Μείωση κατά 50% στο μεταβλητό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

 
papageorgiou Μείωση κατά 50% στο μεταβλητό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Μείωση κατά 50% στο μεταβλητό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Στη μείωση κατά 50%, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2013, του Μηχανισμού ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο να το μηδενίσει από 1ης Ιανουαρίου του 2014.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Αθανάσιου Πετράκου.

Ο βουλευτής επισήμανε ότι ο μηχανισμός ανάκτησης του μεταβλητού κόστους στήθηκε με τρόπο που να αποδίδει κέρδη στους ιδιώτες και τελικά επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές. Ο κ. Πετράκος ζήτησε την κατάργηση του και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να ευνοεί τους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου σε βάρος της ΔΕΗ.

Η άμεση κατάργηση του Μηχανισμού Μεταβλητού Κόστους θα επέφερε πρόβλημα την ισορροπία του συστήματος, είπε, όμως, ο υφυπουργός, διότι  όπως υπογράμμισε σε μια τέτοια περίπτωση, αυτά τα εργοστάσια θα έπρεπε να σταματήσουν και τότε θα έπρεπε να μπουν σε λειτουργία εργοστάσια της ΔΕΗ, παλιές μονάδες πολύ μεγαλύτερου κόστους, από τις ιδιωτικές μονάδες και τότε «δεν θα ήμασταν και βέβαιοι για την ασφάλεια του συστήματος».

Στην προσπάθεια, όμως, να μετριαστούν οι επιπτώσεις του Μηχανισμού και έχοντας λάβει υπόψη τις εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων και της ΡΑΕ, το υπουργείο θα προχωρήσει στη μείωση του μεταβλητού κόστους και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2013, κατά 50% από αυτό που είναι σήμερα.

«Αυτό είναι ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό μέτρο, μέσα στα πλαίσια μιας οργανωμένης προσπάθειας αλλαγής του ρυθμιστικού σχεδίου» είπε ο κ. Παπαγεωργίου. Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι, μετά τη μείωση κατά 50%, στόχος είναι ο μηδενισμός από 1ης Ιανουαρίου του 2014.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, θέλοντας μια εξορθολογισμένη και βιώσιμη ηλεκτρική αγορά, θα προχωρήσει στην αλλαγή των δεδομένων της αγοράς, με αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, όπως τόνισε ο υφυπουργός.

Πηγή:www.tovima.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.