς και από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις ο αριθμός των υπαλλήλων στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις φτάνει τους 283. Ο μεγαλύτερος αριθμός ποινικών διώξεων έχει ασκηθεί σε 128 εφοριακούς, τελωνειακούς καθώς και υπάλληλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι κατηγορίες για τις οποίες ασκήθηκαν διώξεις σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αφορούν υποθέσεις εκβιασμών, παθητικής δωροδοκίας 73.000-150.000 ευρώ, μέχρι και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων. Δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση εχεμύθειας.

Στο υπουργείο Παιδείας έχουν καταγραφεί 67 περιπτώσεις επίορκων, εκ των οποίων οι 56 αφορούν εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη για προμήθεια, κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ τρεις συνάδελφοί του κατηγορούνται για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.

assets LARGE t 420 54174223 type12128 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Σε πρόσφατη υπόθεση του 2012 έχει κατηγορηθεί δάσκαλος για συμμετοχή σε ληστεία, ενώ δύο συνάδελφοί του για κατάχρηση ανηλίκων για ασέλγεια κατά συρροήν. Από τα υπουργεία καταγράφονται 9 περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 17 στο υπουργείο Ανάπτυξης, 19 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 3 στο υπουργείο Εσωτερικών, 9 στο υπουργείο Μεταφορών, 5 στο υπουργείο Πολιτισμού και 3 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) έχουν πραγματοποιηθεί ποινικές διώξεις σε 66 υπαλλήλους οι οποίοι κατηγορούνται κυρίως για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν παραπεμφθεί για απιστία περί την υπηρεσία που αφορά ποσό πάνω από 176.000 ευρώ για υπόθεση που έχει διαπιστωθεί το 2008.

 

Παραβάτες κατά συρροή

assets LARGE t 420 54174224 type12128 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αντιστοιχούν για τα έτη από το 2007 μέχρι και το 2012 ποινικές διώξεις που αφορούν 119 αδικήματα και 89 επίορκους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχουν καταγραφεί ποινικές διώξεις για 28 υπαλλήλους σε δημοτικές επιχειρήσεις, 14 υπαλλήλους της ΔΕΗ, 5 στην ΕΘΕΛ και 5 στην ΕΡΤ.

Οι περιπτώσεις των επίορκων υπαλλήλων στη ΔΕΗ αφορούν παραβάσεις καθήκοντος και έχουν τελεστεί το 2012, ενώ ξεχωρίζουν δύο διώξεις που πραγματοποιήθηκαν για το αδίκημα της απάτης κατά του Δημοσίου και πρόκληση ζημίας άνω των 150.000 ευρώ. Πληθώρα ποινικών διώξεων έχουν ασκηθεί το 2012 σε 23 υπάλληλους της ΕΥΑΘ, όπου οι κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Μόλις πέρυσι κατηγορήθηκαν 13 υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου πάνω από 150.000 ευρώ σε τέσσερις περιπτώσεις, και για ψευδείς βεβαιώσεις και απόπειρα απάτης οι υπόλοιποι. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα σε 16 υπαλλήλους των ΕΛΤΑ, 9 υπαλλήλους του ΕΟΤ και 9 εργαζομένους στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

assets LARGE t 420 54174225 type12128 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Μεταξύ των 134 υπαλλήλων νοσοκομείων στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις βρίσκονται και 62 γιατροί του ΕΣΥ και του ΙΚΑ. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παράβαση καθήκοντος, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της παθητικής δωροδοκίας, και της απάτης. Από αυτούς οι 17 γιατροί σε Κέντρα Υγείας της περιφέρειας κατηγορούνται κατά κύριο λόγο για πλαστογραφία και νόθευση εγγράφων που αφορούν προφανώς πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις. Ακόμα 2 γιατροί του ΕΣΥ στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης κατηγορούνται για ψευδή ιατρική βεβαίωση, ενώ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου έχουν ασκηθεί πέντε ποινικές διώξεις για σωματική βλάβη που προξενήθηκε από γιατρούς καθώς και άλλες πέντε περιπτώσεις που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

 

Τα αρπακτικά των δήμων

Από τους 619 υπαλλήλους δήμων, περιφερειών, νομαρχιών και δημοτικών επιχειρήσεων για τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, οι 35 υπάλληλοι εργάζονταν στον Δήμο Αθηναίων, 12 στον Δήμο Θεσσαλονίκης και 46 εργαζόμενοι στον Δήμο Πειραιά εκ των οποίων οι 8 στο δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης.

assets LARGE t 420 54174226 type12128 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Οι 53 υπάλληλοι των ΟΤΑ στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εργάζονταν σε τεχνικές υπηρεσίες δήμων και νομαρχιών.

Τα αδικήματα σύμφωνα με τις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί αφορούν στην πλειονότητά τους παραβάσεις καθήκοντος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπαλλήλου πολεοδομίας σε δήμο της Αθήνας ο οποίος εξέδιδε -ως όφειλε από τον νόμο- πρωτόκολλα κατεδάφισης για αυθαίρετες κατασκευές.

500 ευρώ τη φορά
Για την έκδοση των πρωτοκόλλων λάμβανε ένα σημαντικό ποσό από τους ενδιαφερόμενους που έφτανε αρκετές φορές και τα 500 ευρώ, καθώς οι κάτοχοι των αυθαιρέτων δεν γνώριζαν ότι ήταν υποχρέωση του υπαλλήλου να προχωρήσει σε αυτήν τη διαδικασία.

assets LARGE t 420 54174227 type12128 Η λίστα της ντροπής από το Έθνος: Aσυλία σε 1.301 επίορκους του Δημοσίου

Με την υπογραφή των εγγράφων οι πολίτες κατέβαλλαν έναν «μόνιμο φόρο» στον δήμο για τις κατασκευές. Βέβαια ο υπάλληλος «πουλούσε» την εξυπηρέτηση ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις αφού δεν… υπήρχαν τα κατάλληλα μηχανήματα, όπως ισχυριζόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε επ’ αυτοφώρω να διαπράττει το αδίκημα το 2000 και απομακρύνθηκε από την υπηρεσία πρόσφατα, ύστερα από περίπου 12 χρόνια!

πηγή:www.ethnos.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.