Διαξιφισμοί στη βουλή για φωτοβολταϊκά ιδιωτικής εταιρείας

 
Ohotnikovo Διαξιφισμοί στη βουλή για φωτοβολταϊκά ιδιωτικής εταιρείας

Βουλευτής κατήγγειλε οικολογική καταστροφή από εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Την τεράστια οικολογική καταστροφή από εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο τοπικό διαμέρισμα Θυρίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, τονίζοντας πως συντελείται ένα μεγάλο «περιβαλλοντικό έγκλημα».

Ο βουλευτής κατήγγειλε πως η ιδιωτική εταιρεία, που έχει προβεί στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, με την ανοχή των υπηρεσιών του κράτους, έχει αποψιλώσει τεράστιες εκτάσεις δάσους, καταστρέφοντας αιωνόβια δένδρα από ένα σπάνιο είδος βελανιδιάς. Μάλιστα, κατήγγειλε πως έγινε ενταφιασμός των συγκεκριμένων κορμών, προκειμένου να σταματήσουν να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της περιοχής.

Στηλίτευσε το γεγονός πως η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης» κλείνει τα μάτια στο έγκλημα που συντελείται και εξαντλεί τη «μηδενική της ανοχή», όταν οικογένειες κόβουν ένα δέντρο για να ζεσταθούν, προχωρώντας ακόμα και σε κατασχέσεις εναντίον τους.

Ο Ν. Μωραΐτης τόνισε επίσης πως η συγκεκριμένη εταιρεία απασχόλησε με συνθήκες γαλέρας αρκετούς εργαζόμενους και πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΚΑ έγιναν πάνω από 1.000 μεροκάματα και δεν κολλήθηκε ούτε ένα ένσημο.

«Δε στοιχειοθετείται ο όρος περιβαλλοντικό έγκλημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας πως το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει «δικλείδες ασφαλείας» για την προστασία του περιβάλλοντος. Δήλωσε, επίσης, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες «δε διαπίστωσαν καμιά παράβαση», ωστόσο το υπουργείο θα ζητήσει να διενεργηθεί έλεγχος και από την υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

«Σας ενημέρωσαν λάθος. Λένε ψέματα», απάντησε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δεσμεύτηκε να φέρει και φωτογραφίες από το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή.

Αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τους δασοκτόνους νόμους και την αναθεώρηση του συντάγματος και σημείωσε πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα βαθιά πολιτικό, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα άλλα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών.

Ανέδειξε την ανάγκη για μια άλλη πολιτική που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και κάλεσε το λαϊκό κίνημα της περιοχής και συνολικά της χώρας να κάνει δική του υπόθεση την προστασία των δασών και να αντιπαλέψει αυτή την πολιτική.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.