Aνακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών: Μάχη με το χρόνο

 
29 geld fot 330x248 Aνακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών: Μάχη με το χρόνο

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η μεγαλύτερη προτεραιότητα

Να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται να είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά τις αιτιάσεις των ελληνικών τραπεζών τόσο για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος όσο και κάποιων από τους όρους. Αλλωστε γεύση από τα παραπάνω έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, είναι έως και απίθανο να συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου θεσμικοί επενδυτές, που είναι το επιθυμητό τόσο από τις τράπεζες όσο και από τα θεσμικά επενδυτικά όργανα, αλλά μόνον στρατηγικοί επενδυτές, οι οποίοι θα εξασκήσουν τα δικαιώματα που θα προκύψουν από τα warrants για να αποκτήσουν σε έναν δεύτερο χρόνο σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

Πιθανότητες
Αντιθέτως, αν οι όροι αλλάξουν, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να ενδιαφερθούν για τις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι «κοιτάζουν» τις ελληνικές τράπεζες αλλά, όπως δείχνουν τα δεδομένα, φαίνεται να έχουν σκοπό να επενδύσουν σ’ αυτές σε έναν δεύτερο χρόνο, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανακεφαλαιοποίησης.

Αλλωστε αυτό προκύπτει και από τα road shows στα οποία συμμετέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα και συνομιλούν με τους θεσμικούς επενδυτές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η κρατούσα άποψη παραμένει τόσο για τους θεσμικούς όσο και για τις τράπεζες πως κάποιος θεσμικός επενδυτής, προοπτική του οποίου είναι το κέρδος, δεν μπορεί να αναλάβει να επενδύσει σε αξίες οι οποίες ενσωματώνουν ζημιές του παρελθόντος.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που υπάρχουν προτάσεις οι αυξήσεις κεφαλαίου να γίνουν σε δύο φάσεις, μία από το ΤΧΣ και η δεύτερη από την αγορά, ώστε να μην κληθούν νέοι ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν παλιές ζημιές που ενσωματώνονται στις τιμές των μετοχών. Εγκυροι τραπεζικοί παράγοντες λένε και επιμένουν πως πλέον η χρονική υστέρηση θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένη και όχι με δική τους ευθύνη αφού έχουν δημιουργηθεί κρίσιμα τεχνικά θέματα, που από μόνα τους οδηγούν προς τα πίσω την όλη διαδικασία.

Λένε άλλωστε πως το τοπίο είναι τόσο ρευστό σε όλη την Ευρώπη, που δεν είναι και σίγουροι αν μία καθυστέρηση θα βοηθούσε ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα στην αύξηση ή θα συντελεστεί κάτι απρόοπτο που θα δυσκολέψει τις συνθήκες.

Το θεσμικό πλαίσιο
Οπως εξηγούν πάντως οι ίδιες πηγές στην «Η», μόλις στις 25 Ιανουαρίου δημοσιοποιήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το θεσμικό πλαίσιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, το οποίο διακόπτει τη δυνατότητα που απέκτησαν οι τράπεζες όσον αφορά την έκδοση των COcos, να συγκαλούν δηλαδή στο μισό χρόνο τις γενικές τους συνελεύσεις.

Οσον αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, το χρονοδιάγραμμα δεν προβλέπει τέτοιες δυνατόηττες και επαναφέρει την υποχρέωση για τις τράπεζες η σύγκληση της γενικής συνέλευσης να ανακοινώνεται 20 ημέρες πριν, ενώ απαιτούνται 10 ημέρες για την πρώτη επαναληπτική και άλλες 10 για τη δεύτερη επαναληπτική συνέλευση.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες πυρετωδώς έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν τα ενημερωτικά τους φυλλάδια, παράγοντες που ασχολούνται με το εγχείρημα λένε πως είναι βέβαιο πως θα ξεπεραστεί η κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Μαΐου, στοιχείο που όπως προβλέπει και ο νόμος θα οδηγήσει στην επικαιροποίηση των ενημερωτικών με στοιχεία πρώτου τριμήνου 2013, αφού τα ενημερωτικά αυτά έχουν «διεθνές διαβατήριο» και δεν απευθύνονται μόνον στην εγχώρια αγορά. Μεσολαβεί το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών, η Κεφαλαιαγορά απαιτεί κάποιο χρόνο να εξετάσει τα ενημερωτικά φυλλάδια και να τα εγκρίνει, οι συνελεύσεις απαιτούν και αυτές τον χρόνο τους, οι δημόσιες εγγραφές το ίδιο.

Αποκλείεται λοιπόν να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για την κατάρτιση ενός διεθνούς ενημερωτικού φυλλαδίου να μην παρέλθουν 135 ημέρες από το τέλος του έτους, ώστε στην προκειμένη περίπτωση να μην απαιτηθεί να ενταχθούν στα ενημερωτικά φυλλάδια των τραπεζών πιο πρόσφατα αποτελέσματα, δηλαδή αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Τέλος Μαρτίου
Αν τούτο χρειαστεί, τότε η κατάρτιση το φυλλαδίου θα ξεκινήσει εκ νέου από τέλος Μαρτίου και άρα οι ημερομηνίες ολοκλήρωσής του θα είναι ακόμη μεταγενέστερες. Το τοπίο για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών παραμένει πολυσύνθετο. Μολονότι η πεποίθηση πως οι τράπεζες θα παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα είναι απολύτως γενικευμένη, εν τούτοις τα πιστωτικά ιδρύματα αναζητούν κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να αποσπάσουν επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο σταδιακά θα μεταφερόταν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, στο βαθμό που θα είχε θεσμική μορφή. Βεβαίως επειδή όπως όλα δείχνουν και στο εσωτερικό της τρόικας εκφράζονται διιστάμενες απόψεις και επειδή αντίστοιχα θέματα με τις ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν και οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμάται πως υπάρχουν περιθώρια για μεταβολές, αν και στην παρούσα φάση τούτο δεν καθίσταται ορατό.

Σε δεύτερο χρόνο
Αν οι όροι αλλάξουν, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να ενδιαφερθούν για τις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι «κοιτάζουν» τις ελληνικές τράπεζες αλλά, όπως δείχνουν τα δεδομένα, φαίνεται να έχουν σκοπό να επενδύσουν σ’ αυτές σε έναν δεύτερο χρόνο, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανακεφαλαιοποίησης.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.