Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

 
depa Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ   ΔΕΣΦΑ

Η ρωσική Negusneft (Όμιλος Sintez) έχει καταβάλει έως τώρα την υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών εταιρειών φυσικού αερίου, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στην οποία συμμετέχουν οι ρωσικές εταιρείες Negusneft (Όμιλος Sintez) και Gazprom, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant.

Σύμφωνα με την Kommersant, την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, κλείνει το data room (ψηφιακός χώρος όπου συγκεντρώνονται έγγραφα της προς πώληση εταιρείας προκειμένου να ελεγχθούν από τους υποψήφιους αγοραστές) που έχει δημιουργήσει το ΤΑΙΠΕΔ από τις 6 Φεβρουαρίου, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές πρέπει να κατατεθούν από τους επίδοξους αγοραστές έως τα μέσα Απριλίου.

Όπως αναφέρει η Kommersant, η ρωσική Negusneft (Όμιλος Sintez) έχει καταβάλει έως τώρα την υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση αμφότερων των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, προσφέροντας 1,8 – 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υπόλοιπες κατατεθειμένες προσφορές αφορούν είτε αποκλειστικά την ΔΕΠΑ είτε μονάχα τη ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας που πρόσκειται στον διαγωνισμό, οι ελληνικές Αρχές έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να ακυρώσουν τη διαδικασία προεπιλογής αγοραστών και να αρχίσουν εκ νέου τον διαγωνισμό, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετάσχουν.

Όμως, όπως προσθέτει η πηγή της Kommersant, παρά την επιθυμία αυτή, η Ελλάδα φοβάται ότι δεν θα εκπληρώσει το πλάνο ιδιωτικοποίησης για το 2013, από το οποίο, μεταξύ άλλων, εξαρτάται η στήριξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό, η Αθήνα βρήκε την «παρηγοριά» στη short-list με τις 14 εταιρείες οι οποίες αρχικά κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, αλλά δεν πέρασαν την προεπιλογή.

Για το λόγο αυτό, οι ελληνικές Αρχές έχουν δώσει στους εναπομείναντες διεκδικητές τη δυνατότητα να προσελκύσουν στο διαγωνισμό και εταίρους, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν το διαγωνισμό στο αρχικό του στάδιο.

πηγή:kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.