Αντίθετη η τρόικα στις ρυθμίσεις δανείων του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

 
Fotolia 42402859 XS Αντίθετη η τρόικα στις ρυθμίσεις δανείων του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης

Αντίθετη η τρόικα στις ρυθμίσεις δανείων

«Πάγωσε», για την ώρα, η τρόικα την προώθηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών και τις αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη».

Στη χθεσινή συνάντηση οι δύο πλευρές αποφάσισαν να δουν για μία τελευταία φορά το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο σε μία ευρεία σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων. Έτσι, όπως ανέφερε κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης εντός των επόμενων ημερών θα γίνει συνάντηση ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, την τρόικα, την ΤτΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Στη χθεσινή επιθεώρηση της τρόικας από την πλευρά του υπουργείου συμμετείχαν ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς και ο γ.γ. Καταναλωτή Γ. Στεργίου. Οι δύο τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασαν στους εκπροσώπους των δανειστών τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο καθώς και το σκεπτικό τους.

Η τρόικα, όπως είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, βρήκε το πλαίσιο «γενναιόδωρο» υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί το εύρος των παρεμβάσεών του.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έγειραν ενστάσεις ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν οι διατάξεις του στην ανακεφαλαιοποίηση. Με απλά λόγια, οι δανειστές της χώρας, εξέφρασαν την ανησυχία για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια στις τράπεζες.

Μία δεύτερη διάσταση, που ανησυχεί την τρόικα, είναι ο ρυθμός αύξησης των καθυστερούμενων δανείων, αλλά κυρίως ο αριθμός των δανειοληπτών που έχουν πια εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Και αυτό με δεδομένες τις μειώσεις των μισθών και την αύξηση της ανεργίας.

Οι δύο πλευρές, λένε πληροφορίες, μπήκαν σε μία αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επικαλέστηκε την παρόμοια νομοθετική παρέμβαση που έγινε στην Πορτογαλία, την επίτευξη θετικού ισοζυγίου για λογαριασμό των τραπεζών αφού τα δάνεια των συνεπών νοικοκυριών δεν θα «κοκκινίσουν», αλλά και την τελευταία έκθεση εργασίας του ΔΝΤ που μιλά για την άμεση ανάγκη επίλυσης του θέματος του ιδιωτικού χρέους.

Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε και την ανάγκη να τροποποιηθεί ο «νόμος Κατσέλη» καθώς με τον τρόπο αυτό επισπεύδεται και αποκτά κύριο ρόλο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός τραπεζών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών με αποτέλεσμα να αποφεύγονται βαριές για τις τράπεζες αποφάσεις, π.χ. Διαγραφή μέρους χρεών.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, λένε οι πληροφορίες, επιφυλάσσεται ως ένα βαθμό για το κόστος της ρύθμισης στις τράπεζες. Και για το λόγο αυτό υπογράμμισε την αναγκαιότητα της διενέργειας σύσκεψης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους και να μετρήσουν το πραγματικό κόστος.

«Το θέμα πρέπει να καταλήξει», σημείωνε χθες χαρακτηριστικά κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης και τόνιζε: «Οι θέσεις μας είναι γνωστές από τον περασμένο Νοέμβριο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση στην επόμενη σύσκεψη», κατέληξε.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.